Saksalaiset pääsevät vaaliuurnille helmikuussa, kun Olaf Scholzin hallitus kaatui luottamusäänestyksessä.
Liitokansleri Olaf Scholzin epäluottamus tuli liittopäivien äänestyksessä selvin numeroin. Epäluottamusta kannatti 394 liittopäiväedustajaa, luottamuksen puolesta äänesti 207 edustajaa ja tyhjää puolestaan 116 edustajaa.
Hallituksen epäluottamus merkitsee liittopäivien eli Saksan parlamentin hajottamista ja ennenaikaisia liittopäivävaaleja helmikuussa. Saksalaiset rientävät vaaliuurnille helmikuun 23. päivänä.
Scholzin hallituksen kaatuminen oli etukäteen tiedossa, kun oikeistoliberaali FDP jätti marraskuussa hallituksen talouserimielisyyksien takia. Sittemmin Scholz on johtanyt sosiaalidemokraattien ja vihreiden tynkähallitusta.
Hän esitti itse, että hallituksen luottamuksesta on äänestettävä.
Scholz sätti rajusti FDP:tä
Liittopäivien keskustelu ennen luottamusäänestystä oli erittäin kiivas. Scholz syytti hallituksessa valtiovarainministrinä ollutta FDP:n Christian Lindneriä hallituksen toiminnan viikkoja jatkuneesta sabotoinnista.
– Hallituksessa olo edellyttää moraalista kypsyyttä. Jokainen joka tulee hallitukseen, on vastuussa koko maata kohtaan, Scholz sanoi.
Scholzin mukaan Saksa tarvitsee uudistuksia, joihin FDP ei hänen mukaansa ollut valmis. Hän vaati myös suuria investointeja muun muassa puolustukseen ja infrastruktuuriin.
Scholz hyökkäsi myös kristillisdemokraatteja vastaan rajuin sanankääntein. Hän sanoi hallituksensa lisänneen huomattavasti puolustusmäärärahoja.
– CDU:n johtamat hallitukset jättivät puolustuksen surkeaan jamaan.
Merz: ”Ette ansaitse luottamusta”
CDU-puolueen johtaja Friedrich Merz vastasi liittopäivillä Scholzille samalla mitalla ja sanoi Scholzin jättäneen Saksan talouden suurimpaan sodanjälkeiseen kurimukseen.
– Teillä olisi ollut mahdollisuus, mutta te jätitte sen käyttämättä. Ette ansaitse luottamusta, Merz vastasi Scholzille.
Kristillisdemokraattisen CDU-puolueen Merz on mielipidetiedustelujen mukaan todennäköisesti Saksan seuraava liittokansleri. CDU on mielipidetiedusteluissa selvästi edellä sosiaalidemokraatteja.
Liittopäivien kuuma luottamuskeskustelu povaa rajua ja repivää taistelua vaalikentillä.
Saksan poliittinen epävakaus on ongelma myös EU:n kannalta. Euroopan maiden tuki sotaa käyvälle Ukrainalle takkuaa ja Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin hallinnon politiikka on monelta osin arvoitus.
Oma paineensa tulee siitäkin, että toisen eurooppalaisen mahtimaan Ranskan sisäpolitiikka on Saksan tavoin sekavassa tilassa.
Lähteet: Reuters, AP, AFP