lauantai, 18 toukokuun

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos auttaminen maksaa

Suvanto on järjestö, joka haluaa ehkäistä ikääntyneisiin kohdistuvaa väkivaltaa, kaltoinkohtelua ja hyväksikäyttöä.

Toiminnanjohtaja Janne Pulkkisen mukaan lähisuhteiden ulkopuoliselta taholta tuleva taloudellinen hyväksikäyttö näkyy tyypillisesti niin, että ikääntyneen puoliso kuolee. Sitten elämään ilmaantuu ulkopuolinen henkilö, joka tulee auttamaan.

Pulkkisen mukaan hälytyskellojen pitäisi soida, jos auttamiset maksavat.

– Kaupassa käymisestä tai siivoamisesta peritään kohtuuttoman suuria summia.

Ikäihminen ei tyypillisesti tunnista taloudellista hyväksikäyttöä itse. Yksinäisyys ja muistisairaudet altistavat sille. Ikääntyneet myös häpeävät tilannettaan.

– Yleensä se tulee ilmi vasta sitten, kun huomataan, että omat rahat eivät riitäkään elämiseen tai on ehtinyt velkaantua.

Vanhuksiin kohdistuvaa taloudellista hyväksikäyttöä voi olla vaikea näyttää toteen, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kari Siivo.

– Kaikkia tapauksia ja epäilyjä ei ilmoiteta poliisille, ja sitä jää varmasti piiloon, mutta on vaikea sanoa, kuinka paljon ja minkä tyyppisiä. Nämä voivat olla myös haastavia tutkittavia.

Poliisin rikosilmoitusjärjestelmästä ei Siivon mukaan suoraan saa tietoa siitä, kuinka paljon vanhusten taloudellista hyväksikäyttöä tapahtuu.

– Yleisesti vanhempiin ihmisiin kohdistuu petoksia ja petoksen yrityksiä, koska he ehkä ovat enemmän alttiimpia näille rikoksille ja erehdyttämisille.

Jaa.
Exit mobile version