maanantai, 23 syyskuun

Häjyt 2 -elokuvaa kuvataan parhaillaan Etelä-Pohjanmaalla. Se on jatko-osa vuonna 1999 ensi-iltansa saaneelle elokuvalle, joka veti elokuvateattereihin liki 330 000 katsojaa.

Petri Kuikka,

Tuomo Rintamaa

Uudessa elokuvassa Samuli Edelmannin esittämä Jussi Murikka palaa takaisin elävien kirjoihin. Ensimmäisessä osassa hänen roolihahmonsa kuolee, tai ainakin tämän annettiin ymmärtää kuolevan.

Näyttelijän mukaan roolihahmon paluuta valkokankaalle ei voi vielä paljastaa, koska elokuvan kuvaukset ovat kesken.

– Sen verran voi sanoa, että jollain tavalla Murikka on näköjään mukana, mutta vielä ei tiedä, onko se unessa vai mikä metafyysinen tapahtuma on menossa.

Edelmannin ja toista pääosaa esittävän Joel Hirvosen mukaan elokuvan vahva sanoma on vihan kierteen katkaiseminen.

– Kyse on sukupolvien yli menevien traumojen korjaamisesta ja katkaisemisesta. Tässä teoksessa kyse on vihasta, mutta kyse voisi olla aivan jostain muustakin, pohtii Hirvonen.

Kakkososan ohjaa ensimmäisen elokuvan tavoin Aleksi Mäkelä.

Elokuva saa ensi iltansa helmikuussa 2025.

Näyttelijälle paluu on hieno mahdollisuus

Uudessa Häjyt 2 -elokuvassa Sari Havas palaa naispääosaan Sisko Nenosen rooliin. Hän sanoo kyseessä olevan varsin poikkeuksellinen mahdollisuus.

– Olin aluksi vähän skeptinen, että käsikirjoitukseen ei ole todennäköisesti minulle juuri roolia laitettu. Löysin ilokseni kuitenkin hyvän roolin ja tarinan.

Havas uskoo, että maailma, jota uusi elokuva kuvaa, on mennyt neljännesvuosisadassa sovittelevampaan suuntaan. Näin siitä huolimatta, että uudessa elokuvassa puhumattomuuden tulppa on edelleen olemassa.

– Minusta tuntuu, että ihmiset haluavat saada enemmän hyvää aikaiseksi ja yhteiselo sujuu vähemmän väkivaltaisesti, vaikka maailman tilanne onkin aika pelottava.

Toisaalta uudessa elokuvassa näkyy menon muuttuminen kovemmaksi.

– Viinatrokaaminen on muuttunut kovempiin aineisiin ja puukot pistooleihin aivan kuten oikeassakin maailmassa valitettavasti on käynyt, sanoo Joel Hirvonen.

Pohjalaisuudessa on jotain kiehtovaa

Joel Hirvonen on nyt 29-vuotias, mutta hyvin tietoinen menneisyyden luomasta menestyksen taakasta.

Hän myöntää, että ensimmäisen Häjyt-elokuvan suosio luo tekijöille tiettyjä paineita, mutta kuvausten aikana niillä ei ole merkitystä.

– Mennään päivä kerrallaan. Teemme parhaamme eikä asiaa voi ajatella kuvausten aikana.

Päärooleissa oleva kaksikko tunnistaa pohjalaisten luonteenpiirteiden vetovoiman valkokankaalla, vaikka sen syitä on vaikea selittää.

Kauhavalta kotoisin olevan kirjailijan Antti Tuurin teoksista tehdyt elokuvat ovat luoneet vahvan kivijalan pohjalaiselle elokuva-genrelle. Häjyt on samaa jatkumoa, vaikka ei perustukaan Tuurin tekstiin.

– Näissä lakeuksissa, ihmisissä ja kulttuurissa on jotain kiehtovaa. Myös täällä vallitseva ihmisten välinen hiljaisuus on kaunista, sanoo Samuli Edelmann.

Samaa mieltä on Hirvonen.

– Mitä vähemmän elokuvassa on repliikkejä ja mitä enemmän hiljaisuudessa näyttelemistä, sen paremmin se yleensä toimii.

Jaa.
Exit mobile version