lauantai, 21 syyskuun

Hallitus leikkaa Saamelaiskäräjien kulttuuri-itsehallinnolle osoitetusta rahoituksesta 193 000 euroa. Alun perin pöydällä oli yli puolen miljoonan euron leikkaukset.

Anni-Saara Paltto,

Linnea Rasmus

Saamelaiskäräjien ensi vuoden rahoitus ei vähentynytkään niin paljon kuin etukäteen ennakoitiin. Viime viikolla julkaistun hallituksen talousarvioesityksen mukaan Saamelaiskäräjien kulttuuri-itsehallinnolle osoitetusta rahoituksesta leikataan vain 193 000 euroa.

Säästötarve pienentyi hallituksen budjettiriihessä lähes kolmanneksella alkuperäisestä summasta. Vielä elokuun alussa valtio aikoi leikata Saamelaiskäräjien rahoituksesta 568 000 euroa. Siihen verrattuna uusi leikkaussumma ei tunnu enää niin pahalta, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

– Tietysti joudumme säästämään, ja sekin on iso summa, mutta se ei ole niin paljon kuin alun perin esitettiin. Ei voi kuin olla tyytyväinen. Tämä helpottaa paljon, kun suunnitellaan ensi vuotta, sanoo Näkkäläjärvi Ylen haastattelussa.

Saamelaisten kulttuuri-itsehallintoon osoitetun rahoituksen myöntää oikeusministeriö. Tänä vuonna määräraha oli 4,968 miljoonaa euroa. Saamelaiskäräjien kokonaisbudjetti on noin 10 miljoonaa euroa. Hallituksen ensi vuoden talousarviossa kulttuuri-itsehallintoon osoitetaan 4,775 miljoonaa euroa.

Jostain täytyy yhä säästää

Saamelaiskäräjien hallitus kokoontuu ensi viikolla käsittelemään Saamelaiskäräjien sopeuttamistoimia vuodelle 2025. Säästöt kohdistuvat poliittiseen toimintaan, kokous- ja neuvottelukuluihin, valmistelijoiden palkkoihin, saamen kielten pohjoismaiseen asiantuntijaelimeen Saamen Kielikaltioon sekä hallinnon, talouden ja työterveyden kuluihin.

– Ei se tietenkään mukavaa ole. Saamelaiskäräjät toimii jo nyt niukalla rahoituksella. Jo pitkään on ollut niin, että rahaa ei ole tarpeeksi tekemäämme työtä varten. Se vaikuttaa meihin ja työhömme ensi vuonna. Se ei tule olemaan helppoa, toteaa Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

Seuraavaksi vuoden 2025 talousarvioesitys esitellään ja hyväksytään valtioneuvoston yleisistunnossa 23. syyskuuta. Eduskunta käsittelee budjettiesitystä joulukuussa.

Jaa.
Exit mobile version