Uusi laki vaikuttaa myös ihmisiin, joilla on työpaikka ja jotka elättävät itse itsensä, todetaan Ruotsin maahanmuuttovirastosta.
Ruotsin valtiopäivät on tukkinut turvapaikan hakijoilta niin kutsutun ”raiteenvaihtojärjestelmän”. Raiteenvaihto on tarkoittanut käytännössä sitä, että hylätyn turvapaikkahakemuksen saanut henkilö on voinut saada työhön perustuvan oleskelulupahakemuksen poistumatta maasta.
Käytäntö on ollut poikkeus maahanmuuttosäännöistä. Työlupaa Ruotsiin haetaan pääsääntöisesti hakijan kotimaasta. Raiteenvaihtojärjestelmässä sitä on voinut hakea Ruotsissa, mikäli turvapaikanhakija on työskennellyt turvapaikkaprosessin aikana Ruotsissa.
Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt järjestelmän lakkauttamisen pari viikkoa sitten, ja nyt lähes 5 000 henkilö uhkaa karkotus 1. huhtikuuta alkaen, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (DN).
– Ei ole kovinkaan monia tämän kaliiperin lakimuutoksia, jotka astuvat voimaan alle kuukauden varoitusajalle, työlupahakemusten apulaisprojektipäällikkö Hanna Geurtsen Ruotsin maahanmuuttovirastosta sanoo DN:lle.
– Uusi laki vaikuttaa myös ihmisiin, joilla on työpaikka ja jotka elättävät itse itsensä.
Maahanmuuttoviraston mukaan uudet säännöt koskevat noin 4 700 henkilöä, joista noin 2 200 on voimassaoleva työlupa. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan suurin osa karkotetaan, kun heidän työlupansa umpeutuu. Kaikki tapaukset arvioidaan kuitenkin yksitellen.
Geurtsenin mukaan karkotuksen voisi välttää, jos raiteenvaihtajan turvapaikkahakemuksen hylkäämisestä on kulunut yli neljä vuotta, ja hän on työskennellyt Ruotsissa työluvalla yli neljä vuotta.