lauantai, 5 lokakuun

Kaupunki on antanut Kirkonmaan ja Rankin vesihuollon rakentamiseen 100 000 euroa avustuksia.

Kotkan edustalla sijaitsevan Kirkonmaan saaren vesihuollossa on meneillään erikoinen kiista.

Kotkan kaupunki epäilee, että Kotkan saariston ystävät -yhdistys on saanut siltä avustusrahoja saaren vesihuoltoremonttiin osin ilman perusteluja.

Kaupunki voi joutua perimään avustuksia takaisin, jos Kirkonmaan ja Rankin saarien vesihuoltoa ei panna kuntoon.

Kaupunki on myöntänyt saarien vesilaitteistoihin 100 000 euroa avustusta. Meriveden käsittelyyn tarkoitettu laitteisto ei kuitenkaan tuota juotavaksi sopivaa vettä, eivätkä kaikki avustusrahat ole selvitysten perusteella menneet niihin.

Rahat on saanut Kotkan saariston ystävät -yhdistys, joka on vastannut laitteiston hankkimisesta.

Kaupunki on antanut Kirkonmaan laitteistoon avustusta 50 000 euroa ja Rankkiin saman summan eli 50 000.

Rankin laitteistosta yhdistys on maksanut noin 55 000 euroa ja maksamatta on noin 6 000 euroa. Summa nousee siis yhteensä noin 61 000 euroon.

Kirkonmaan laitteistosta puolestaan yhdistys on maksanut noin 38 000 ja maksamatta on noin 9 150 euroa. Summa on siis yhteensä 47 150 euroa.

Kirkonmaan osalta yhdistys käyttää siis vähemmän rahaa kuin kaupunki on antanut avustuksina.

Yhdistyksen mukaan ongelmaa ei ole

Yhdistyksen mukaan laitteisto on sinänsä valmis, mutta juomavettä ei ole saatu vielä tuotettua. Syynä on se, että yhdistys ei saanut talvella tehtyä viimeisiä asennuksia ja kaivuutöitä. Viimeiset työt tehtiin kesällä.

– On absurdia ajatella, että laitteisto olisi voinut heti tilatessa tuottaa juomakelpoista vettä, yhdistys toteaa selvityksessään.

Yhdistys on selvittänyt vesiasiaa kaupungin terveystarkastajan kanssa. Yhdistyksen saamien ohjeiden avulla merivettä on saatu käsiteltyä pesuvesikäyttöön, mutta laatu ei kuitenkaan täytä vielä juomaveden kriteerejä.

Kirkonmaahan on tullut koko ajan juomavettä Kymen vedeltä.

Yhdistyksen mukaan alkuperäisestä budjetista näkyy, että yhdistyksen on täytynyt varata remonttiin myös omaa rahaa. Yhdistys ei kuitenkaan saanut kaikkia rahoja kasaan, joten laitteiston tonttia ei esimerkiksi ostettu, vaan vuokrattiin.

Yle ei ole tavoittanut yhdistyksen väkeä.

Kirkonmaalla on ollut epäselvyyksiä myös sähkön kanssa. Kotkalainen matkailuyrittäjä ehti välittää sähköä laittomasti useita vuosia. Katso alta tiivistys tilanteesta.

Aikaa 1. toukokuuta asti

Kaupunginjohtaja Esa Sirviö esittää kaupungin hallitukselle nyt kolmiosaista päätöstä:

1. Kaupunki toteaa, että yhdistys on erehdyttänyt kaupunkia avustusta hakiessaan, sillä laitteistolla ei ole saatu juomavettä merivedestä.

2. Yhdistyksen pitää panna laitteisto toimintakuntoon 1. toukokuuta 2025 mennessä, jotta asukkaat vovat saada juomavettä merivedestä. Muutoin kaupunki perii osan tai kaikki avustukset takaisin.

3. Kaupunki pyytää yhdistykseltä lisäselvityksiä vesilaitteiston kuluista ja niiden maksamisesta.

Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina.

Jaa.
Exit mobile version