maanantai, 16 joulukuun

Mari Myllyneva kaivaa esiin läppärinsä ja nostaa sen keittiön pöydälle. On se aika kuukaudesta, jolloin pitää täyttää toimeentulotukihakemus.

Myllyneva avaa pienen keltaisen kierremuistionsa. Siellä on kaikki. Jokaisen kuukauden tulot ja menot eurolleen muistiiin kirjoitettuna. Tulevien kuukausien tiedossa olevat menot omilla sivuillaan ennakoituina.

Tällaista on toimeentulotukiperheen arki, pilkuntarkkaa laskentaa.

Yle kysyi syksyllä yleisöltä, millaista on arki, kun joutuu elämään toimeentulotuen varassa. 41-vuotias neljän lapsen yksinhuoltaja Mari Myllyneva oli yksi 400 vastanneesta.

– Kaikki tulot ja menot on ajateltava etukäteen. Kunakin viikkona ja päivänä käytettävissä olevat rahat on laskettava, jotta ei käytä enempää kuin mihin on varaa, Myllyneva selittää.

Perheen tulot kertyvät lasten isien maksamista elatusmaksuista, lapsilisistä, asumistuesta ja työmarkkinatuesta.

Käyttövaraa kuusi euroa päivässä

Kasiluokkalanen Riku ja tokaluokkalainen Eevi ovat koulussa, kuusivuotias Annu eskarissa. Lapsista vanhin, 17-vuotias Alexander pelaa videopelejä poikien huoneessa.

Undulaatit Omena ja Päärynä tepastelevat eteisen katosta roikkuvalla risulla ja täyttävät pienen kerrostalokolmion tsirpityksellään.

Jakolasku kierrevihon lehdellä kertoo, että perheen on pärjättävä noin 200 eurolla viikossa, vajaalla kolmella kympillä päivässä. Jos summa jaetaan viidelle perheenjäsenelle, on käyttörahaa noin kuusi euroa päivässä jokaiselle.

Sillä pitää pystyä ostamaan ruuat, bensat, hygieniatarpeet, siivousaineet ja kaikki pienet satunnaiset hankinnat.

Myllynevan artesaaniopinnot päättyivät viime keväänä. Siitä lähtien hän on hakenut kuukausittain myös toimeentulotukea ja saanut sitä keskimäärin noin 300 euroa kuukaudessa.

Käyttöraha on toimeentulotuen avulla noussut noin kahdeksaan euroon perheenjäsentä kohti päivässä.

Mari Myllyneva tekee ostokset aina kännykän laskimen kanssa. Tällä kertaa hän laittoi ostosten ylärajaksi 20 euroa.

Banaanit, nugetit, perunat ja maidot maksoivat vain reilut 17 euroa.

”Jäipä myöhemmin tuhlattavaksi vielä huimat rahat.”

”Postin tulo ahdisti, sillä sieltä voisi tulla milloin vaan kirje perinnästä”

Toimeentulotukea hakiessa ihmisen pitää avata tulonsa ja menonsa ja koko perheen pankkitilit Kelan virkailijoiden nähtäväksi.

Prosessi on raskas ja kuormittaa niin Kelan virkailijoita kuin toimeentulotukea hakevia ihmisiä. Nämä sitaatit ovat toimeentulotuen varassa elävien ihmisten toimituksellemme lähettämistä viesteistä:

Kerran autoni hajosi ja sain vanhemmiltani rahaa, jotta saan maksettua hinauksen. Siinä sitten mietin saankohan ensi kuussa tukea ollenkaan, kun huomaavat tiliotteesta, että vanhemmat lainanneet 250 euroa hinausmaksuun.

Santeri, 20

Joka vuosi joutuu hakemaan jouluavustuksia, jotta lapsilla olisi joulu kotona. Lahjojen ostaminen alkaa jo syyskuussa alennusten myötä.

Sanna, 37

Tulevaisuuden suunnitelmia ei voi tehdä. Jokainen pankkitoiminta pitää miettiä tarkkaan. Turhiin ostoksiin ei ole varaa, mutta olisi ihana matkustaa lasten mummulaan useammin kuin kerran vuodessa.

Anu, 41

Postin tulo ahdisti, sillä sieltä voisi tulla milloin vaan kirje perinnästä.

Oona, 29

Juhliin olisi varaa mennä kahta kättä heittäen, lahjoihin ei ole varaa. Mieluummin kieltäytyy koko kutsusta.

Eeva, 37

Kerään aina nähdessäni pullot ja tölkit. Kun pari kassillista on kerätty, ostamme kotiin herkkuja. Muuten niitä ei pysty enää ostamaan.

Annukka, 42

Se, että elän tällä hetkellä Kelan varassa, on nöyryyttävää. Kela tarkistaa tiliotteet joka kerta ja katsoo, mihin rahaa on tullut käytettyä. Sen suhteen ei ole myöskään yksityisyyttä.

Mira, 22

Käyn ruokajonossa joka viikko, joskus useanakin päivänä. Liikun polkupyörällä mahdollisimman paljon. En käytä edes bussia.

Jaana, 59

Katso tästä videosta, miten Mari Myllyneva täytti joulukuun toimeentulotukihakemuksensa.

Mari Myllyneva tekee toimeentulotukihakemuksensa aina kuukauden vaihduttua. Kela käsittelee sen seitsemän arkipäivän kuluessa ja rahat maksetaan yleensä tilille päätöstä seuraavana päivänä.

