keskiviikko, 23 lokakuun

Varsinkin yli viisikymppisille miehille pääministeri Marinin käytös ja tyyli olivat liikaa, kertoo tuore tutkimus.

Maria Mäkelä,

Miia Roivainen

Naispoliitikon pukeutuminen ja viestintätyyli vaikuttavat eri tavoin eri-ikäisiin ihmisiin. Pääministerinä toimineen Sanna Marinin uskottavuus karisi varsinkin varttuneiden miesten silmissä. Nuorten mielestä taas Marin oli uskottava nimenomaan olemuksensa ja viestintätapansa vuoksi.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimusartikkelista, joka käsittelee muodin, käytöksen, ystäväpiirin ja viestintätapojen yhteyttä poliittiseen uskottavuuteen. Aihetta käsiteltiin vuosina 2019–2023 pääministerinä toimineen Sanna Marinin kautta.

Tutkija Niina Meriläisen mukaan Sanna Marinin tyyli ja sosiaalisen median julkaisut olivat jotain muuta kuin mihin kärkipoliitikoilta oli totuttu.

– Marin pukeutui kuten nuori nainen pukeutuisi missä tahansa. Hän oli Suomen pääministeri, mutta hänellä oli päällään nahkatakki.

Valtio-opin dosentti ja Tampereen yliopiston tutkija Niina Meriläinen haastatteli artikkelia varten 16–29-vuotiaita nuoria vuosina 2020–2024. Lisäksi tutkimusryhmä analysoi mediakommentointia Mariniin liittyen.

Tutkija Niina Meriläinen kertoo tutkimustuloksista toimittaja Miia Roivaisen haastattelussa.

Vanha kaarti hyökkäsi

Niina Meriläisen mukaan Marinin uskottavuus kasvoi pääministerikauden aikana progressiivisten eli edistyksellisten ihmisten keskuudessa. Heitä ovat erityisesti ihmis- ja eläinoikeuksista ja ilmastonmuutoksesta kiinnostuneet nuoret naiset.

Uskottavuus sen sijaan heikkeni niin sanotun vanhan kaartin silmissä. Vanhalla kaartilla tutkija tarkoittaa pääosin kristittyjä, vaaleaihoisia, yli 50-vuotiaita miehiä.

Vanha kaarti on perinteisesti pitänyt tietynlaista pukeutumista ja tietynlaista, jopa vanhoillista, käytöstä poliittisen uskottavuuden merkkeinä.
Vanha kaarti hyökkäsi Marinia vastaan, mutta ei politiikka edellä.

Tutkijan mukaan myös Mariniin sosiaalisessa mediassa kohdistettu kritiikki ja hyökkäykset eivät yleensä liittyneet Marinin politiikkaan, vaan olivat usein seksuaalissävytteisiä.

Marin edusti politiikan uutta kaartia, joka koostuu eri taustoista tulevista, uudentyyppisistä poliittisista toimijoista. Heidän pukeutumisensa, käyttäytymisensä ja viestintätapansa voivat poiketa siitä, mihin politiikassa on totuttu.

Tutkimus antaa viitteitä siitä, että politiikan uusi kaarti on taistelussa vanhan kaartin kanssa. Niina Meriläisen mukaan progressiiviset eli edistykselliset nuoret naiset ylipäätään kohtaavat seksuaalista väkivaltaa ja hyökkäyksiä pelkän politiikan kritisoinnin sijaan.

– Vanhan kaartin miehet taas säästyvät seksuaalisilta hyökkäyksiltä, häirinnältä ja väkivallalta. Tämä vaikuttaa suoraan nuorten naisten ja vähemmistöjen haluun lähteä mukaan politiikan huipulle, Meriläinen sanoo.

Oliko Marinin politiikka poikkeuksellista vai oliko nuori kaunis nainen vallassa se poikkeuksellinen tekijä, joka teki hänestä kansainvälisen tähden? Kuuntele Uutispodcastin jakso:

Jaa.
Exit mobile version