lauantai, 18 toukokuun

Presidentti Alexander Stubbin valtiovierailu oli esillä Ruotsin mediassa jo ennen itse vierailun alkua.

Petri Burtsoff,

Teemu Juhola

Ruotsin suurin sanomalehti Dagens Nyheter nosti presidentti Alexander Stubbin vierailun esille pääkirjoituksessaan.

Lehden mukaan Ruotsilla olisi paljon opittavaa Stubbin ”optimistisesta realismista” Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin suhteen. Lehti kirjoittaa, että sodan vaarasta puhumisen sijaan Stubb haluaa varmistaa, että siihen ollaan tarvittaessa valmiit. Dagens Nyheter pitää tätä järkevänä ja pragmaattisena lähestymistapana.

Dagens Nyheterin mukaan Suomi on nyt Ruotsissa ”kovassa huudossa”. Ruotsi seuraa tarkkaan ja lehden mukaan myös hieman kateellisena sitä mitä Suomi tekee puolustus-, koulutus- ja ulkopolitiikassaan.

Dagens Nyheter kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin hallituksen pitäisi ottaa oppia Suomesta. Lehti viittaa Ruotsin reagointiin Venäjän esittämään valheelliseen väitteeseen, jonka mukaan Gotlantiin olisi tulossa Naton tukikohta.

Ulkoministeri Tobias Billström vastasi hypoteettiseen väitteeseen ykskantaan, ettei näin tapahdu. Dagens Nyheterin mukaan Billströmin olisi pikemminkin pitänyt vastata, että Ruotsi tekee itsensä ja Naton kannalta parhaat päätökset.

Lehden mukaan Billströmin pitäisi ottaa oppia Stubbin lausunnoista, jotka ovat koskeneet Naton sotilaiden ja asevaraston mahdollista sijoittamista Suomeen.

Dagens Nyheterin mukaan Suomen ja Ruotsin suhde syvenee entisestään myös sen johdosta, että presidentti Stubb on suomenruotsalainen.

Dagens Industri: Suomen ja Ruotsin allianssi on pohjoismainen supervoima

Talouslehti Dagens Industri hehkutti sekin Suomea pääkirjoituksessaan.

– Suomen ja Ruotsin suhteet ovat aina olleet tiiviit, mutta nyt ne ovat tiiviimmät kuin kertaakaan sen jälkeen kun maamme jakautui vuonna 1809, lehti kirjoittaa.

Ruotsin viidenneksi suurin lehti, Dagens Industri, muistuttaa ruotsalaisia siitä, että Suomi ja Ruotsi olivat yksi ja sama maa yli 600 vuoden ajan, ja että ruotsin kieli on edelleen osa Suomea.

Lehden mukaan EU-jäsenyys ja kylmä sota lähensivät maita, mutta Venäjän raakuus on lisännyt turvallisuutta entisestään. Selvimmin tämä kävi ilmi, kun Ruotsi ja Suomi hakivat samaan aikaan Nato-jäsenyyttä kaksi vuotta sitten, Dagens Industri kirjoittaa.

Lehti nostaa esiin vilkkaan kulttuuriyhteistyön sekä yhteistyön politiikan ja urheilun saralla. Se myös muistuttaa, että Ruotsi antoi sodan aikana kodin sadoille tuhansille suomalaisille.

Talouslehden mukaan Suomen ja Ruotsin elinkeinorakenteet ja niiden historia ovat hyvin samankaltaisia. Lehti jopa ehdottaa, että nyt kun Pohjoismaat ovat kaikki Naton jäseniä, ansaitsisivat ne yhteisen paikan johtavien teollisuusmaiden G20-yhteisössä.

Dagens Industri toivoo lisäksi Suomen näyttävän Ruotsille tietä euroalueen jäsenyyteen, joka lehden mukaan hyödyttäisi molempia maita.

Dagens Industri muistutti lukijoitaan myös siitä, että Stubb toimi aikaisemmin lehden kolumnistina.

Yle seuraa Stubbin vierailua Ruotsissa tässä artikkelissa

Jaa.
Exit mobile version