Myllynevan toimeentulotuki ehtii tilille vielä ennen joulua, jos Kelan käsittelijät sitä päättävät myöntää.

Maksupäivä pilaa joulun?

Kun perheen talous on toimeentulon äärirajoilla, merkitsevää on paitsi eurojen määrä myös niiden maksupäivä.

Mari Myllyneva löytää Kelan sivuilta ilmoituksen sairauspäivärahastaan. Päätös on myönteinen, mutta rahat ovat tulossa tilille vasta joulukuun viimeisenä päivänä.

– Se 670 euroa on nyt pois joulukuun budjetista, mutta otetaan huomioon toimeentulotukea laskettaessa, Myllyneva huokaa.

Tilanne on hankala, mutta Myllyneva ei ole siinä ensimmäistä kertaa. Jos joku avustus jää pois tai elatusmaksu viivästyy, hän taktikoi laskujen maksun kanssa.

– Usein ostan alkukuusta ruokaa asumistuella ja maksan vuokran vasta kun muita avustuksia on tullut. Taktikoin laskujen eräpäivien kanssa ja maksan osamaksuista vain minimit, Myllyneva selittää.

Mari Myllyneva ja tokaluokkalainen Eevi halaavat keittiössä. ”Tärkeintä on, että on varaa ostaa ruokaa lapsille”

Mari Myllynevan auto on vuoden 2002 mallin Toyota Corolla. Korjauksia varten ei voi laittaa rahaa säästöön, koska toimeentulotuen sääntöjen mukaan kaikki käytettävissä olevat rahat on käytettävä juokseviin menoihin.

Mari Myllyneva saattaa kuusivuotiaan Annun joka aamu eskariin.

Joululahjat Korvatunturilta tai seurakunnalta

S-Q-U-I-S-H-M-A-L-L-L-O-W-S.

Mari Myllyneva piirtää kirjaimet malliksi ja kuusivuotias Annu jäljentää ne joulupukin kirjeeseen. Annun toivelistalle tulee Pipsa-possun auton, pöydän ja tuolin lisäksi Squishmallows-pehmolelu.

Ekaluokkalainen Eevi listaa joulupukin kirjeeseen Squishmallows-pussilakanan, pehmolelun, teltan, torkkupeiton ja kupin.

Kirjeet jätetään parvekkeelle, josta tontut osaavat ne hakea ja toimittaa Korvatunturille.

Mari Myllynevan kierrevihkon laskelmassa joululahjoihin oli varattu 180 euroa. Suunnitelmat menivät uusiksi, kun sairaspäivärahan maksatus siirtyi kuun lopulle.

– Kyllä tästä voi tulla aika lahjaton joulu, Myllyneva huokaa.

Joulupukin lisäksi perheen joulutoiveita kuuntelevat Vähänkyrön seurakunta, Siion-seurakunta ja Hope-yhdistys.

– Siion-seurakunnalta saatiin viime vuonna pieni kinkku, puuroriisiä ja maitoa. Sain myös ostettua pari pientä vuokaa joululaatikoita. Ei meidän ihan tyhjään joulupöytään ole tarvinnut istua, Mari Myllyneva muistelee.

”Lasten takia tätä jaksaa”

Mari Myllynevalla on kuorma-autonkuljettajan, varastotyöntekijän ja sisustusartesaanin koulutukset.

Syksyllä hän kävi yrittäjäkurssin.

Yksinhuoltajan arki, huoltajuuskiistat ja toimeentulohuolet ovat kuormittaneet Myllynevaa, ja hän on jo toistamiseen sairauslomalla uupumuksen ja masennuksen vuoksi.

Kun huolet ja vastoinkäymiset kasaantuivat, Myllynevan muisti alkoi reistailla ja sanat katosivat.

– Tuntui siltä, että minusta ei ole enää mihinkään. Perusarjen pyörittäminen kotona on jotenkin niin automatisoitunutta tuonne pääkoppaan, että se onneksi sujuu.

– Ja lapset ovat ihania, he tuovat valoa päiviin. Heidän takiaan tätä jaksaa.

Haaveissa palkka ja remontoitava talo

Nyt Mari Myllyneva kokee olevansa hitaan toipumisen tiellä. Haaveissa hänellä on on työpaikka, palkka ja asuntosäästötili.

Keltaisen kierrevihon välissä on vaaleanpunainen post-it-lappu. Siihen Myllyneva on laskenut, miltä talous näyttäisi, jos hänellä olisi työ ja 2 200 euron kuukausipalkka.

– Jos saisin palkan, asumistuen, lapsilisät ja elatusmaksut niin käytettävissä olisi 1 000 euroa enemmän kuukaudessa kuin nyt tuilla eläessä.

– Haaveenani on jo vuosia ollut vanha talo, jota saisin remontoida ja jossa voisin asua lasten kanssa. Ehkä sitten pystyisin myös viemään lapsia johonkin. Nythän me ei pystytä matkustelemaan eikä käydä oikein missään.

Loppuviikosta selvisi, että Myllyneva on saanut jälleen toimeentulotukea. Joulu on pelastettu.

Korjaus 14.12.2024 kello 12.53: Juttuun on tarkennettu Kelan perustoimeentulotuen maksatusaikataulu sekä perusosan määrää ja lisätty tieto siitä, että Kelan maksaman perustoimeentulotuen lisäksi kunnat ja hyvinvointialueet voivat maksaa täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version