tiistai, 22 lokakuun

Valtuuston kokousta oli seuraamassa runsaasti yleisöä.

Terhi Varjonen,

Tuomo Rintamaa

Ähtärin kaupunginvaltuusto käsitteli maanantai-iltana tilapäisen valiokunnan esitykset koko kaupunginhallituksen ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajiston erottamisesta.

Taustana on se, että kahden perussuomalaisen luottamushenkilön, Juha Nortusen ja Jarkko Salon haluttiin eroavan vapaaehtoisesti luottamuspulan vuoksi. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, joten prosessi eteni tilapäisen valiokunnan perustamiseen.

Juha Nortunen (ps) on kaupunginhallituksen jäsen ja Jarkko Salo (ps) tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja.

Useita puheenvuoroja

Kaupunginvaltuuston kokouksen alussa valtuuston puheenjohtaja Kauko Kantola (kesk.) toivoi, että keskustelu tilapäisen valiokunnan esityksistä pysyisi asiallisena.

Valtuusto aloitti keskustelun noin kello 19.00, ja ensin käytiin läpi tarkastuslautakunnan puheenjohtajiston erottaminen.

Valiokunnan esitys oli, että luottamuspulaa on, ja sen vuoksi se esittää, että tarkastuslautakunnan puheenjohtajisto erotettaisiin.

Asian käsittelyn aloitti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Leena Mäenpään (kok.) selonteko, jossa hän kävi läpi sekä tarkastuslautakunnan että kaupunginhallituksen näkökulmasta tapahtumia.

Jarkko Salo (ps.) näytti oman puheenvuoronsa aikana hyväksi muun muassa Ylen artikkelia.

– Edelleen totean, että olen toiminut kaupunkilaisten ja kuntalaisten edun mukaisesti.

Mäenpää puolestaan korosti, että valtuustossa päätetään nyt poliitikkojen luottamuksesta.

Kaupunginjohtaja Perttu Sonninen ei ottanut kantaa asian sisältöön, mutta sanoi kyseessä olevan poliitikon luottamus.

– Lakia ei ole rikottu missään kohtaa, kyseessä on luottamusasia. Jos lakia olisi rikottu, kyse olisi rikosasia, Kantola sanoo.

– Demokraattisen päätöksen jälkeen on lähdetty kaivamaan maata jalkojen alta. Tamme kantaa ovatko luottamushenkilöt käyttäneet asemaansa väärin, Sirpa Leinonen (kesk.) sanoi puheenvuorossaan.

– Tarkastuslautakunnalla on keskeinen rooli. Se saa kaiken tiedon. Politiikassa on vapaus puhua, mutta jos on valtaa on myös vastuu. Tämän asian käsittely on vienyt aiikaa ja se on pois tärkeämmistä asioista, Mikko Savola (kesk.) sanoi.

– Tämä on hyökkäys demokratiaa vastaan. Siinä asemassa, kuin Salo on ollut, on toimittava vastuullisesti ja hän ei ole niin toiminut, Helena Hautakangas (sd.) sanoi.

Juha Nortunen (ps.) kertoi, että tarkastuslautakunnan jäseniä ei ole edes kuultu.

Ennakoidusti äänestykseen

Asiassa mentiin äänestykseen, sillä Seppo Laine (vas.) teki vastaesityksen, joka oli erottamista vastaan.

Äänestyksen jälkeen, äänin 18-6, alkuperäinen esitys voitti. Kolme valtuutettua ei äänestänyt.

Mikko Savola (kesk.) teki esitykseen vielä tarkennuksen jäsenten osuudesta. Tämä hyväksyttiin.

Kaupunginhallituksen luottamus

Seppo Laine (vas.) teki myös kaupunginhallituksen erottamiseen liittyvän vastaesityksen eli kaupunginhallitus nauttisi luottamusta edelleen.

Ja jälleen mentiin äänestykseen.

Kaupunginhallituksen erottamisen puolesta äänesti kuitenkin 19 valtuutettua. Kuusi valtuutettua oli erottamista vastaan ja kaksi henkilöä ei äänestänyt.

Näin ollen kaupunginhallitus ei nauti luottamusta.

Artikkelia päivitetty 20:56: Otsikkoa täsmennetty: ”Tarkastuslautakunnan” muutettu: ”Tarkastuslautakunnan puheenjohtajiston”

Jaa.
Exit mobile version