sunnuntai, 6 lokakuun

Kuntaliiton arvion mukaan yhä useammassa kunnassa halutaan kameravalvontaa julkisille paikoille yleisen turvallisuustilanteen takia.

Yhä useammassa kunnassa otetaan käyttöön poliisin kanssa yhteistyössä toteutettava kaupunkikamerajärjestelmä.

Kuntaliiton turvallisuudesta ja varautumisesta vastaavan kehittämispäällikkö Ari Korhosen mukaan kansainvälinen turvallisuustilanne ja ryöstörikosten yleistyminen julkisilla paikoilla ovat lisänneet kuntien kiinnostusta kameravalvontaa kohtaan. Lisäksi kokemukset kameravalvonnan häiriöitä ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta ovat rohkaisevia.

Suojelupoliisi kertoi kaksi vuotta sitten, että se on havainnut droonitoimintaa kriittisten kohteiden ympäristössä. Tänä kesänä taas kerrottiin epäilyttävästä toiminnasta monien vesilaitosten lähellä.

– Muun muassa tällaisia hybridivaikuttamiseen liittyviä ilmiöitä on havaittu. Se on varmasti yksi asia, minkä vuoksi kunnat katsovat, että omaisuutta olisi hyvä suojata ja sitten toisaalta ryöstörikosten määrä nuorten keskuudessa on kasvanut, jolloin turvallisuuden tunteen lisääminen ja häiriökäyttäytymisen ennaltaehkäiseminen on kuntien intressissä, Korhonen sanoo.

Poliisi tekee valvontaa kameroiden kautta

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa sijaitseva Naantali aikoo rakentaa lähiaikoina kamerajärjestelmän keskustaansa yhteistyössä Lounais-Suomen poliisin ja poliisihallituksen kanssa. Kaupunginhallitus päätti asiasta viime viikolla.

Naapurikaupunki Raisio taas päätti kameravalvontajärjestelmän päivittämisestä vuosi sitten.

Sopimuksen mukaan Naantali vastaa kameraverkon rakentamisesta ja ylläpidosta. Lisäksi kaupunki valvoo itse kiinteistöjään. Poliisi vastaa yleisen järjestykseen ja valvontaan tarkoitettujen kaupunkikameroiden avulla tehtävästä valvonnasta.

Poliisihallituksen projektipäällikkö kertoo,miten poliisi hyödyntää kameroita:

Kuntaliitolla ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten monella kunnalla on kaupunkikamerajärjestelmä yhteistyössä poliisin kanssa. Korhosen mukaan yhteistyötä on kuitenkin ollut jo 1990-luvulta lähtien ja isoimmat kaupungit ovat luonnollisesti tehneet yhteistyötä poliisin kanssa pitkään.

Arvio on, että useat kymmenet kunnat ovat tehneet sopimuksen poliisin kanssa tai ovat sellaisia tekemässä.

Aina ei ole kuitenkaan kyse siitä, että rakennettaisiin kokonaan uusi kamerajärjestelmä Naantalin tapaan, kertoo Poliisihallituksen projektipäällikkö Samuel Jämsä. Jämsän mukaan tietosuojalainsäädännön kehittymisen myös sopimuksia on pitänyt uusia, koska poliisista on tullut rekisterinpitäjä.

Poliisi ei kuitenkaan kerro, missä vaiheessa uudistustyö on.

– Käytännössä useissa tapauksissa poliisi on saattanut käyttää kamerajärjestelmää jo vuosikaudet, mutta nyt sen osalta sovitaan uudestaan rekisterinpidosta. GDPR:n ja poliisin henkilötietolain myötä sopimukset pitää uusia, Jämsä toteaa.

Jaa.
Exit mobile version