tiistai, 17 joulukuun

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jani Mäkelä teki Ylen Politiikkaradiossa yllättävän väistöliikkeen ja kieltäytyi kommentoimasta keskustan puoluesihteerin Antti Siika-ahon puheita.

Rivien repeäminen eduskunnan sairaalaäänestyksessä käynnisti kahdessa hallituspuolueessa jälkipyykin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä arvosteli rivistä lipsuneita kansanedustajia Ylen Politiikkaradiossa tiistaina.

– Tietenkin on poikkeustilanne, jos ollaan hallituksessa eikä äänestetä hallituksen esityksen puolesta, Mäkelä sanoi ohjelmassa.

Hallituksen esittämät sairaaloiden päivystysten supistukset menivät niukasti läpi äänin 101–96. Lakimuutos leikkaa sairaalatoimintaa ja yöpäivystyksiä monilla paikkakunnilla.

Viisi kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajaa lipesi hallitusrintamasta ja äänesti esitystä vastaan. Lisäksi kaksi esitystä kritisoinutta edustajaa oli poissa.

Mäkelän mukaan äänestyksessä ei ollut niinkään kysymys ryhmäkurista, vaan itsekurista.

Hän painotti, että sairaalaverkkoesitys on hallitusohjelmaan kirjattu asia, ja jokainen perussuomalaisten kansanedustaja on ollut yksimielisesti hyväksymässä hallitusohjelmaa.

– Hallitusohjelmaan kirjattu versio olisi kolme kertaa isompi vaikutuksiltaan kuin nyt toteutunut sairaalaverkkoesitys, Mäkelä huomautti.

Hän sanoi, että vastaan äänestäneet niin perussuomalaisissa kuin kokoomuksessa eivät ole pystyneet pitämään omista sitoumuksista kiinni.

SDP:n Tuppurainen sanktiopuheista: Kuulostaa aika kovalta

Mäkelä ei kuitenkaan halunnut ennakoida, millainen rangaistus rivistä livenneille on tulossa. Vaihtoehdot ovat hänen mukaansa huomautus, varoitus tai erottaminen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo sanoi, että seurauksia tulee.

– Hallitus on toimintakykyinen niin pitkään, kun hallitusten esitysten puolesta äänestetään vihreää. Nyt tilanne oli se, että muutama lipesi ja seurauksia tulee, hän sanoi Politiikkaradiossa.

Wallinheimon mukaan vaihtoehdot ovat vakava puhuttelu, huomautus, varoitus, ja ryhmästä erottaminen.

Oppositiopuolue SDP:n ryhmäjohtaja Tytti Tuppurainen sanoi puheiden kuulostavan ”aika kovalta”.

– Se on pakkoa sanoa, vaikka ymmärränkin, että hallituspuolueiden edustajien tulisi tukea hallituksen esityksiä.

Mäkelä korosti, että hän kommentoi ainostaan rangaistusten asteikkoa, ei tulevia sanktioita.

SDP:n Tuppurainen arvioi, että hallitus oli sairaalaäänestyksessä veitsenterällä.

– Jos ajatellaan, että kolme edustajaa olisi äänestänyt toisin, niin sairaalaverkkoesitys olisi kaatunut. Eli se oli hyvin lähellä, Tuppurainen sanoo.

– Yleensä, kun tämän tyyppistä rakoilua esiintyy, ollaan aika lähellä vaalikauden loppua. Se, että hallituspuolueiden rivit murtuvat tällä tavalla jo ennen puoliväliriihtä, ei ole aivan tavallista.

Mäkelä ohitti vertauksen ”lehmänläjään tiellä”

Sairaalakiistan viimeisimpiä peliliikkeitä oli se, että hallituspuolueet sopivat yhteisestä lausumasta hallituksen sairaalaesityksen rinnalle. Lausuma oli yritys helpottaa sitä, että vastaan olleet kansanedustajat olisivat hyväksyneet hallituksen linjan.

Esimerkiksi oppositiopuolue keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho vertasi hallituksen lausumaa ”lehmänläjään tiellä”.

Mäkelä sanoi Politikkaradiossa, ettei ota keskustan puoluesihteerin puheisiin mitään kantaa. Perustelu oli, että Mäkelän mukaan Siika-aho on estänyt hänet sosiaalisessa mediassa ilman mitään aihetta.

– Hänelle minulla ei ole mitään sanottavaa, Mäkelä pamautti.

Jaa.
Exit mobile version