Ruotsissa vakavista rikoksista epäiltyjen alle 15-vuotiaiden määrä nousi viime vuonna selvästi. Vakavia rikoksia ovat muun muassa murhat ja murhan yritykset.
Ruotsin hallitus harkitsee rangaistusikärajan laskemista vakavissa rikoksissa 14 vuoteen.
Kyseinen ikärajan alennus tulisi kyseeseen silloin, kun rikoksesta annettu tuomio olisi vähintään neljä vuotta vankeutta.
Ehdotus perustuu selvitykseen, joka esiteltiin oikeusministeri Gunnar Strömmerille tiistaina. Taustalla on huoli siitä, että nuoremmat ikäluokat sekaantuvat yhä enemmän vakavaan rikollisuuteen, kuten ammuskeluihin ja räjähdyksiin. Selvitystä johtanut hallituksen erikoistutkija Gunnel Lindberg ehdottaa, että muutos olisi aluksi viiden vuoden kokeilu, kertoo Dagens Nyheter -lehti.
Ehdotus on osa laajempaa kokonaisuutta, jonka tarkoitus on ehkäistä lasten harjoittamaa vakavaa väkivaltaa.
Ruotsissa alle 15-vuotiaiden epäiltyjen osuus vakavissa rikoksissa on kasvanut. Esimerkiksi viime vuonna 120 alle 15-vuotiasta lasta oli epäiltynä muun muassa murhasta, avunannosta murhaan tai murhan yrityksestä, kertoo SVT. Luku on lähes kolminkertainen verrattuna vuoteen 2023, jolloin 46 lasta oli epäiltynä osallisuudesta murhiin.
Tutkijat: Ei näyttöä siitä, että estäisi rikoksia
Ehdotus on saanut Ruotsissa kritiikkiä. Tutkijoiden mukaan ei ole olemassa näyttöä siitä, että ikärajan alentaminen auttaisi vähentämään rikoksia.
Tanskassa vastaava kokeilu tehtiin vuonna 2010, mutta se peruttiin kahden vuoden jälkeen, koska vaikutuksista ei saatu näyttöä. Lundin yliopiston kriminologin David Sausdalin mukaan vankeusrangaistus ei yksinään ole hyvä keino vähentää rikollisuutta.
Hän korostaa Dagens Nyheterille, että tehokkaampaa olisi keskittyä nuorten ohjaamiseen kaidalle polulle ennen kuin he päätyvät tekemään rikoksia.
Suomessa rikosoikeudellisen vastuun alaikäraja on 15 vuotta. Se on hiukan eurooppalaisen keskiarvon yläpuolella. Euroopan maiden välillä on suuria eroja alaikärajoissa. Esimerkiksi Irlannissa jopa 10-vuotias voi saada murhatuomion.
Ehdotus jakaa nuorten mielipiteet
SVT vieraili koulussa Tukholman ulkopuolella Täbyssa ja kysyi muutamilta seitsemäsluokkalaisilta, mitä mieltä he ovat.
– Hyvä, koska he voivat napata enemmän törkeisiin rikoksiin syyllistyneitä, mutta huonokin, jos jengit alkavat värvätä vielä nuorempia, sanoi Olivia Froelich.
Lucas Mjörnefeldt Stenberg uskoi, että rangaistusiän laskeminen saisi ihmiset miettimään ennen rikoksen tekemistä. Vendela Setréus oli huolissaan siitä, miten vankeus vaikuttaisi nuoriin ja heidän mahdollisuuksiinsa palata yhteiskuntaan.