torstai, 28 marraskuun

Pörssisähkö on huomenna kallista.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Pörssisähkön hinta nousee huomenna Pohjoismaisen Nordpool-sähköpörssin hintatietojen mukaan korkeimmillaan 49,36 senttiin kilowattitunnilta. Vielä tänään se pysyttelee korkeimmillaan kymmenen sentin tuntumassa.

Kaikista kalleinta sähkö on huomenna kello 20–21.00.

Huomisen iltapäivän aikana sähkön hinta seilaa 10–20 sentin tuntumassa kilowattitunnilta, mutta se pomppaa reiluun 30 senttiin jo iltakuudelta.

Pörssisähkön hinta on heilunut voimakkaasti kesästä, jolloin se pysytteli pitkään matalalla tasolla. Nyt syyskuun aikana hinnassa on kuitenkin ollut nähtävissä ajoittain voimakastakin nousua.

Pörssisähkön hintaan on viime aikoina vaikuttanut vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen leuto sää. Edellisistä viikoista tuulivoiman viikkokeskiteho on lähes puolittunut, mikä selittää osaltaan pörssisähkön hintaa.

Hinnan nousun taustalla useita tekijöitä

Kantaverkkoyhtiö Fingridin johtaja Tuomas Rauhalan mukaan syyskuun aikaista pörssisähkön hinnan nousua selittää isojen voimalaitosten vuosihuollot ja Ruotsin rajasiirtoyhteyksillä käynnissä olevat huolto- ja korjaustyöt.

– Keskeinen tekijä on sähkön tarjonnan määrä Suomessa, mutta hyvin voimakkaasti siihen vaikuttaa myös se, että missä määrin sähköä tuodaan naapurimaista sekä minkälainen hintataso on naapurimaissa. Tietysti sähkön hintaan vaikuttaa myös se, paljonko sitä käytetään.

”Ilman uusia merkittäviä yllätyksiä sähkö kyllä riittää”, Rauhala kertoo. Kuva: Mikko Koski / Yle

Tällä hetkellä Pohjois-Ruotsissa siirtoyhteys toimii vain rajoitetusti huoltotoimenpiteiden vuoksi. Niiden on arvioitu kestävän syyskuun loppuun asti. Myös eteläisen Ruotsin siirtoyhteyteen vaikuttavat lokakuun puoleen väliin asti huolto- ja rakentamistyöt.

Pörssisähkön hinnan nousun taustalla vaikuttaa lisäksi Olkiluoto 2 -laitosyksikön generaattorivika, jonka seurauksena sen sähköntuotanto on ollut keskeytettynä maanantaista alkaen. Teollisuuden Voima (TVO) mukaan keskeytys tulee jatkumaan arviolta kolme viikkoa.

– Kun Suomessa sähkön tarjonta vähenee, niin sillä on vääjäämättä vaikutusta keskihintaan. Kysyntä lyhyellä aikavälillä pysyy kuitenkin suhteellisen samana, Rauhala kertoo.

Jaa.
Exit mobile version