BERLIINI Bašar al-Assadin kaatumisen ja Syyrian kapinallisten valtaannousun jälkeen useat Euroopan maat ovat jäädyttäneet syyrialaisten turvapaikkahakemusten käsittelyn.
Tällaisia maita ovat Suomen ohella Saksa, Ranska, Italia, Itävalta, Kreikka, Tanska ja Ruotsi. Suuri siirtolaisten vastaanottajamaa Espanja sen sijaan aikoo jatkaa syyrialaisten turvapaikkaprosesseja tavalliseen malliin.
Monet poliitikot eri maissa ovat viritelleet keskustelua myös syyrialaisten palauttamisesta kotimaihinsa. Esimerkiksi Saksan konservatiivipuolue CDU:n riveistä on ehdotettu, että syyrialaisten paluuta voitaisiin edistää ilmaisella matkalipulla ja tuhannen euron kannustusrahalla.
Suomeen kahdeksan vuotta sitten tullut Maher Al-Masihi suunnittelee paluuta Syyriaan:
Oikeistoradikaalit ajavat palautuksia
Palautuksia ajavat Euroopassa ennen kaikkea laitaoikeistopuolueet.
– Sellaisella ihmisellä, joka juhlii ”vapaata Syyriaa” Saksassa, ei selvästikään ole enää mitään syytä olla pakolainen. Sellaisen pitäisi palata välittömästi Syyriaan, AfD-puolueen liittokansleriehdokas Alice Weidel sanoi sosiaalisessa mediassa.
Tanskan äärioikeistojohtaja Morten Messerschmidt sanoi toivovansa, että maassa asuvat ”45 121 syyrialaista” voivat pian palata kotiin.
– Sen lisäksi, että tämä auttaa maan jälleenrakentamisessa, se parantaa Tanskan raiskaustilastoja, hän kirjoitti X-viestipalvelussa.
Ranskan Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen kannustaa syyrialaisia pakolaisia palaamaan maahansa, ”koska eihän ihminen voi olla pakolainen koko elämänsä”.
– Kun ei ole enää sitä, mikä heidät pakotti lähtemään, on loogista, että he palaavat maahansa ja osallistuvat sen jälleenrakentamiseen, Le Pen sanoi tiistaina.
Ranskassa on noin 45 000 syyrialaista.
Myös Ruotsissa oikeistoradikaalin ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson on kehottanut pakolaisia palaamaan Syyriaan.
Itävalta aloittaa karkotusohjelman
Itävalta on mennyt pisimmälle. Turvapaikkaprosessien jäädyttämisen lisäksi sisäministeri Gerhard Karner on ilmoittanut maan aloittavan ”palauttamis- ja karkotusohjelman” Syyriaan, myös sellaisten osalta, jotka ovat jo saaneet turvapaikan.
– Syyrian turvallisuustilanne on arvioitava uudelleen, jotta karkotukset olisivat mahdollisia tulevaisuudessa, pääministeri Karl Nehammer sanoi itävaltalaismedian mukaan.
Nehammer soitti maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle António Costalle kiirehtiäkseen koko Euroopan laajuisia karkotustoimia.
– Ikkuna syyrialaisten tulevaisuudelle kotimaassaan on auki, ja Euroopan on tartuttava tähän tilaisuuteen, Nehammer sanoi.
– On aika toimia Syyrian jälleenrakentamiseksi. Euroopan on edistettävä syyrialaisten paluuta kotimaahansa, Nehammer jatkoi.
Itävalta oli yksi eniten syyrialaisia vastaanottaneista maista Syyrian sodan alkamisen jälkeen. Maassa asuu noin satatuhatta syyrialaista.
YK: Paluun oltava vapaaehtoinen
Geneven yleissopimuksen mukaan turvapaikka voidaan evätä, kun suojelun myöntämiseen johtaneet olosuhteet ovat lakanneet olemasta. Se tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa lähtömaa on rauhoittunut.
Asiantuntijat huomauttavat, että Syyrian tilanne on yhä liian epävarma, että turvapaikan purkamisen ehdot täyttyisivät.
– On äärimmäisen ennenaikaista vetää johtopäätöksiä. Itävallan hallituksen on vaikea toteuttaa ehdotustaan välittömästi, siirtolaispolitiikan asiantuntija Camille Le Coz arvioi Ranskan senaatin lehdessä.
Myös Saksassa siirtolaispolitiikan ekspertit pitävät keskustelua palautuksista ennenaikaisina, koska Syyria ei ole vakaa maa.
YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu puolestaan sanoo lehdistötiedotteessa, että pakolaisilla on perusoikeus palata lähtömaahansa valitsemanaan ajankohtana ja että paluun on oltava ”vapaaehtoinen, arvokas ja turvallinen”.
Saksassa yhä eniten hakemuksia
Syyrialaiset ovat suurin turvapaikanhakijoiden ryhmä Saksassa. Sisäministeriön mukaan Saksassa asui lokakuun lopussa 974 000 syyrialaista.
Noin 75 000 syyrialaista on hakenut turvapaikkaa tänä vuonna. Hakemuksia ei tällä erää käsitellä.
Moni syyrialainen palaa todennäköisesti takaisin kotimaahansa. Hollantilaisen Radboudin yliopiston viime vuoden lopulla julkaisemassa tutkimuksessa lähes 40 prosenttia Saksassa asuvista syyrialaisista oli valmiita palaamaan sellaisessakin tilanteessa, jossa turvallisuustilanne on samankaltainen kuin sotaa ennen.
Saksan syyrialaiset ovat yleisesti ottaen hyvin koulutettuja. Lähes puolet maahan tulleista oli valmistunut lukiosta tai yliopistosta.
Moni on saanut töitä ja solahtanut osaksi saksalaista yhteiskuntaa. Kaikista Saksan ulkomaalaisista lääkäreistä juuri syyrialaiset ovat suurin ryhmä sairaaloissa.
Kun nämä lääkärit palaavat kotimaahansa, se pahentaa henkilöstövajetta erityisesti pienissä sairaaloissa, Der Spiegel-lehti kertoo.
Ruotsi toiseksi suurin vastaanottaja
Ruotsin siirtolaisviraston mukaan Syyrian tilanne on yhä hauras ja viimeaikaiset tapahtumat vaativat vielä syvällistä analyysiä. Ruotsikin kuitenkin keskeytti karkotukset, kunnes poliittinen tilanne Syyriassa on selkiytynyt.
Ruotsi otti vastaan EU-maista toiseksi eniten syyrialaisia pakolaisia Saksan jälkeen. Maassa asuu nyt runsaat 200 000 syyrialaistaustaista.
Brysselissä EU-komissio kertoi tällä viikolla seuraavansa Syyrian tilannetta tunti tunnilta. Toistaiseksi jäsenmaille ei olla laatimassa suosituksia syyrialaisten pakolaisten palauttamisesta.
– Maan nykyinen tilanne antaa monille syyrialaisille paljon toivoa, mutta se on myös täynnä epävarmuutta, komission tiedottaja Anouar Al Anouni sanoi.
Miten Syyrian tulevaa hallintoa aletaan rakentaa ja millainen maa Syyriasta voi tulla? Kuuntele Uutispodcast: