perjantai, 25 lokakuun

Opettaja ja oppilaat luulivat Viertolan ampumistilannetta aluksi leikiksi. Tilanteeseen puuttuneet opettajat eivät tajunneet heti, että pojan ase oli oikea.

Tämä ilmenee poliisin esitutkinnassa tekemistä kuulusteluista.

Poliisi kuuli Viertolan kouluampumisesta kaikkiaan 28:aa koulun oppilasta, joista yksi oli ammutuksi tullut tyttö. Lisäksi poliisi kuuli useita koulun opettajia.

Tapahtumat koululuokassa etenivät heidän mukaansa nopeasti. Tilanteen vakavuus alettiin ymmärtää vasta ampumisten jälkeen.

Ampumisessa kuoli kuudesluokkalainen poika ja kaksi tyttöä loukkaantui vakavasti. 13-vuotiasta poikaa epäillään murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä.

Oppilas kuvailee ampujaa kylmäveriseksi

Ammutuksi tullut 12-vuotias tyttö kertoi istuneensa pulpetissaan, kun ampuja saapui luokkaan.

Epäillyllä oli huppari yllään, reppu selässä ja kuulokkeet korvissa. Kasvojensa eteen hän oli vetänyt huivin.

Epäilty meni ensin luokan keskellä istuneen pojan eteen ja ampui tätä. Sitten hän meni etupenkissä istuneen tytön luokse ja ampui.

Lopulta poika käveli vielä luokan sivussa sermin takana istuneen tytön eteen ja ampui tätä.

Kolmas ampumisen uhri ei aluksi nähnyt tapahtumia selvästi, mutta huomasi opettajan säikähtävän ja kuuli huutoa.

– Se käveli mun luokse ja ampui mua, tyttö kertoi poliisille.

Toisen luokassa olleen oppilaan mukaan opettaja yritti estää ampujaa menemästä kolmannen uhrin luokse.

– Hän (epäilty) huusi opettajalle, että älä tule väliin, oppilas kertoi poliisille.

Poliisin kuuleman oppilaan mukaan opettaja yritti ottaa epäillyn kiinni, mutta ei onnistunut siinä. Oppilas kertoo epäillyn kehottaneen opettajaa pysymään etäällä.

– Hän oli kylmäverinen, oppilas kuvaili ampujaa poliisille.

Opettaja sai epäillyn poistumaan

Luokan opettajilla oli tärkeä rooli siinä, että epäilty ei ampunut useampaa lasta. Epäilty oli poliisin mukaan tehnyt 15 hengen listan oppilaista, joita hän aikoi ampua.

Luokassa aluksi ollut opettaja kertoi menneensä pöytänsä takaa ampujaa kohti.

– Sanoin jotain, että nyt pitää lopettaa tai rauhoittua, hän muisteli poliisille.

Epäilty osoitti opettajaa aseella. Hän ei heti ymmärtänyt, että kyseessä oli oikea ase.

Opettaja sanoi aseesta lähteneen äänen olleen hyvin pieni. Opettaja kertoi ampumisen jälkeen haistaneensa luokassa nallipyssyn tuoksun. Se muistutti lapsuuden pyssyleikeistä.

Opettaja tajusi pian, että epäilty ei rauhoitu pelkällä kehotuksella. Hän haki toisesta luokasta kollegansa apuun. Toisesta luokasta tullut opettaja sai kontaktin epäiltyyn.

– Menin häntä kohti ja puhuin hänelle että ”rauhoitu” ja ”selvitetään nämä asiat, mutta nyt tulee rauhoittua”.

– Kun lähestyin häntä, niin hän osoitti minua aseella. En ymmärtänyt siinä, että se oli oikea ase, avuksi tullut opettaja kertoi poliisille.

Hän kertoi epäillyn sanoneen, että luokasta ei poistu kukaan.

– Vastasin, että ”ei vaan muut siirtyvät toiseen tilaan ja sinä lähdet minun kanssani ulos”.

Toisen opettajan rauhoitellessa epäiltyä luokassa aiemmin ollut opettaja kehotti oppilaita siirtymään toiseen luokkaan. Hän alkoi soittaa hätäkeskukseen ja auttaa loukkaantuneita.

Epäilty suostui opettajan kehotukseen ja lähti tämän kanssa kävelemään luokasta ja koulusta pois. Poika ei ollut opettajaa kohtaan väkivaltainen.

Hän roikotti asetta kädessään, ja pyysi opettajaa soittamaan poliisit paikalle. Sitten poika lähti kävelemään pois koulun alueelta ja opettaja palasi luokkaan. Poliisi otti pojan myöhemmin kiinni Helsingin Siltamäestä.

Oppilaat luulivat tilannetta aprillipilaksi

Useat poliisin kuulemat oppilaat kertoivat luulleensa tilannetta ensin aprillipilaksi. Pojan asetta luultiin leikkiaseeksi.

– Se oli vähän semmoinen seriffin ase, seriffin aseen muotoinen. Harmaa. Se ei kiiltänyt tai mitään, siksi ajattelin, että se on muovinen, poliisin kuulema oppilas kertoi.

Epäilty on kertonut tekonsa syyksi kiusaamisen. Poliisin kuulemat oppilaat tai opettajat eivät kuitenkaan olleet huomanneet kiusaamista.

Useiden oppilaiden mukaan epäillyllä ei ollut luokassa kavereita. Häntä kuvailtiin rauhalliseksi ja sulkeutuneeksi.

Epäilty oli uusi oppilas koulussa. Hän oli tullut luokalle vasta 11 viikkoa aiemmin, hiihtoloman jälkeen.

Opettaja kertoi poliisille yrittäneensä tutustuttaa poikaa muihin oppilaisiin, mutta se ei ollut onnistunut. Hän oli vaikuttanut vastentahtoiselta sosiaalisissa tilanteissa.

Opettajan mukaan uhrien kontaktit epäiltyyn olivat olleet vähäisiä. Ammuttu tyttö kertoi poliisille, ettei hän ollut koskaan puhunut epäillyn kanssa mitään.

Jälkeenpäin hän sanoi poliisille kaiken tuntuvan unelta ja toivovansa, että se olisi niin.

Kuuntele myös:

Jaa.
Exit mobile version