perjantai, 18 lokakuun

Suomi kiristää lainsäädäntöä Ruotsin hyväksi, kun jatkossa Suomesta saa nikotiinipusseja vain kuudessa eri maussa. Ruotsissa valikoimaa on satamäärin ja hintakin edullisempi.

Tupakkatuotteiden tuonti Ruotsista jatkuu yhä, vaikka nikotiinipusseja myyviä kauppoja on ilmestynyt runsaasti katukuvaan. Kävimme seuraamassa Ruotsin Haaparannalla, mitä nikotiinituotteita syyslomalaiset länsinaapurista hakevat.

Etenkin nuoret ovat siirtyneet tupakkatuotteissa käyttämään enemmän nuuskaa sekä yhä kasvavissa määrin nikotiinipusseja. Nikotiinipussit on pakattu usein värikkäisiin muovirasioihin ja niistä on tarjolla lukuisia eri makuja. Nikotiinipussit sisältävät valkoista jauhetta, eikä niissä ole lainkaan tupakkaa. Iloisen väriset rasiat ja karkilta maistuvat, huulen alla pidettävät pussukat houkuttelevat nuoria käyttäjiä, myös tyttöjä.

Haaparantalaisessa nuuskakaupassa vastaan tulee ryhmä Itä-Suomesta saapuneita nuoria urheilijanaisia. Yksi heistä huikkaa, että nikotiinipussien käyttö on yleistä etenkin ”säbäpiireissä”.

Ruotsissa nikotiinipusseista on tarjolla satoja eri makuvaihtoehtoja. Ruotsin itärajalla sijaitsevassa Haaparannan kaupungissa nuuskakaupat toimivat suomalaisten asiakkaiden johdosta ihan eri volyymilla kuin muualla maassa. Haaparannan kauppakeskittymässä sijaitsevan King of Snus -nuuskakaupan keskiosassa on hohtavan valkoinen kohdevaloin valaistu torni, jonka kiiltelevillä hyllyillä on houkuttelevan näköisiä värikkäitä nikotiinirasioita. Tarjolla on useita eri vaihtoehtoja: melonia, viinirypälettä, mustikkaa sekä erityinen joulumaku. Hyllyjen ohi kulkiessa ilmassa leijailee karkin tuoksu.

Toisin kuin nuuskaa, nikotiinipusseja saa myydä myös Suomessa. Valikoima on kuitenkin rajatumpi ja makuvaihtoehtoja rajataan lailla jatkossa yhä tiukemmin. Eduskunta linjasi aiemmin, että jatkossa suomalaiskaupoissa saa olla tarjolla vain mintun, mentolin, teen, inkiväärin, rosmariinin sekä puun makuisia pussukoita. Niin sanottuja karkkimakuja, kuten lakritsaa ja melonia valikoimassa ei jatkossa saisi enää olla. Torstain aikana jo hyväksytty esitys päätettiin kuitenkin vetää takaisin, sillä RKP:n katsottiin junailleen esitystä silloisen puolueen puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin kotikaupunkiin avatun tehtaan makuvalikoiman mukaisesti. Eduskuntaan on tulossa alkuperäinen esitys, jonka mukaan makuina saisivat olla vain minttu ja mentoli.

Ruotsi kiristää lakia marraskuussa

Ruotsissa terveysviranomaiset ovat huolestuneet nikotiininuuskan suosiosta nuorten keskuudessa. He haluaisivat kieltää niin kutsutut karkkimaut. Maan hallitus kiristää muutenkin tupakkalakia.

Marraskuun alussa voimaan tulevalla verotusmuutoksella tupakan verotusta korotetaan ja nuuskan verotusta puolestaan lasketaan.

– Sillä yritetään ohjata asiakkaita pois tupakoinnista, joka on kansanterveydellisesti varmaan paljon parempi vaihtoehto, jos näitä nyt haluaa ylipäätänsä käyttää, Ruotsin tupakkalainsäädäntöä seuraava King of Snus -nuuskakaupan myymäläpäällikkö Petri Pitkänen sanoo.

Varsinaisen nuuskakaupan lisäksi tupakka- ja nuuskatuotteita myydään saman toimijan toimesta myös viereisen jättimäisen karkkikaupan valikoimassa erikseen rajatulla alueella. Syyslomaviikolla kaupassa käy valtaisa kuhina. Paikalla on paljon lomaviikkoa viettäviä lapsia ja nuoria. Suurin osa pyörii karkkilaarien ympärillä, mutta jokunen asiakas käy myös tupakkatuoteosastolla.

Monet paikalla pistäytyvät suomalaiset eivät asu rajaseudulla, vaan ovat matkanneet paikalle kauempaa, kuten Kajaanista, Rovaniemeltä, Nokialta, Seinäjoelta ja Joensuusta. Suomalaisasiakkaat kertovat hakevansa nikotiinipusseja Ruotsista edullisemman hinnan sekä laajemman makuvalikoiman vuoksi. Kerralla mukaan lähtee suurempi määrä purkkeja. Tämä näkyy myös haaparantalaiskaupan valikoimassa.

– Kun muualla Ruotsissa purkkeja myydään lähinnä yksitellen, täällä on tarjolla kokonaisia purkkitorneja, Pitkänen kertoo.

Tullin tilaston mukaan nuuskan salakuljettaminen tai ainakin kiinnijääneiden määrä on romahtanut hurjimmista vuosista. Tullin mukaan syy selittynee pääosin nikotiinivalmisteiden myynnillä Suomessa.

Edullisempia tupakkatuotteita on haettu länsinaapurista jo vuosikausia. Myös nikotiinipusseissa maiden väliset hintaerot näkyvät. Suomalaisessa kivijalkakaupassa nikotiinipussipurkki maksaa keskimäärin kuudesta kahdeksaan euroa, kun Ruotsissa purkin hinnat lähtevät parista eurosta. Hinnat vaihtelevat merkkien, vahvuuksien ja makujen mukaan.

17.10.2024 kello 17.03 juttuun lisätty uusimmat käänteet nikotiinipussien makukiistassa.

Jaa.
Exit mobile version