Oikeuden mukaan tiloissa tapahtuva uskonnonharjoittamistoiminta ei ole rakennusluvassa tarkoitettua päiväkotitoimintaa.
Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt valitukset liittyen uhkasakkoon, joka annettiin viime vuonna helsinkiläisen kerrostalon tiloissa toimivalle moskeijalle.
Tontin omistaja Asunto Oy Ormuspuisto ja tiloissa toimiva Pohjoismaiden Säätiö sr olivat valittaneet Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston lokakuussa 2023 heille antamasta päätöksestä, jossa kaupunki vaati sakon uhalla, että päiväkotihuoneistoa ei käytettäisi säätiön kokoontumistilana.
Kaupunki vaati tuolloin sakon uhalla, että huoneiston käyttö kokoontumistilana pitää päättyä tammikuun 2024 loppuun mennessä.
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kertoi Ylelle syyskuussa 2023, että kaupungin rakennusvalvonta työskentelee sen eteen, että luvaton moskeija lopettaa toimintansa helsinkiläisessä kerrostalossa. Kaupungin mukaan tilaa käytettiin väärään käyttötarkoitukseen.
Ennen vuotta 2012 kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa oleva 450 neliömetrin tila oli päiväkotikäytössä, mutta sen jälkeen tilaan muutti uskonnollinen yhdistys, Pohjoismaiden Säätiö. Talon osakkaan rakennusvalvontaan tekemän toimenpidepyynnön mukaan säätiön toiminnasta aiheutuu meluhaittaa muun muassa yhteisruokailujen ja rukoilun äänien vuoksi.
Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, että tiloissa tapahtuva uskonnonharjoittamistoiminta ei ole rakennusluvassa tarkoitettua päiväkotitoimintaa.
Pohjoismaiden Säätiö perusteli valituksessaan, että tila ei ole moskeija vaan pikemminkin lasten ja nuorten toimintaan keskittyvä keskus, jossa tehdään myös toimistotyötä. Säätiön mukaan toimintaa ohjaa islamin uskon ja sen tunnettuuden edistäminen, mutta säätiö ei ole varsinainen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Säätiön mukaan tilan käyttö ei ole asemakaavan vastaista.
Säätiö pitää valituksessa kaupungin sille antamaa uhkasakkoa kohtuuttomana. Kaupungin antaman juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on satatuhatta euroa.
Kaupungin antaman uhkasakko Asunto Oy Ormuspuistolle on 25 000 euroa. Asunto Oy Ormuspuisto vaati valituksessaan, että sakko määrättäisiin ensisijaisesti vain säätiölle, jos uhkasakkopäätöstä ei kumota.