sunnuntai, 22 syyskuun

TVO:n mukaan OL2:n tuotankokatkos kestää vähintään kolme viikkoa.

Olkiluodon 2 -yksikön sähköntuotannon katkos nostaa sähkön hintaa Suomessa, arvioi Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

TVO tiedotti tänään Olkiluoto 2:n tuotannon keskeytyvän ainakin kolmeksi viikoksi generaattorivian takia. Aika-arvio tarkentuu selvitystyön edetessä. Kakkosreaktorin tuotanto vastaa lähes kymmenesosaa Suomen sähköntuotannosta.

– Merkittävä sähköntuotantoresurssi on pois käytöstä, ja silloin tarjontaa on vähemmän. Kulutus kun lähtee kasvamaan, niin vaikutus on sähkön hintaa nostava, Salomaa sanoo.

Hintavaikutusta lyhyellä välillä lieventää tuulisähköntuotanto, jota on Salomaan mukaan tällä hetkellä merkittävästi. Tuulen laantuminen aiheuttaa luultavasti hintatason nousua. Pörssihintojen rajua nousua hillitsevät Salomaan mukaan toistaiseksi lämpimät syyssäät.

– Todennäköisesti nähdään sekä edelleen varsin matalia hintoja että reilusti korkeampia hintoja.

Pidemmällä aikavälillä Olkiluoto 2:n tuotantokatkoksen vaikutuksia on Salomaan mukaan hankala arvioida, sillä sähkön saatavuudessa on muitakin samanaikaisia muutoksia.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoi viime viikolla, että sähkön siirtokapasiteettia Ruotsista Suomeen rajoitetaan hetkellisesti huoltotöiden vuoksi. Viime viikolla myös tammikuussa vikaantunut Suomen ja Viron välinen Estlink 2 -sähkökaapeli palasi kaupalliseen toimintaan.

Salomaan mielestä on yllättävää, että Olkiluoto 2:ssa ilmenee ongelmia nyt, kun vuosihuollosta on kulunut vasta neljä kuukautta.

– Oli minulle ainakin yllätys, että vikaantuminen tapahtui perusteellisen vuosihuollon jälkeen, mutta ainahan kaikenlaista voi tapahtua.

Jaa.
Exit mobile version