sunnuntai, 19 toukokuun

Kuopion uuden psykiatrisen Lainesairaalan johto toivoo uusien tilojen houkuttelevan lääkäreitä töihin. Pula julkisen puolen psykiatrian lääkäreistä on laaja ongelma.

Skandinaavista pelkistettyä tyyliä ja luontoelementtejä yhdistävän uuden psykiatrisen Lainesairaalan toivotaan tuovan Kuopiossa helpotusta psykiatrisen rektytointiongelmaan. Psykiatrisen lääkärivaje on ongelma Suomessa.

Nyt käyttöön otettuun ja toukokuussa potilaille avattavaan Lainesairaalaan on keskitetty Kuopion alueen nuorten ja aikuisten erikoissairaanhoidon mielenterveyspalvelut.

Lainesairaalan ylilääkäri Paula Ollosen mukaan pitkään valmistellulle Lainesairaalalle on suuret odotukset.

– Lääkärien tilanne on meillä todella huono. Tietysti toivomme, että kauniit, riittävät ja uudet tilat moderneine hoitokäytäntöineen houkuttelevat lääkäreitä ja hoitajia.

Pahimmasta päästä on psykiatrisen osastohoidon tilanne. Ollosen mukaan rekrytointia tehdään koko ajan nuorten lääkärien ja kandien tilaisuuksissa.

Kuopion psykiatrisia hoitopaikkoja ovat piinanneet myös sisäilmaongelmat. Lainesairaalan ylihoitaja Saija Turpeisen mukaan henkilökunnalle ja potilaille on nyt kyse uuden alusta.

– Tämä on psykiatrian käännekohta. Pohjois-Savon alueelle saadaan moderni ja terve rakennus ja moderni psykiatria, sanoo Turpeinen.

Lainesairaala on rakennettu Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteyteen, mikä Ollosen mukaan auttaa paitsi kokonaisvaltaisen hoidon järjestämisen myös mielenterveyshoidon stigman kanssa.

Kahdeksankerroksisesta Lainesairaalasta löytyy seesteinen värimaailma, puupintaa ja maisematapetteja. Saunavuoroon potilaat pääsevät sairaalan katolle, josta avautuu maisema Kuopion horisonttiin.

Sairaalaprojektissa kuunneltiin niin henkilökuntaa kuin kokemusasiantuntijoitakin. Kuopiossa uutta ovat kauan toivotut yhden hengen potilashuoneet ja avoimet tilat, jotka mahdollistavat potilaiden ja henkilökunnan vuorovaikutuksen.

– Hoitajat eivät olleet aiemmin riittävästi potilaiden saatavissa. Henkilökunnalla oli potilaista erillinen työskentelytila, sanoo Ollonen.

Uutta on myös pakkohoitoon saapuvien tuominen sairaalaan yksityisesti omasta sisäänkäynnistä pääovien sijaan.

Jos potilas saapuu ambulanssilla, hänet voidaan suoraan viedä joko osastolle tai turvamoduuliin eli eristykseen. Kahden eristyshuoneen välissä on hoitajan tila, josta avautuvat lasi-ikkunat molempiin huoneisiin.

– Potilas tuodaan parkkihallin kautta suoraan hoitoon. On inhimillistä, että vaikeassa tilanteessa on yksityisyyttä eikä kukaan tuijota, sanoo Ollonen.

Psykiatrisen sairaanhoidon uusia tiloja on viime vuosina avattu myös Mikkeliin ja Jyväskylään.

Jaa.
Exit mobile version