Sairaala Novassa järjestettiin perjantaina ensimmäinen iso suuronnettomuusharjoitus. Potilaita esittivät Tikkakosken varusmiehet.
- Heli Kaski
- Terhi Pirilä-Porvali
Sairaala Novassa perjantaina järjestetty suuronnettomuusharjoitus onnistui jopa yli odotusten.
Harjoituksessa testattiin ennen kaikkea sitä, miten suuren potilasmäärän sairaalan päivystysosasto pystyy hoitamaan isossa onnettomuustilanteessa.
– Yksi harjoituksen tavoite oli, että teemme niin suuren harjoituksen, että löydämme ne kipupisteet, missä meillä toiminta sakkaantuu ja siitä ei enää selvitä, kertoo operatiivisen palvelualueen johtaja Kati Kyrölä Keski-Suomen hyvinvointialueelta.
Toiminta ei kuitenkaan sakkaantunut missään vaiheessa, mistä palvelujohtaja oli selvästi iloinen ja hieman yllättynytkin.
– Pakko kiittää meidän päivystyksen toimijoita ja kaikkia ammattilaisia, jotka tähän toimintaan ja hälytykseen osallistui: me saimme yli 30 vakavasti loukkaantunutta potilasta vietyä läpi ja minkäännäköistä pettämistä meidän järjestelmässä ei tapahtunut.
– Näyttää siltä, että pystymme isojakin onnettomuuksia hoitamaan hyvin, Kyrölä toteaa.
Tikkakosken ja Novan yhteistyö toimii
Harjoitus toteutettiin yhdessä puolustusvoimien Ilmasotakoulun kanssa. Kumpikin osapuoli kiitteli harjoituksen onnistumista ja hyödyllisyyttä.
Yhteensä Jyväskylän varuskunnasta Tikkakoskelta paikalla oli noin 40 henkeä, joista yli 30 oli potilaiksi maskeerattuja varusmiehiä.
Harjoituksessa varauduttiin siviilioloissa tapahtuneeseen räjähdysonnettomuuteen, jossa fyysisesti vammautuneita potilaita tulee sairaalan päivystykseen lyhyessä erittäin paljon. Jokaiselle potilaalle oli kirjoitettu tarina siitä, millaisia hänen onnettomuudessa saamansa vammat olivat.
Harjoituksessa arvioitiin millaista jatkohoitoa kukin potilas tarvitsee ja harjoiteltiin myös sitä, miten esimerkiksi sairaalan leikkaussalit selviytyvät potilasruuhkasta. Päivystysosaston lisäksi myös sairaalan muut osastot selvisivät erittäin hyvin kuvitellusta tilanteesta.
Kati Kyrölä kertoo, että nyt toteutettu harjoitus on hyvin harvinainen.
– Näin laajoja liveharjoituksia on ehkä kerran vuosisadassa. Harjoittelemme säännöllisesti, mutta harjoitukset ovat yleensä aina jotenkin simuloituja, Kyrölä kuvailee.
Harjoitus on varusmiehille täydentävää lääkintäkoulutusta.
– Erilaista harjoittelua on ollut, mutta se on normaalisti ollut pienimuotoisempaa, kertoo päällikkölääkäri Jesper Perälä Sotilaslääketieteen keskuksesta.
– Viranomaisharjoittelu on arkipäivää ja se on nimenomaan meidän vahvuutemme, että osaamme tehdä yhteistyötä, Perälä toteaa.
Potilasturvallisuutta ei vaarannettu
Kyrölän mukaan terveydenhuolto on ollut viime aikoina ruuhkainen, influenssakausi on pahimmillaan ja päivystys on kiireinen. Tilanteen pelättiin haastavan harjoitusta.
– Nyt sattui kuitenkin suhteellisen rauhallinen perjantaiaamupäivä, kertoo päivystyksen palvelupäällikkö Tuomo Kyrönlahti tyytyväisenä.
– Tarvittaessa harjoitus olisi väistänyt. Potilaat menevät aina harjoituksen ohi, vakuuttaa Kati Kyrölä.
Kyrölä pitää suuronnettomuusharjoituksia tärkeinä siksi, että vakavia onnettomuuksia, joissa sairaalan kapasiteetti on tiukilla, on vähän. Harjoituksessa joudutaan pohtimaan eettisesti ja lääketieteellisesti, miten ja ketä hoidetaan. Harjoittelu parantaa tutkimusten mukaan potilaiden selviytymismahdollisuuksia.
– Ihmiset eivät saa ahdistua tai lamaantua onnettomuustilanteessa. Epävarmassa maailmassa mitä tahansa onnettomuuksia voi sattua ja ne tulevat aina yllättäen. Sitten on myöhäistä harjoitella.