sunnuntai, 19 toukokuun

Museonjohtaja vetosi kiitospuheessaan saamelaisesineiden palautuksien puolesta. Noin 50 000 saamelaisesinettä on yhä museoissa eri puolilla maailmaa.

Inarissa sijaitseva Saamelaismuseo Siida voitti vuoden eurooppalainen museo -palkinnon.

Palkinto jaettiin Portugalin Portimãossa, Euroopan museofoorumin järjestämässä EMYA -konferenssissa. Kyseessä on eurooppalaisen museoalan merkittävin palkinto.

Palkintoa Portimãossa olivat vastaanottamassa museonjohtaja Taina Pieski sekä intendentti Eija Ojanlatva.

– Päällimmäisin tunne oli varmasti syvä liikutus. Koimme niin vahvasti, että palkinto oli koko saamen kansalle. Se oli kaikille saamelaisyhteisöille, jotka ovat tehneet saamelaismuseo Siidan kanssa yhteistyötä, Pieski kertoo.

Palkinto myönnettiin yhteisöllisyydestä sekä kulttuuriperinnön palauttamiseen liittyvästä työstä.

Suomen kansallismuseo palautti yli 2 200 saamelaisesinettä kotiseudulleen, saamelaismuseo Siidaan syksyllä 2021.

– Me osallistimme esivanhempiemme esineiden palauttamiseen liittyvään työhön yli 300 saamelaista. Tämä palkinto on kaikille, jotka ovat osallistuneet tähän arvokkaaseen työhön.

Noin 50 000 saamelaisesinettä edelleen ympäri maailmaa

Museonjohtaja Taina Pieski vetosi kiitospuheessaan saamelaisesineiden palautuksien puolesta. Hän uskoo saaneensa Euroopan museoalan johtajat ja asiantuntijat ymmärtämään niiden merkityksen.

– Monien museoiden hallussa on edelleen saamelaisesineistöä ja uskon, että saimme eurooppalaisen museoalan ymmärtämään, mikä merkitys saamelaisesineiden kotiinpaluulla on meille saamelaisille.

Noin 50 000 saamelaisesinettä on vielä maailman museoissa, joista suuri osa Euroopan isoissa museoissa. Siida käy tälläkin hetkellä esineiden palautuksista useita neuvotteluja, joista yhtenä isoimpana Euroopan kulttuurien museon MEK:in (Museum Europäischer Kulturen) tutkimusprojekti Berliinissä.

Euroopan suurimmissa museoissa on Pieskin mukaan alettu pohtia, kenelle kuuluu alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön hallinta ja omistaminen.

– On hienoa, että me saamelaisina voimme ottaa vastaan omien esiäitiemme ja esi-isiemme esineistöä kotiin, jossa saamelaiset voivat itse tutustua parhaillaan oman sukunsa esineistöön, jota he eivät ole koskaan nähneet.

Vanhimmat saamelaisesineet ovat jopa 200 vuoden takaa.

Esineistä voi jopa tunnistaa sukujen vanhoja merkkejä, jotka saattavat yhä olla käytössä.

Jaa.
Exit mobile version