tiistai, 21 toukokuun

Tampere haluaa sähköpotkulautailijat kuriin jo tänä kesänä. Reaktiotestillä arvioidaan, onko käyttäjä lautailukuntoinen.

Tampereen kaupunki tiukentaa sähköpotkulautailun sääntöjä tuntuvasti.

Keskustan alueella laudat tulee jatkossa jättää pysäköintiruutuihin ja -telineisiin. Pysäköintiä valvotaan ja hallitaan pysäköintiruutujen ympärille asetetuilla digitaalisilla pysäköintirajoituksilla. Käytännössä lautaa ei voi jatkossa jättää muualle kuin ruutuihin, joita hallitaan GPS-paikannuksen ja virtuaalisen rajan avulla.

Pysäköintipaikkoja on tulossa noin 135 kappaletta. Ruudut maalataan huhtikuun aikana, kieltoalue on tarkoitus saada voimaan toukokuun alusta.

Sähköpotkulautoja tarjoavat yritykset puolestaan velvoittavat jatkossa käyttäjää ottamaan valokuvan pysäköidystä laudasta ajon päätettyään. Operaattorit käyvät kuvia läpi ja selkeästi huonoista pysäköinneistä voidaan lähettää käyttäjälle huomautus tai varoitus kovemmista seurauksista.

Viikonlopuille käyttöön reaktiotesti

Myös nopeuksiin puututaan. Turvallisuuden parantamiseksi sähköpotkulautojen maksiminopeus lasketaan päivisin 20 kilometriin tunnissa, ja yöaikaan kello 23–05 välillä 15 kilometriin tunnissa. Myös hitaamman ajonopeuden, 10 kilometriä tunnissa, alueita lisätään.

Nopeusrajoituksia on yritetty rajata jo aiemmin. Mutkatonta se ei ole vieläkään.

– Nopeuden rajoittamisessa on GPS-haaste. Toivottavasti lopulta löydetään toimiva kokonaisuus yhdessä operaattorin kanssa, arvioi liikenneinsinööri Pekka Stenman.

Torstain ja lauantain välillä yöaikaan lautailevan on läpäistävä käyttäjän ajokyvyn varmistava reaktiotesti. Jos testiä ei läpäise, jää sähköpotkulauta paikoilleen.

– Testi toivottavasti vähentää humalapäissä ajamista, apulaispormestari Pekka Salmi sanoo.

Sähköpotkulaudoille on tulossa myös pakollinen liikennevakuutus. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sähköpotkulautayritykset korvaavat jatkossa sekä omaisuus- että henkilövahingot.

– Skuuttifirmoilla itsellään on vahva intressi edistää liikenneturvallisuutta ja siinä mielessä oli helppoa sopia asioita, Salmi luonnehtii neuvotteluja.

”Kesäksi tilanne hallintaan”

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo elokuussa lakiuudistuksesta, jolla pyritään puuttumaan sähköpotkulautailuun. Tampereen kaupunki ei halunnut odottaa lakimuutoksia, jotka astuvat arvioiden mukaan voimaan ensi vuonna.

– Skuuttien käyttäjien aiheuttamista ongelmista on saatu valtava määrä palautetta. Nyt oli viimeinen hetki ryhtyä toimenpiteisiin ja saada kesäksi tilanne hallintaan, luonnehtii Salmi.

Uudet toimenpiteet otetaan käyttöön vaiheittain ja ne ovat voimassa tämän vuoden. Vaikutuksia seurataan ja arvioidaan kauden aikana, toimenpiteisiin tehdään tarvittaessa muutoksia.

Jatkossa tullaan keskustelemaan myös sähköpotkulautakauden aloitus- ja lopetushetkistä. Kaupunki ja operaattorit haluavat lisäksi yhdessä kehittää teknologiaa, joka kykenisi tunnistamaan useamman henkilön ajavan samalla laudalla. Vielä tätä ei kuitenkaan voida teknologian avulla tehdä.

Päätösten taustalla on pormestari Kalervo Kummolan syyskuussa 2023 nimeämä työryhmä. Siihen kuuluu jäseniä pysäköinninvalvonnasta, poliisista, liikennesuunnittelusta, kaupungin lakiosastolta sekä lautoja tarjoavilta operaattoreilta.

Jaa.
Exit mobile version