lauantai, 18 toukokuun

Tällä hetkellä ilman lämpötila on Etelä- ja Länsi-Suomessa 10–11 astetta tavallista kylmempää. Takatalvi toi tullessaan poikkeuksellisen paljon lunta, jopa lähes 30 senttimetriä.

Viime yö toi tullessaan vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paljon lunta, etenkin Etelä- ja Varsinais-Suomeen.

Esimerkiksi Nurmijärvelle satoi aamuun mennessä 25 senttiä lunta, Turussa lunta oli 14 senttiä. Lunta on tullut vuodenaikaan nähden tänään tiistaina runsaasti myös muualla Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa. Esimerkiksi Espoon Nuuksiossa tullut jo 27 senttimetriä lunta viimeisen 24 tunnin aikana.

Nyt vallitseva kylmä keli on tilastojen valossa poikkeuksellinen myös Suomessa. Ylen meteorologi Matti Huutosen mukaan vastaavaa koetaan muutaman kerran vuosisadassa.

– Voidaan puhua poikkeuksellisesta kelistä. Tällainen vallitsee noin kerran 30 vuodessa tai harvemmin, Huutonen sanoo.

Tavallista kylmempää

Tällä hetkellä ilman lämpötila on Etelä- ja Länsi-Suomessa 10–11 astetta tavallista kylmempää. Nyt lämpötila on lähellä nollaa tai jopa pakkasella.

– Tavallisesti ilma on noin 10 astetta, tai sen yläpuolella tähän aikaan vuodesta, Huutonen sanoo.

Takatalvi toi tullessaan myös poikkeuksellisen paljon lunta. Sademäärät ovat myös suuria, jopa 20 senttimetrin lumikertymiä, jotka vedeksi muutettuna on 20 mm sadekertymiä.

Huutonen painottaa, että kysymys on tilastollisesta tiheydestä, joka ei sulje pois mahdollisuutta, että runsasta kevätlunta tulisi peräkkäisinä vuosina.

– Esimerkiksi viime kesänä tuli Jyväskylää myöden lunta vielä kesäkuussa, että ei tämä ihan tavatonta ole – toki määrä on suuri.

Edellisen kerran lunta satoi yhtä runsaasti esimerkiksi Helsingissä vuonna 1972.

23. huhtikuuta 2024 kello 12.02: Uutiseen lisätty Nuuksion lumimäärä.

Jaa.
Exit mobile version