lauantai, 5 lokakuun

Satu Hassilla ja Matti Vanhasella on yhteensä takanaan yli puoli vuosisataa työtä kansanedustajina, ministereinä ja europarlamentaarikkona.

He ovat siis juuri niitä poliitikkoja, jotka eivät Elokapinan mielenosoittajien mielestä ole ”tehneet mitään” tai ainakaan riittävästi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Nyt veteraanipoliitikot ottavat kantaa Elokapinan toimintaan.

Elokapinan lakkauttamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt noin sata tuhatta allekirjoitusta. Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne sanoi pitävänsä tarpeellisena asian selvittämistä.

Hassi: Lähetämme lapsemme tuntemattomalle planeetalle

Hassi ja Vanhanen jakavat elokapinalaisten syvän huolen ilmakehän ja ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Satu Hassi muistuttaa, että ihmiskunta on elänyt maapallolla viimeisestä jääkaudesta lähtien ilmastossa, jonka keskilämpötila on vaihdellut vain noin asteen. Nyt olemme pahimmillaan muuttamassa planeettaa useamman asteen kuumemmaksi.

Se voi Hassin mukaan muuttaa elämisen edellytyksiä dramaattisesti.

– Olemme lähettämässä lapsiamme tuntemattomalle planeetalle. Elokapina on oikeassa siinä, että nyt kapinoidaan sen puolesta, että ihmisten elämä voi jatkua tällä planeetalla, Hassi sanoo.

Vanhanen: Elokapinalaisilla on harhainen käsitys itsestään

Elokapinan toiminnassa on paljon sellaista, joka Matti Vanhasen mukaan mielestä kääntyy itseään vastaan. Hänen mukaansa aktivistit eivät tunnista sitä, kuinka paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehdään jo nyt.

– Ekokapinalaisilla on harhainen käsitys siitä, että he ovat ainoita, jotka ymmärtävät, millainen uhka ilmastonmuutos on. Siinä he ovat väärässä, Matti Vanhanen sanoo.

Vanhasen mielestä ilmastoasioista ei pidä turhaan tehdä identiteettipolitiikkaa, kun kyse on kuitenkin käytännön teoista.

Hassi: Meidät kaikki leimataan Eduskuntatalon töhrijöiksi

Satu Hassi pelkää, että Eduskuntatalon pylväiden värjääminen voi vaikeuttaa työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Hassi myöntää, että Elokapina onnistui tuomaan julkisuuteen sen, että suomalainen Neova nostaa turvetta Ruotsissa.

Mutta samalla tempaus voi hänen mielestään muuttaa ilmastonmuutosta kulttuurisotakysymykseksi.

– Sen sijaan, että kysyttäisiin ymmärrätkö että ihmiskunta on tuhoamassa olemassaolonsa perustaa, kysytäänkin että kuulutko heihin vai meihin. Ihastutko vai vihastutko suorasta toiminnasta, Hassi pohtii.

Hassin mielestä Elokapina vaikeuttaa kaikkien niiden työtä, jotka tekevät ilmastonmuutoksen torjunnan puolesta töitä eduskunnassa, kunnanvaltuustoissa, järjestöissä tai yrityksissä.

– Tästä ikuisuuteen saamme kuulla, että olemme sitä samaa porukkaa kuin ne Eduskuntatalon töhrijät.

Hassi pelkää, että jatkossa on vaikeampi saada läpi ilmastolle hyviä päätöksiä, jos niiden ajajat leimataan elokapinallisiksi.

Vanhanen: Aktivistien kannattaisi liittyä laajempaan ilmastonmuutoksen vastaiseen rintamaan

Vanhasen mukaan aktivistien olisi järkevää integroitua laajempaan ilmastonmuutoksen vastaiseen liikehdintään politiikassa ja liike-elämässä.

Vanhanen listaa ilmastopolitiikan saavutuksia lähihistoriasta. Parhaita tuloksia saavutetaan hänen mukaansa, kun poliitikot asettavat reunaehdot sopivan houkutteleviksi yrityksille, jotka toteuttavat ilmaston kannalta järkeviä uudistuksia.

Esimerkiksi Vanhanen nostaa tuulivoiman syöttötariffin, joka säädettiin hänen pääministerikaudellaan.

– Tuulivoimalle säädettiin takuuhinta. Se maksoi veronmaksajille miljardeja, mutta kymmenessä vuodessa ollaan luotu yli 6000 megawatin edestä tuulivoimaa, joka nyt toimii markkinaehtoisesti.

Toinen hyvä esimerkki on Matti Vanhasen mielestä Matti Vanhanen itse.

– En ole 20 vuoteen tehnyt yhtään lomalentoa etelään, koska en ole halunnut niillä edistää ilmastonmuutosta.

Katso tältä videolta Matti Vanhasen terveiset Elokapinan aktivisteille ja niille kansalaisille, jotka vaativat Elokapinan lakkauttamista.

Vanhanen ja Hassi: Kyllä Mannerheimintiellä istumista pitää sietää

Molemmat veteraanipoliitikot pitävät Eduskuntatalon värjäämistä virheenä. Sen sijaan liikenteen pysäyttäminen istumalla Mannerheimintiellä saa heiltä ymmärrystä.

– Nuoret ovat aina olleet innokkaita. Jos he vähän ampuvat ylitse, niin voi pitää tiettyä sietorajaa. Ei kannata niin hirveästi reagoida, sanoo Matti Vanhanen.

Satu Hassin mielestä on ristiriitaista, että elokapinalaisten protestit Mannerheimintiellä herättävät näin voimakasta raivoa.

– He eivät kuitenkaan ole ajamassa omaa etuaan. En ole havainnut samaa, kun esimerkiksi MTK on tukkinut kadun kippaamalla sinne lumikuorman, Hassi pohtii.

Hassi: Emme tiedä varmasti, onko iskusta sittenkin hyötyä

Satu Hassi myöntää, että hän ei ole aivan varma Eduskuntatalon värjäämisen vaikutuksista.

– Vasta jälkipolvet pystyvät sanomaan, oliko Elokapinan toiminta ilmastonmuutoksen kannalta hyödyllistä vai ei.

Hassi vertaa Elokapinan toimintaa Suomen itsenäisyyttä, naisten äänioikeutta tai turkistarhauksen kieltämistä vaatineiden aktivistien toimintaan. Heitä kaikkia on Hassin mukaan haukuttu ja solvattu ja sanottu, että he tekevät omalle asialleen vain hallaa.

– En aidosti osaa sanoa, olisiko esimerkiksi turkistarhaus noussut poliittiseen keskusteluun ilman turkistarhaiskuja, vaikka en niitä silloin aikoinaan lainkaan hyväksynyt, Hassi pohtii.

Jaa.
Exit mobile version