Kala- ja lihatuotteissa savuaromituotteita voi myydä kesään 2029 asti. Perinteinen savustus on Suomessa sallittu, ja sitä käyttävä kalanjalostaja ennakoi menekkinsä kasvavan.
Elintarvikealan yrityksissä mietitään nyt, miten reagoidaan kieltoon, joka koskee savuaromien lisäämistä elintarvikkeisiin.
Moni elintarvikealan yritys on Elintarviketeollisuusliiton mukaan tehnyt suuria taloudellisia investointeja, joissa käytössä on savuaromi.
– Näissä yrityksissä ei olla muutoksesta ilahtuneita. Pitää purkaa laitteistoja ja löytää jatkossa korvaavat ratkaisut, sanoo erityisasiantuntija Terhi Virtanen Elintarviketeollisuusliitosta.
Kiellon taustalla on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n arvio, jonka mukaan savuaromit saattavat olla yhteydessä kohonneeseen syöpäriskiin.
EU-komission päätöksessä on siirtymäaika eli esimerkiksi heinäkuun alkuun 2029 asti saa myydä juustoja, lihaa, äyriäisiä, kalanmätiä ja kalaa, jotka sisältävät savuaromia.
Osassa yrityksistä on Virtasen mukaan jo löydetty uusia ratkaisuja. Ongelmia voi jatkossa tulla esimerkiksi ympäristölupien saamisesta savustusyrityksille.
Lahtelainen kalanjalostusyritys myy vuodessa 50 000–100 000 kiloa perinteisesti erikoispurulla savustettua kalaa. Se ei siis käytä savuaromeja.
Ruokaviraston mukaan Suomella on pysyvä poikkeus sallia omilla markkinoillaan perinteisesti savustettua lihaa ja lihatuotteita. Sallittuja ovat myös perinteisesti savustetut pienet kalat ja niistä valmistetut kalatuotteet, joille sovelletaan suurempia PAH-enimmäispitoisuuksia.
Salpausselän kalan kolmesta savustusuunista uusin on hankittu marraskuun alussa.
– Totta kai uutta uunia hankkiessamme mietimme, että jospa se tulevaisuudessa toisi meille vaikka vähän enemmän enemmän kauppaa, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Jari Järvinen.
Yhtiön asiakkaita ovat muun muassa kaupat ja ravintolat Etelä-Suomessa.
Savuaromeja on monessa elintarvikkeessa
Elintarviketeollisuusliitto arvioi, että savuaromien käytön kieltävä päätös vaikuttaa moneen alan toimijaan.
– Savuaromeja on käytetty melko laajasti kautta Euroopan, koska meillä lainsäädäntö on suorastaan ohjannut käyttämään niitä. Ne on todettu puhtaammaksi tekniikaksi kuin savustus tai perinteinen savustus, sanoo erityisasiantuntija Terhi Virtanen.
Ruokavirasto kertoo verkkosivullaan, että aromien käyttöä on pidetty terveyden kannalta turvallisempana kuin perinteistä savustusprosessia. Syy on se, että savuaromeista on poistettu esimerkiksi polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteitä).
Terhi Virtasen mukaan savun maku on suosittu. Savuaromia on käytössä muun muassa liha- ja kalatuotteissa, barbeque-kastikkeissa ja tietynlaisissa makeisissa.
– Se ei ole mikään kummallinen keinotekoinen yhdiste, vaan se on puhdistettua savua, josta on poistettu muun muassa PAH-yhdisteitä.
PAH-yhdisteiden määrää on pystytty karsimaan paljon myös kalansavustuksessa, muistuttaa Salpausselän kalan toimitusjohtaja Jari Järvinen.
– Nykytekniikan uuneissamme on suodattimet, jotka poistavat sitä.
Salpausselän kalassa uskotaan, että kilpailu markkinoilla säilyy savuaromien kieltämisestä huolimatta.
– Varmasti uusia aineita ja yhdisteitä kehitetään. Jatkamme tällä perinteisellä savustusmenetelmällä, sanoo toimitusjohtaja Jari Järvinen, joka ei lupaa lisäinvestointeja ainakaan vähään aikaan.