Sara Nygård on joutunut salakatselun uhriksi kaksi kertaa.
Molemmissa tapauksissa hänen tapailemansa mies kuvasi heidän välistään seksiä ilman naisen suostumusta.
Ensimmäinen sattui vuonna 2018, kun tuolloin Vaasassa asunut Nygård oli etäsuhteessa. Mies perusteli toimintaansa sillä, että oli halunnut erossa ollessaan muistella heidän intiimiä kanssakäymistään.
– Hän oli kaksi kertaa piilottanut puhelimen, käynnistänyt nauhoituksen ja kutsunut sitten minut makuuhuoneeseen.
Nygård oli järkyttynyt, mutta ei tiennyt, miten olisi vienyt asiaa eteenpäin. Suhde jatkui yli kaksi vuotta, sillä nainen pelkäsi, että jos hän jättäisi miehen, tämä näyttäisi videon muille tai myisi sen eteenpäin.
– Kun lopulta erosimme, vannotin häntä poistamaan kaikki kuvaamansa videot. En tiedä vielä tänäkään päivänä, onko hän tehnyt niin.
Tapahtumat jättivät syvät jäljet. Nygård hakeutui psykoterapiaan, jossa opetteli asettamaan omat rajansa ja saamaan takaisin luottamustaan ihmisiin.
Kun hän vihdoin uskalsi alkaa deittailla uudestaan, sama painajainen toistui.
– Tunsin valtavaa häpeää ja syyllistin itseäni. Ajattelin, että vika on minussa.
Toinen tapaus vei käräjille
Nygårdin tapailema mies kuvasi heidän välistään seksiä naisen tietämättä. Mies väitti, että tämä oli antanut kuvaamiseen suostumuksensa, mutta Saran mukaan asiasta ei ollut käyty minkäänlaista keskustelua.
Myös tällä kerralla Nygård pelkäsi, että video leviäisi, jos hän jättäisi miehen tai kertoisi salakatselusta. Hän sanoo olleensa hyvin peloissaan ja ahdistunut, eikä nukkunut moneen päivään. Läheiset kannustivat tekemään rikosilmoituksen.
– Poliisi takavarikoi hänen puhelimensa. Sieltä löytyi minusta lisää materiaalia. Lisäksi kävi ilmi, että hän oli kuvannut seksivideoita muidenkin naisten kanssa. Sitä, onko heiltä ollut suostumus, ei poliisilla ole tietoa, koska muita rikosilmoituksia hänestä ei ole tehty.
Käräjäoikeudessa mies tuomittiin salakatselusta ehdolliseen vankeuteen, sakkoihin ja maksamaan Nygårdille vahingonkorvauksia kärsimyksestä.
Mies aikoo valittaa tuomiosta hovioikeuteen.
Yle on nähnyt oikeuden asiakirjat tapahtuneesta sekä otteen Nygårdin potilastiedoista tapahtumien ajalta.
Salakatselu on yleinen ilmiö
Salakatselutapaukset ovat lisääntyneet älylaitteiden yleistyessä. Vuosituhannen alussa poliisin tietoon tuli muutamia kymmeniä salakatselutapauksia vuodessa. Tänä vuonna tapauksia on kirjattu lokakuuhun mennessä jo 500.
– Rikoshan on luonteeltaan sellainen, että luultavasti rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä tekoja tapahtuu merkittävästi enemmän, mutta asia ei tule koskaan salakatselun kohteen tietoon, poliisitarkastaja Toni Sjöblom korostaa.
Sjöblom arvioi, että salakatselurikokset saattavat tulevaisuudessa jonkin verran yleistyä edullisten valvontakameroiden, droonien ja erityisen pientä kamerateknologiaa sisältävien laitteiden myötä.
Haastavia tapauksia oikeudessa
Kun salakatselua puidaan oikeudessa, on kyse usein sana sanaa vastaan -tilanteesta.
Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori, emeritus Matti Tolvanen jättäisi intiimien tilanteiden kuvaamisen kokonaan väliin. Hän huomauttaa, ettei moni välttämättä tiedosta riskiä, jonka yhteisymmärryksessäkin kuvatut videot ja kuvat aiheuttavat, jos parisuhde päättyy ikävästi.
– Toinen saattaa uhata tai laittaa kuvatun materiaan nettiin. Se on aika yleinen tapa vainota ihmistä. Lainsäädäntö suhtautuu tällaisiin rikoksiin niin lievästi, ettei tilannetta tahdo saada poikki.
Jos kuitenkin päättää kuvata, on myös suostumus otettava nauhalle. Tämä on tärkeää molempien osapuolten kannalta.
– Jos erehtyy luulemaan, että toinen on antanut suostumuksen kuvaamiselle, eikä näin olekaan, voi tuomio hyvinkin tulla. Kuvaamista ei yleensä voi kiistää, koska tallenne on olemassa. Silloin kysytään, kumpi oli todennäköisempää: se, että toinen on antanut luvan vai se, että ei ole antanut lupaa. Näissä olettama voi helposti olla sen puolesta, että kuvaamiseen ei ole lupaa.
Tolvanen huomauttaa, että seksin äänittäminen on puolestaan laillista, jos on ollut kanssakäymisessä itse osapuolena. Yle uutisoi taannoin miehestä, joka välttyi raiskaustuomiolta tallennettuaan seksin älykellollaan.
Rikoksesta on aina tärkeä ilmoittaa
Sara Nygård sanoo hyväksyneensä tapahtuneet.
– Olen ymmärtänyt, ettei vika ole minun. Minun ei tarvitse, enkä aio muuttaa itseäni tapahtumien vuoksi mitenkään.
Hänen on kuitenkin vielä vaikeaa päästää ketään lähelleen.
THL:n erityisasiantuntija Jenni Krogellin mukaan Nygårdin tuntemukset ovat hyvin tyypillisiä.
– Salakatselu voi aiheuttaa monenlaisia haittoja terveydelle ja hyvinvoinnille: esimerkiksi pelkoa, että kuva tai video leviää tai ahdistusta siitä, että omaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta on rikottu.
Krogell muistuttaa, että rikosprosessin etenemiseen tarvitaan aina näyttöä, joka tukee asianomistajan kertomusta, esimerkiksi todistaja- tai lääkärinlausunto.
– Jos epäilee joutuneensa salakatselun uhriksi, on aina syytä tehdä rikosilmoitus. Poliisin ja oikeuden tehtävä on arvioida, onko näyttö riittävää, Krogell painottaa.
16.10.2024 klo 14:52 Täsmennetty rikosnimikettä ja rangaistusta seksuaalisen kuvan luvattomasta levittämisestä.