Vesivoimayhtiö ryhtyi selvittämään vesimäärää, kun luonnossaliikkujat kertoivat havainnoistaan.
Kotkassa toimiva vesivoimayhtiö joutuu selvittämään toimintaansa syksyisten kalakuolemien jäljiltä.
Arviolta satoja lohikalojen poikasia kuoli Kymijoen Langinkoskella syyskuun alkupuolella.
Kalat olivat jääneet loukkuun joen sivu-uomiin, lammikoihin ja kuivalle maalle, kun kosken yläpuolinen Koivukosken voimalaitos oli laskenut veden virtaamaa.
Tapauksen jälkiselvittelyssä on käynyt ilmi, että veden virtaama oli ollut lupaehtoihin nähden liian pieni.
Ensitiedon mukaan vettä oli virrannut luvan mukaisesti 20 kuutiometriä sekunnissa, mutta sitä virtasikin neljännes vähemmän eli 15 kuutiometriä sekunnissa.
– Koivukosken padon automatiikassa oli ollut häiriö, minkä takia virtaama olikin ollut pienempi kuin toiminnanharjoittaja oletti, kertoo vesistöpäällikkö Matti Vaittinen Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta.
Hänen mukaansa liian pieni virtaama vaikutti siihen, että ranta-aluetta jäi kuiville enemmän kuin luvanmukaisessa tilanteessa olisi jäänyt.
– Sillä on tietysti ollut vaikutuksensa siihen, minkä verran kaloja jäi kuiville, Vaittinen sanoo.
Sivulliset huomasivat
Vesivoimayhtiö alkoi selvittää liian pienen virtaaman mahdollisuutta pian kalavahingon jälkeen.
– Käsittääkseni kalamiehet tai luonnossaliikkujat olivat ottaneet yhteyttä vesivoimayhtiöön, että vesimäärä oli näyttänyt vähäisemmältä kuin siihen aikaan vuodesta kuuluisi olla, Vaittinen kertoo.
Havainto osoittautui oikeaksi, ja yhtiö löysi padon mittausautomatiikasta vian. Tämän jälkeen yhtiö sääti virtaaman kohdilleen ja ilmoitti tapahtuneesta myös valvoville viranomaisille.
Vaittisen mukaan virtaama ehti olla liian pieni muutaman päivän ajan.
Selvityspyyntö tehty
Viranomaiset ovat lähettäneet vesivoimayhtiölle selvityspyynnön liian pienestä virtaamasta. Tapahtunutta selvittää lupaehtojen osalta Kaakkois-Suomen ely-keskus ja kalavahinkojen osalta Varsinais-Suomen ely-keskus.
Loppuvuoden aikana ely-keskukset arvioivat, oliko liian pienen virtaaman syynä vahinko, huolimattomuus vai tahallinen teko.
– Vaikea tietenkään nähdä, että tällaista kukaan tahallaan tekisi. Mutta jos asiassa olisi ollut huolimattomuutta tai tahallisuutta, se johtaa tutkintapyyntöön poliisille, Vaittinen kertoo.
Jos tapahtunut osoittautuu vahingoksi, ryhdytään Vaittisen mukaan selvittämään, miten vastaavat tilanteet pystytään tulevaisuudessa estämään.