perjantai, 22 marraskuun

Syksyn aikana Tiktokissa on levinnyt salaliittoteorioita, joissa maailmantähdet on liitetty muun muassa murhiin.

Kun rapmoguli Sean ”Diddy” Combs pidätettiin syyskuussa epäiltynä seksuaalirikoksista, sosiaalinen media ja etenkin Tiktok alkoi täyttyä mitä erikoisimmista salaliittoteorioista.

Videoita tehneet ovat yhdistäneet räppärin toisiin artisteihin sekä vanhoihin haastatteluihin ja biiseihin. Salaliittoteorioiden kohteeksi on joutunut etenkin laulaja Beyoncé.

Tässä jutussa käydään läpi syksyn aikana velloneita huhuja ja salaliittoteorioita. Mitään niistä ei ole vahvistettu todeksi. Kysyimme lisäksi tutkijalta, mistä ilmiössä on kyse.

Tunnelista murhasyytöksiin

Eniten huomiota on saanut huhu, että laulaja Justin Bieber olisi ollut Diddyn uhri teini-ikäisenä. Verkossa on levinnyt vanha haastatteluvideo, jossa räppäri kertoo viettävänsä seuraavat pari päivää vasta 16-vuotiaan artistin kanssa Bieberin kiemurrellessa vaivaantuneena vieressä.

Toisen salaliittoteorian mukaan Combs olisi vainonnut Michael Jacksonia maanalaisen tunnelin kautta Los Angelesissa. Tämän väitteen tueksi netissä levisi manipuloitu kuva, joka näytti uutiskanava CNN:n uutiselta.

Naftaliinista on kaivettu esiin myös vanha teoria siitä, että Combs olisi ollut räppäri Tupac Shakurin murhan takana vuonna 1996.

Diddyn seksuaalirikosvyyhdissä on nostettu esiin etenkin hänen järjestämänsä bileet, joista joissakin on epäilyjen mukaan tehty rikoksia. Hulppeista juhlista on kaivettu esiin kuvia, joissa räppärin kanssa poseeraavat useat julkkikset. Salaliittoteorioiden mukaan monet heistä ovat tienneet väärinkäytöksistä ja esimerkiksi Leonardo DiCaprio ja Ashton Kutcher olisivat paenneet Eurooppaan välttyäkseen itse syytteiltä.

Tapaus Beyoncé

Tämän kuun alussa Tiktokissa alkoi yhtäkkiä pyöriä vanhoja videoklippejä artisteista, jotka kehuvat ja kiittävät Beyoncéta gaalapuheissaan. Salaliittoteorian mukaan he tekevät niin, ettei laulaja tappaisi heitä, koska hän jäi ilman palkintoa.

Videoiden taustalla soi usein J. Colen kappale She knows, jossa mainitaan edesmenneet artistit Aaliyah, Lisa ”Left Eye” Lopez ja Michael Jackson. Hurjimman teorian mukaan Beyoncé on ollut vastuussa heidän kuolemistaan yhdessä miehensä Jay-Z:n ja Diddyn kanssa.

Tiktokissa on kiertänyt myös tavallisten ihmisten tekemiä humoristisia videoita, joissa he kiittävät laulajaa.

Viimeisimpänä Beyoncé vedettiin mukaan viime viikolla kuolleen Liam Paynen tapaukseen. Huhut väittävät hänen olleen samassa hotellissa, missä laulaja tippui parvekkeelta.

Paynestä puolestaan alkoi levitä vanha haastattelu, jossa hän kertoo pelottavasta kohtaamisesta Diddyn kanssa. Salaliittoteoreetikoiden mukaan tämä paljastus sinetöi laulajan kohtalon.

Salaliittoteoriat saavat pöyristymään

Salaliittoteoriat, huhut ja spekulaatiot eivät ole uusi asia isojen uutistapahtumien yhteydessä. Yllättävät tilanteet saavat ihmisissä aikaan voimakkaita reaktioita ja tunteita, jolloin syntyy myös ajatuksia salaliitoista asioiden taustoilla.

Salaliittoteorioihin perehtynyt professori Katja Valaskivi Helsingin yliopistosta sanoo, että varsinkin sosiaalinen media algoritmeineen ruokkii kaikenlaisia spekulaatioita.

– Ensinnäkin valhe on yllättävämpi kuin totuus. Toisekseen ajatus siitä, että jotain pahaa tapahtuu kulissien takana luo uhan tunnetta ja herättää uteliaisuuden.

Valaskiven mukaan disinformaatiota levittävät usein tahot, joilla on poliittisia tai taloudellisia intressejä, mutta provosoivaa sisältöä tekevät myös tavalliset ihmiset.

– Tämmöisellä sisällöllä saa paremmin huomiota. Mediaympäristö on huomiotehdas, joka muuttaa ihmisten reaktiot rahaksi ja dataksi.

Salaliittoteoriat ovat omiaan ruokkimaan tunteita uhasta pelkoon.

– Ne saavat pöyristymään. Niihin reagoivat kaikenlaiset ihmiset eli ne jotka vastustavat näitä sisältöjä sekä ne, jotka lähtevät puolustamaan niitä. Silloin ihmisiä on tuplamäärä.

Vaikka salaliittoteoriat esimerkiksi Beyoncésta eivät pidä paikkaansa, ne jäävät usein ihmisten mieliin paremmin kuin oikea fakta. Ja ne voivat jäädä toisten mieliin myös totuuksina.

Valaskiven mukaan jatkossa on entistäkin vaikeampaa erottaa luotettava tieto valheista, spekulaatiosta ja disininformaatiosta. Uutis- ja informaatiotulvan keskellä ihmiset saattavat lakata välittämästä tiedon paikkaansa pitävyydestä.

– On olemassa tutkimuksia, joissa vastaajat ovat todenneet, ettei ole niin väliä mikä on totta.

Kuuntele alta Kohupodin jakso, jossa käsiteltiin Sean ”Diddy” Combsiin liitettyjä salaliittoteorioita.

Jaa.
Exit mobile version