sunnuntai, 19 toukokuun

Häirintä ja kiusaaminen ovat tuttuja tuoreen kyselyn mukaan jo monelle 12-vuotiaalle. Nuoret kertoivat, minkä olisi muututtava.

Jo alle 12-vuotiaat kokevat seksuaalista ahdistelua ja kiusaamista somessa. Häirintää koetaan etenkin Snapchatissa.

Tämä tulee ilmi 1 500 suomalaisen lapsen ja nuoren tuoreesta kyselystä. Kyselyn takana on Sua varten somessa -sometilit, joiden takana ovat Loisto setlementti ja Nicehearts-nuorisojärjestöt. Kyselyn tuloksia esiteltiin Tampereella torstaina.

Sua varten somessa -toiminnan johtava asiantuntija Anni Pätilä sanoo, että moni 12-vuotias kertoi aikuisen somessa tapahtuneista lähestymisyrityksestä tai siitä, että lapselle on tarjottu päihteitä, tavaroita tai rahaa alastonkuvia vastaan.

Kyselyssä kysyttiin myös nuorilta ratkaisuehdotuksia, miten somehäirintää voisi ehkäistä. Peräti 79 prosenttia nuorista ajattelee, että somehäirinnälle on tehtävissä jotain.

Listaamme tässä nuorten vastaaminen ratkaisuehdotukset:

1. Somealustojen vastuu

Joka viides nuori mainitsee sosiaalisen median alustojen vastuun.

Nuoret kokevat nykyisen moderoinnin riittämättömäksi ja tehottomaksi. Heidän mielestään asiattomien, uhkaavien tai jopa laittomien sisältöjen ilmiannot eivät johda yleensä mihinkään.

Alla olevat sitaatit on poimittu nuorille tehdystä kyselystä.

Jos ilmoittaa jostain kommentista, se pitäisi poistaa melkein heti. Olen ilmoittanut useista kommenteista moneen kertaan eikä kommentit ole poistuneet tai tilille tapahtunut mitään.

16-vuotias nuori

Nuoret tahtovat lisää valvontaa ja moderointia, automaattisia kommenttisuodattimia, tiukempia bännejä eli estämisiä, tarkempaa ikärajojen valvontaa sekä sitä, ettei anonyymeja tilejä olisi mahdollista luoda.

Vain 0,4 prosenttia nuorista ajatteli kuitenkin, että sosiaalisen median alustojen tai sovellusten poistaminen ratkaisee ongelman.

Tiktokin pitäis tarkistaa kunnolla kommentit ja videot, jotka reportataan.

14-vuotias nuori

2. Aikuisten vastuu

Lapset ja nuoret toivovat aikuisten tukea ja opetusta. Usein kuunteleminen ja keskusteleminen auttavat.

No ainakin kaikkien aikuisten pitäs oikeesti puuttua siihen, varsinkin vanhempien ja opettajien!!

11-vuotias nuori

3. Tiedon lisääminen

Useampi kuin joka kymmenes kysymykseen vastannut nuori ajattelee, että somehäirintä ja -kiusaaminen vähentyisivät, jos nuoret saisivat lisää tietoa yhdenvertaisuudesta, someturvallisuudesta, digiturvataidoista sekä häirinnästä ja kiusaamisesta sekä niiden vaikutuksista.

4. Häirintään on puututtava ja se on jokaisen vastuulla

Vastauksissa 13 prosentissa on mainittu, että häirintään pitäisi puuttua aina sen tapahtuessa.

Nuorista 21 prosenttia on sitä mieltä, että jokaisella meistä on mahdollisuus ja vastuu vähentää häirintää ja kiusaamista olemalla ystävällinen ja kunnioittava erilaisuutta ja moninaisuutta kohtaan, jättämällä ikävät kommentit sanomatta sekä puuttumalla kiusaamiseen.

Jaa.
Exit mobile version