perjantai, 1 marraskuun

Kieltämättä markkinointipuhe kuulostaa hyvältä: halvempi kuin kiinteä sähkösopimus, vähemmän riskiä kuin pörssisähkössä.

Näin suomalaisia houkutellaan nyt solmimaan uudentyyppinen sähkösopimus, jossa yhdistellään pörssisähkön ja kiinteän sähkön ominaisuuksia.

Sopimusta kutsutaan kulutusvaikutus- tai hybridituotteeksi, ja sellainen löytyy eri tuotenimellä lähes joka sähköyhtiöltä. Tuote on niin uusi, ettei Suomessa ole vielä edes tilastoja asiasta.

Sopimuksessa kuluttajan kerrotaan säästävän rahaa, jos hän ajastaa sähkönkäyttöään aikoihin, jolloin sähkö on halpaa. Tyypillisesti sähkö on halvempaa öisin ja viikonloppuisin kuin arkena tai päivisin.

Parhaimmillaan tällainen sähkösopimus voi säästää rahaa ja tasata sähkönkulutusta. Asiantuntijat varoittavat kuitenkin kolmesta riskistä, jotka ostajan on hyvä tietää.

Katso videolta, niin ymmärrät, mistä uusissa sopimuksissa on kyse.

Kulutusvaikutuksissa on sudenkuoppia. Video: Oskari Räisänen / Yle, kuvaus ja editointi: Marko Melto / Yle.

1. Vaikea ellei mahdoton vertailla keskenään

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell sanoo, että uusia hybridisopimuksia on vaikea, ellei mahdoton vertailla keskenään.

Kun pääsihteeri vertaili tuotteita Energiaviraston virallisella sahkonhinta.fi-sivustolla, hybridisopimukset tulivat halvimpina esiin määräaikaisten sopimusten sekaan.

– Pelko on nyt, että suomalaiset ottavat vahingossa sopimuksen, jota eivät ymmärrä, hän sanoo.

Energiavirasto selvittää, miten tuotteet saisi vertailussa eroteltua omaksi ryhmäkseen.

Vertailu on vaikeaa myös siksi, että yhtiöt ilmoittavat eri tavalla, miten kulutuksella voi vaikuttaa sähkölaskuun. Pääsihteerin mukaan osa yhtiöistä ei ilmoita selkeästi esimerkiksi kellonaikoja, mihin kulutusta pitäisi siirtää.

Energiaviraston ekonomisti Jonatan Kanervo pitää hyvänä, että kuluttajille on vaihtoehtoja. Ostajan pitää olla kuitenkin tietoinen sopimuksen hyvistä ja huonoista puolista.

– Kulutusvaikutus lasketaan niin, että kuluttajalle kuvitellaan pörssisähkösopimus, ja hänelle lasketaan tuntikohtaisen kulutuksen perusteella oma kuukauden keskihintansa. Tästä ”omasta kuukauden keskihinnasta” vähennetään markkinan eli pörssisähkön toteutunut kuukauden keskihinta.

Tämän perusteella kuluttajan lasku kasvaa tai laskee.

2. Voi olla kalliimpi kuin luuletkaan

Sopimustyypin tuottamaa säästöä on asiantuntijoiden mukaan vaikeaa ennustaa.

– Vaikea on arvioida myös, kuinka paljon kalliimmaksi sopimus voi huonolla tuurilla kääntyä, ekonomisti Jonatan Kanervo sanoo

Kylmänä talvena sähköä kuluu tavallista enemmän. Jos ei tuule, pörssisähkön hinta nousee. Erittäin kylminä päivinä myös yön tunnit saattavat olla kalliita eli sähkön ajastaminen ei aina säästä.

Kulutusvaikutus lasketaan yleensä koko kuukauden perusteella, jolloin yksi hintapiikki voi pilata aiemmat säästöt.

– Esimerkiksi tammikuussa 2024 sähkön hinta oli ensimmäisen viikon aikana todella korkealla, minkä jälkeen hinta laski normaalimmalle tasolle. Tämän kuukauden aikana kulutusvaikutus on voinut olla huomattavasti normaalia suurempi, Kanervo havainnollistaa.

Kulutusvaikutukset ovat hänen mukaansa kuitenkin tähän asti vaikuttaneet olleen hyvin maltillisia kokonaishintaan suhteutettuna.

Yhtiöiden verkkosivujen perusteella kulutusvaikutus voi heitellä tyypillisesti miinukselle sentin verran tai plussalle vajaat neljä senttiä kilowattitunnilta. Yhtiöiden ilmoittamat luvut eroavat toisistaan.

Kuluttajaliiton Juha Beurling-Pomoellin mukaan sähköyhtiöiden käyttämä sana tyypillisesti ei kerro sitä, mitä yksittäinen kotitalous joutuu maksamaan. Esimerkiksi neljän sentin lisämaksu kilowattitunnilta on jo paljon, koska takavuosina sähkö maksoi sen verran suurin piirtein kokonaisuudessaan, hän muistuttaa.

3. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa helposti

Suuri osa hybridituotteista on määräaikaisia eli ne solmitaan vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei niistä pääse eroon muuten kuin esimerkiksi muuttamalla.

– Jos huomaat, ettei tämä olekaan hyvä, et pääse siitä helposti pois, Juha Beurling-Pomoell sanoo.

Näin sähköyhtiöt vastaavat:

Yle pyysi kahdelta hybridisopimusta myyvältä kommentteja mahdollisista säästöistä.

Väreen liiketoimintapäällikkö Antti Manninen sanoo, että mitä suurempi kuukauden pörssisähkön hinnanvaihtelu on, sitä suurempi kulutusvaikutus on keskimäärin molempiin suuntiin. Väreen mukaan noin 30 prosenttia asiakkaista pystyy kulutusvaikutuksella alentamaan sähkönhintaansa. Keskimäärin kulutusvaikutukset ovat olleet alle sentin, viime tammikuun 2,4 senttiä lukuun ottamatta.

Oomin mukaan tärkeintä on ymmärtää ja seurata omaa sähkönkulutusta.

– Jousto-sopimus on yleisesti ottaen keskimäärin edullisempi kuin määräaikainen sähkösopimus, mikäli asiakkaalla on mahdollisuus siirtää kulutustaan edullisille tunneille ja siten vaikuttaa sähkön hintaan hyödyntämällä sähkön hintavaihtelut, Oomin kuluttajaliiketoiminnan johtaja Jani Peuhkurinen sanoo.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version