keskiviikko, 26 kesäkuun

Alavuden uimahallissa ei tiedetä kuka on kakannut altaaseen pitkin kevättä, ja miksi. Usein ulostevahinkojen takana on lapselle sattunut vahinko, ilkivalta on harvinaisempaa.

Alavuden uimahallissa Etelä-Pohjanmaalla on viime kuukausina koettu poikkeuksellisia haasteita, kun uimahallin vesi on jouduttu shokkiklooraamaan jonkun ulostettua uima-altaaseen.

Viime kuukausina tapauksia on ollut useita. Yhteensä seitsemän tai kahdeksan, kertoo kaupungin liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Leena Smolander.

– Tämä on käsittämätöntä, Smolander huokaa.

Asiasta on kerrottu julkisuudessa, mutta ongelmat jatkuvat edelleen.

Alavuden Kunto-Lutra -uimahalli oli suljettuna kaksi vuotta peruskorjauksen vuoksi ja ongelmat alkoivat hallin uudelleenavaamisen jälkeen.

Ne keskittyvät erityisesti lämpimään terapia-altaaseen.

Tekijästä tai tekijöistä ei ole toistaiseksi tietoa, eikä ilkivallan mahdollisuutta voida sulkea pois.

– Ilkivalta alkaa vaikuttaa todennäköiseltä, kun on toistuvia tapauksia, Smolander pohtii ja kertoo, että yleisimmin epämiellyttäviä löydöksiä on huomattu tiistaisin.

Uimahalli on lisännyt valvontaa, mutta vedenalaisia kameroita tai henkilökuntaa altaiden jatkuvaan tarkkailuun ei ole katsottu mahdolliseksi resurssisyistä.

Yleisön tietoisuuden lisääminen ja asiakkaiden valppaus nähdäänkin toistaiseksi parhaiksi keinoiksi ongelman ratkaisemiseksi.

Ilkivalta harvinaista

Uimahallien veden laatua seuraavat hallien omavalvonta ja kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Valtakunnallisesti toimintaa ohjaa Valvira.

Valviran ylitarkastaja Heli Laasonen kertoi Ylelle tammikuussa, että yleensä ulostevahinkojen takana on lapselle sattunut vahinko, ilkivalta on harvinaisempaa.

– Yleensä syynä on joku altaassa sattunut kakka- tai oksennusvahinko. Joskus on parempi laittaa halli kiinni kokonaan, jos tekniikka syöttää vettä useammalle altaalle, Laasonen sanoo.

Uimahallien ilkivalta nousee otsikoihin silloin tällöin. Esimerkiksi Oulussa poliisi aloitti tutkinnan sarjakakkaajan tavoittamiseksi vuonna 2018. Rikosnimikkeenä oli vahingonteko.

Haapavedellä kunta teki rikosilmoituksen altaaseen ulostamisesta vuonna 2019.

Vuosi sitten Lappeenrannassa levitettiin saippuaa pesuhuoneen lattioille.

Lisää: Uimahallien puhtaana pitäminen ei ole helppoa: tällaista ryönää altaista löytyy

Valppautta kanssauimareilta

Alavudella tilanteesta on aiheutunut monenlaista haittaa: asiakkaat ovat joutuneet pettymään, kun suosittu allas on suljettu viiden tunnin ajaksi kerrallaan, ja henkilökunnan on täytynyt keskeyttää muut työtehtävänsä shokkikloorauksen ja vedenkierrätyksen ajaksi.

Lisäksi ongelma vaikuttaa taloudellisesti uimahallin toimintaan ja maineeseen.

Liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Leena Smolander korostaa, että vaikka tapaukset ovatkin huolestuttavia, uimahallin vesi on yleensä erittäin puhdasta ja turvallista uida.

– Tämänkaltaiset tapaukset ovat harvinaisia, mutta nyt meillä on vain sattunut olemaan epäonnea, hän toteaa.

Alavuden uimahalli avasi ovensa lokakuussa laajan peruskorjauksen jälkeen, jossa muun muassa koko vedenkäsittelylaitteisto uusittiin. Tämän jälkeen uimahallin suosio on kasvanut, ja kuukaudessa se kerää nyt noin 5500–6000 kävijää.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä huhtikuussa Viiskunta-lehti. Huhtikuun jälkeen tilanne on jatkunut ja uimahallissa on ongelmia edelleen.

Artikkelia korjattu 22.5. kello 14.10: Vaihdettu jutun pääasiasanaksi yhteiskunta.

Jaa.
Exit mobile version