sunnuntai, 19 toukokuun

Ammattiliiton mukaan työvuorolistojen jatkuva muuttuminen ja lepoaikojen puute on iso, yleinen ongelma Lapin matkailun kausityössä.

Safariyritys Nordic Unique Travels kiistää työntekijöiden päivittäiset, ylipitkät 10-16 tuntiset työvuorot.

Ylen aiemmin haastattelemien safarityöntekijöiden mukaan työpäivät saattoivat yrityksessä venyä joillakin työntekijöillä 10-16 tuntisiksi päivittäin tai melkein päivittäin. Työehtosopimuksen mukaan lepoaika työvuorojen välissä pitäisi olla vähintään 11 tuntia, ellei työntekijän kanssa toisin sovita. Lepoajan pitää kuitenkin aina olla vähintään kahdeksan tuntia.

Nordic Unique Travels oy:n hallintopäällikkö Elias Alatalo kertoi aiemmin Ylelle työntekijöiden päivittäisten työvuorojen välisen lepoajan alittuvan joskus. Alatalon mukaan lepoaikojen alittuminen on työntekijöille kuitenkin täysin vapaaehtoista. Alatalon mukaan kausiluonteisen työn ongelma on, että sesonkiaikaan joulu-tammikuussa kaikilla on hirveä kiire.

Alatalon mukaan työntekijät tekevät pitkiä työpäiviä, mutta eivät läheskään ”päivittäin tai melkein päivittäin”.

– Kiireisimmän sesongin aikaan tällaisia pitkiä työpäiviä voi tulla viikoittain, hän sanoo.

Alatalo korostaa pitkien työvuorojen olevan silti kaikille vapaaehtoisia, jos työaika ylittää 12 tuntia.

– Osa ottaa näitä työvuoroja vastaan mielellään. Niistä voi aina myös kieltäytyä. Nämä pitkät päivät painottuvat niille, jotka niitä haluavat tehdä.

Työvuorot saattavat päivittyä koko ajan

Ylen haastattelemien sesonkityöntekijöiden mukaan työvuorolistojen muuttuminen viikonloppuna seuraavaa viikkoa varten on hyvin yleistä.

Alatalon mukaan ongelmana työvuorosuunnittelussa on alan arvaamattomuus.

– Matkailija saattaa astua ovesta sisään ja haluta safarille. Sellaista on vaikea ennakoida.

Monet sesonkityöntekijät työskentelevät nollatuntisopimuksella, jossa tulevat työvuorot saattavat päivittyä koko ajan.

Nollasopimus tarkoittaa osa-aikaista työsopimusta, jossa ei ole sovittu tarkkaa työaikaa vaan ainoastaan työajan vaihteluväli.

– Käytännössä meillä on järjestelmä, jossa tarjotaan kaikille tulevia keikkoja. Siellä kukin työntekijä voi sitten ottaa keikan vastaan jopa samalle päivälle niin halutessaan, Alatalo sanoo.

Työvuorolistojen muuttuminen on yleinen ongelma

Yleisesti alalla työaikojen venyminen, lepoaikojen siirtyminen ja työvuorolistojen viime hetken muuttuminen on ammattiliiton mukaan yleistä – ja jopa kasvava ongelma.

Alan työehtosopimuksen mukaan kolmiviikkoisjaksoa koskeva työvuorolista pitäisi tulla näytteille vähintään viikkoa ennen jakson alkua. Ehto ei kuitenkaan koske alalla yleisiä nollatuntisopimuksia.

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) Pohjois-Suomen aluepäällikön Henna-Kaisa Turpeisen mukaan ongelmat työvuorolistojen kanssa ja niiden äkillinen muuttaminen on tullut selkeänä ongelma esiin juuri tänä talvisesonkina.

Kasvava käytäntö on kuitenkin vastoin alan työehtosopimusta.

– Ei viikonloppuna kerrota enää, mihin aikaan maanantaina tullaan töihin. Siinä lepoajat voivat jäädä lyhyiksi, eikä työntekijällä ole mitään mahdollisuutta suunnitella muuta elämäänsä, Turpeinen sanoo.

Työehtosopimuksen mukaan työvuorolistaa voidaan muuttaa vain yhteisesti sopimalla tai pakottavasta syystä.

– Sellainen voi olla esimerkiksi tilauksen peruuntuminen tai sääolosuhde. Tällaiset pakottavat syyt pitäisi todeta yhdessä luottamusmiehen tai henkilöstön edustajan kanssa yhdessä.

Jos vastaava tilanne tulee esille ammattiliittoon, työnantajaa pyydetään korjaamaan asia. Myös aluehallintovirasto voi tarkistuksissaan puuttua asiaan.

– Usein käy, että asia hetkeksi korjaantuu, mutta sitten se hieman unohdetaan taas. Tämä on asia, joka on aika selkeästi tullut tänä sesonkina esille. Kun sesonki on alkanut, näitä yhteydenottoja saattaa tulla päivittäin tai viikoittain esille, Turpeinen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version