sunnuntai, 22 syyskuun

Ministeriö esittää useiden ympärivuorokautisten perusterveydenhuollon päivystysten lakkauttamista.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue ihmettelee sairaalaverkkouudistukseen esitettyjä muutoksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi perjantaina sairaaloiden ja päivystyksen uudistuksesta.

STM esitti tiedotustilaisuudessa useiden ympärivuorokautisten perusterveydenhuollon päivystysten lakkauttamista ensi vuoden lokakuuhun mennessä. Näihin kuuluu myös STM:ltä saadun tiedon mukaan Varsinais-Suomessa Salon sairaalan yöpäivystys.

Päivystysten lakkauttaminen aikaistui muutamalla kuukaudella. Varhan sairaalapalveluiden tulosaluejohtaja Mikko Pietilä arvioi aikataulua haastatelussa:

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) perusteli uudistusta työntekijöiden saatavuudella. Ministerin mukaan erityisosaajia ei riitä nykyisen sairaalaverkon ja päivystystoimintojen ylläpitoon.

Varhan sairaalapalveluiden tulosaluejohtaja Mikko Pietilän mukaan hyvinvointialueet eivät saaneet tietää etukäteen ministeriön tiedotustilaisuudesta. Ainakin Varha on ollut mediatietojen varassa.

– Näkemyksemme mukaisesti perusteet eivät ole suoraan sovellettavissa Salon sairaalaan, koska meillä vastaavan kaltaista osaajapulaa ei ole ollut. Tämä on hieman ongelmallista. Salon sairaala on hieman sijaiskärsijän asemassa.

Terminologiankin hän katsoo ontuvaksi.

– Meillä on ollut yöaikaan erikoissairaanhoidon ja perusterveyshuollon yhteispäivystys, jonka on hoitanut TYKS Akuutti. Eli tällaista perusterveydenhuollon ympäri vuorokautista päivystystä kirjaimellisesti meillä ei ole siellä enää useampaan vuoteen ollutkaan.

STM:n lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä ymmärtää terminologiahaasteet, mutta kertoo esityksen pohjalla olevan hallituksen päätökset.

– Kevään kehysriihen mukaisesti ympärivuorokautisia päivystyspisteitä harvennetaan. Linjaus koski myös keskus- ja yliopistosairaaloiden niin kutsuttuja kakkossairaaloita, kuten Kemiä, Savonlinnaa, Oulaista, Saloa ja Valkeakoskea. Kaikkien päivystyspisteiden osalta kysymyksessä on ollut yksikkökohtainen kokonaisharkinta.

Pikkujämsän mukaan esimerkiksi yksittäiset toimintaluvut eivät ole olleet ainoa kriteeri, jonka mukaan ratkaisuja on tehty.

Varha ei innostu tekonivelleikkauksien aloittamista Salossa

STM:n perjantaina julkaisemassa esityksessä ehdotetaan myös, että päiväkirurgisen toiminnan esimerkiksi tekonivelleikkausten osalta olisi mahdollista jatkua väliaikaisesti Salossa, Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa ja Valkeakoskella.

Väliaikaisuus tarkoittaa STM:n mukaan sitä, että tekonivelleikkauksia voidaan tehdä Salossa sekä muutamassa muussa kaupungissa, ja myös yksityisissä lääkärikeskuksissa, vuoden 2028 kesään asti.

Mikko Pietilän mukaan ministeriön ehdotus on Varsinais-Suomessa hyvinvointialueen säästötavoitteiden vastainen. Ortopediset leikkaukset, joihin tekonivelleikkaukset kuuluvat, lopetettiin Salossa jo aikaisemmin.

– Tuntuisi aika erikoiselta, että lähtisimme investoimaan uudelleen muun muassa erityisvälineistöön, jota tarvittaisiin tekonivelleikkauksiin. Eli tältä osin asia ei varmastikaan tuo paljon lohtua Salon sairaalaan.

Laki päiväkirurgian osalta kahdenlainen

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Pikkujämsän mukaan lakipykälä ei velvoita esimerkiksi Varhaa aloittamaan ortopedisia leikkauksia Salossa uudelleen.

– Lainsäädäntö saattaa vaikuttaa omituiselta, mutta Salon sairaala on asemansa puolesta samassa korissa lainsäädännöllisesti kuin Valkeakoski, Kemi, Savonlinna ja Oulainen. Tekonivelleikkauksien aloittaminen olisi siis Salossa lainsäädännöllisesti mahdollista käynnistää väliaikaisena toimintana hoitotakuun uhatessa ylittyä, Pikkujämsä selittää.

Muu päiväkirurginen toiminta saa jatkua Salossa toistaiseksi. Määräaikainen osuus laista koskisi vain tekonivelleikkauksia.

– STM esittää, että jo ensi vuoden alusta tulee voimaan laki, että päiväkirurgiaa voidaan tehdä näissä nimetyissä sairaaloissa, vaikka siellä ei jatkossa olisi monierikoisalaista yhteispäivystystä tai ympärivuorokautista päivystystä.

Esitys sairaalaverkon uudistamisesta on menossa eduskuntaan vielä tämän syksyn aikana.

Jaa.
Exit mobile version