Tasaisen jakson jälkeen sähkön hinnassa on alkanut näkyä piikkejä. Suomen oma sähköntuotanto on nyt niukkaa, ja samalla siirtosähköä Ruotsista on hetkellisesti rajoitettu.
Pörssisähkön hinnassa näkyy tällä hetkellä voimakasta vaihtelua.
Kesällä hinnat olivat tasaisesti matalalla, ajoittain jopa miinuksella, mutta syyskuun alussa sähkön hinnassa on nähty runsasta ailahtelua ja korkeitakin hintapiikkejä.
Esimerkiksi tiistaina sähkön hinta nousi korkeimmillaan yli 31 senttiin kilowattitunnilta. Myös tänään torstaina sähkön tuntihinta nousee yli 30 senttiin iltakahdeksalta.
Tilanne on hämmentävä. Syksyisin viilenevä ilma nostaa yleensä sähkönkulutusta ja sitä kautta hintoja, mutta viime päivät ovat olleet helteisiä ja aurinkoisia.
Pääsyy ailahteluihin onkin sähkön tarjonnassa ja siirtoyhteyksissä, kertoo energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta.
Tuulivoima heikkoa, Loviisa pois pelistä
Salomaan mukaan sähkön hintaa painoi kesällä ylitarjonta kaikkialla Pohjoismaissa. Viime aikoina kotimaan oma tuotanto on kuitenkin ollut heikkoa, ja tuulivoimatuotanto esimerkiksi elokuuhun verrattuna vähäistä.
– Tuulen vaihtuvuus on vanhastaan tuttu juttu, ja siellä ei missään tapauksessa kolkutella mitään suurempia lukemia näinä päivinä, Salomaa sanoo.
Suomen omaa sähköntuotantoa supistaa myös se, että Loviisan ydinvoimalaitoksen reaktori on pysäytetty vuosihuollon takia. Se aiheuttaa noin 450 megawatin suuruisen aukon sähköntuotantoon.
Torstaina sähkömarkkinoilla nähtiin erikoinen tilanne, kun Suomen sähköä siirrettiin Ruotsiin, vaikka tilanteen piti markkinoiden perusteella olla päinvastainen.
Sähköä rajoitetaan Ruotsista Suomeen
Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoi keskiviikkona, että sähkön siirtokapasiteettia Ruotsista Suomeen rajoitetaan hetkellisesti huoltotöiden vuoksi.
Siirtokapasiteettia Ruotsista Pohjois- ja Lounais-Suomeen rajoitetaan puoleen. Fingridin mukaan tilanne voi johtaa siihen, että sähkön hinta vaihtelee tavallista enemmän. Rajoitukset ovat voimassa pisimmillään lokakuun puoliväliin asti.
Huoltotyöt ovat jo näkyneet hinnoissa, sanotaan sekä Fingridistä että Energiateollisuudesta.
– Kotimainen tuotanto ei nyt vain tässä tilanteessa riitä. Tilanne olisi totta kai toinen, jos Ruotsin siirtoyhteydet olisivat täysillä käytettävissä, Pekka Salomaa sanoo.