maanantai, 23 syyskuun

Savonlinnan kaupunki teki vuonna 2022 omatoimisesta Pride-liputuksesta rikosilmoituksen.

Savonlinnan kaupunki liputtaa jatkossa kaupungin Pride-juhlan aikana. Kaupunginhallitus teki päätöksen asiasta maanantaina. Ehdotus hyväksyttiin äänin 6–5.

Sanna Väisänen (vas.) esitti kokouksessa, että Savonlinnan kaupunki liputtaa 14. syyskuuta järjestettävää Pride-tapahtumaa Savonlinnalle lahjoitetulla lipulla. Eija Stenberg (sd.) esitti, että Pride tapahtuman liputus toteutetaan vuosittain järjestäjien ilmoittamaan ajankohtaan kaupungintalon virallisessa lipputangossa.

Asiasta suoritetussa äänestyksessä kaupunginhallituksen ehdotuksen puolesta äänestivät Juha Kukkonen (ps.), Jarmo Tiainen (kesk.), Lea Kokko (kok.), Kirsi Laamanen (kesk.) ja Tuukka Suomalainen (kesk.).

Pride-liputuksen puolesta äänestivät Sanna Metsälä (liik.) , Pekka Kilpeläinen (sd.), Sanna Väisänen (vas.), Panu Peitsaro (sit.), Eija Stenberg (sd.) ja Aila Makkonen (sd.).

Kiistanalainen liputus

Pride-liputus on puhuttanut Savonlinnassa. Vuonna 2022 kaupunki teki omatoimisesta Pride-liputuksesta rikosilmoituksen. Kansalaisaktiivit laskivat tuolloin Suomen lipun kaupungintalon lippusalosta alas ja nostivat sateenkaarilipun sen tilalle. Suomen lipun laskeminen luvatta on kielletty laissa.

Kaupunginvaltuusto teki vuonna 2019 päätöksen, että kaupunki noudattaa yleistä liputusohjetta ja liputtaa vain Suomen lipulla sekä ulkomaalaisten vierailujen aikana näiden valtioiden virallisella lipulla. Päätöstä perusteltiin yhdenvertaisuudella ja johdonmukaisuudella.

Juha Kukkonen jätti maanantain kokouksessa eriävän mielipiteensä Pride-liputuksesta. Kukkosen mielestä päätös nostaa yhden kansalaisryhmän eriarvoiseen asemaan. Muut ryhmät voivat liputtaa Torisillan lipputangossa omakustanteisesti, mutta kaupunginhallituksen tuoreella päätöksellä Pride-lippu nousee kaupungintalon lipputankoon kaupungin kustantamana.

Kukkonen vetoaa mielipiteessään 1500-luvun Olaus Petrin tuomarin ohjeisiin, joissa todetaan että mikä ei ole oikeus eikä kohtuus, ei voi olla lakikaan.

Useat kaupungit ja kunnat Suomessa liputtavat omien Pride-tapahtumiensa aikana.

Jaa.
Exit mobile version