keskiviikko, 9 lokakuun

Savonlinnalaiset ja lähiseudun asukkaat haluaisivat saada hyvinvointialueen säästöihin ratkaisun. ”Kissanhännänveto pitäisi saada loppumaan”, toteaa asukas.

Sami Ikonen kysyi Savonlinnassa, mitä mieltä paikalliset ovat hyvinvointialueen päätöksenteosta. Video:Jarkko Riikonen

Enna Poutiainen

Sami Ikonen

Sari Ursin

Ada Lassuri

Petri Vironen

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan aluevaltuusto palauttaa keskussairaaloita koskevat säästöt uudelleen valmisteluun. Valtuusto ei päässyt sopuun kahdelle vuodelle tarkoitetuista liki 40 miljoonan euron säästövelvoitteista.

Usea valtuutettu koki, että esitetyt säästöt keskittyivät liikaa Savonlinnan keskussairaalaan. Esitystä kritisoitiin myös siitä, ettei siinä ollut otettu riittävästi huomioon asiantuntijoiden mielipiteitä.

Loppu kissanhännänvedolle

Kykenemättömyys tehdä hyvinvointialuetta koskevia päätöksiä saa risuja savonlinnalaisilta ja lähiseudun asukkailta.

– Tämä kissanhännänveto pitäisi saada loppumaan. Tietysti Mikkeli haluaa auttaa itseään ja Savonlinna itseään, mutta kompromisseja pitää tehdä, Kerimäellä asuva Kirsti Eronen toteaa.

Myös Savonlinnassa opiskeleva Aava Malinen on tietoinen hyvinvointialueen sisäisistä neuvotteluista. Epävarmuus terveyspalveluiden tulevaisuudesta häiritsee opiskelijaa.

– Täällä on odotettu selkeää päätöstä, mutta edelleen odotetaan ja spekuloidaan. Vanhemmille ihmisille olisi rasite, jos potilaita pitäisi kuljettaa jatkuvasti Mikkeliin.

Savonlinnan sairaalan kohtalo eduskunnan käsissä

Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen kertoo, että säästöpaketin jatkovalmistelusta päätetään ensi viikolla. Suurin kokonaisuus ja erimielisyys liittyy sairaaloiden työnjakoon.

Jos yöpäivystys loppuu Savonlinnassa, loppuvat myös tehovalvonnan sekä sisätautien ja kirurgian vuodeosastot. Samalla sairaalaan siirrettäisiin pienten kuntien vuodeosastoja.

Eloisan hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän mukaan sairaalaverkkokysymyksessä päätösvalta on nyt täysin eduskunnan käsissä.

Suomen hallituksen esityksessä jokaisella hyvinvointialueella on jatkossa vain yksi sairaala, jossa ylläpidetään ympärivuorokautista monierikoisalaista päivystystä.

Seppälän mukaan Etelä-Savossa tällainen sairaalan on mahdollista sijaita vain Mikkelissä. Eloisa tekee omaa valmistelua tämän lainsäädäntöesityksen pohjalta.

Sairaalaverkkopäätöksen lisäksi eduskunnan käsittelyssä ovat hallituksen esitykset perusterveydenhuollon hoitotakuun pidentämisestä ja vanhuspalveluiden henkilöstömitoituskysymyksestä. Nämä on huomioitu Eloisan säästöpaketissa hallituksen esityksen mukaisesti.

– Totta kai pyritään vaikuttamaan eduskunnan päätöksentekoon, Seppälä toteaa.

Kuva Savonlinnan sairaalan edustalla 31. elokuuta järjestetystä mielenilmauksesta. Kuva: Pirjo Munck

Kansalaisryhmä toivoo hoitohenkilöiden kuulemista

Savonlinnan keskussairaalan toimintojen säilyttämisen puolesta on kampanjoitu kuluneen vuoden aikana runsaasti. Kansalaisryhmän sihteeri Taija Vänttisen mukaan ryhmässä ollaan tyytyväisiä siihen, että esitys säästöistä valmistellaan uudelleen.

– Asiantuntijoiden näkemykset pitää ottaa vakavasti. Varsinkin ne huolet mitä lääkärit ja hoitajat toivat esille potilasturvallisuuteen liittyen, Vänttinen sanoo.

Hän ei niele selitystä sairaalamatkojen pidentymisestä ja siitä, ettei se aiheuttaisi ongelmia. Sairaalamatkojen pidentymistä on perusteltu muun muassa sillä, että ne onnistuvat myös pitkien etäisyyksien Lapissa.

Lapissa on hiottu prosesseja vuosia, Vänttinen summaa.

Jaa.
Exit mobile version