perjantai, 4 lokakuun

SDP olisi toivonut, että hallitus olisi pyörtänyt päätöksen jäädä pois Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittoumasta.

Suurin oppositiopuolue SDP aikoo esittää epäluottamusta sekä hallitukselle että erikseen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Taviolle (ps.).

Syynä on se, että hallitus ei aio perua Tavion päätöstä jättää Suomi Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle.

Epäluottamuksen esittämisestä kertoivat SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen eduskunnassa.

Lindtman kuvailee hallituksen päätöstä ”valtavaksi pettymykseksi”.

– Suomella olisi ollut kaikki syyt tukea Ukrainaa ja mennä mukaan tasa-arvoliittoumaan Ukrainan jälleenrakentamisen tukemiseksi. Näyttää siltä, että kokoomuksella ei voima riitä pitämään huoli siitä, että Suomen ulkopolitiikassa tasa-arvosta ja Ukrainan tukemisesta pidetään kiinni myös tässä tapauksessa.

Lindtman sanoi, ettei pääministeri Petteri Orpon (kok.) kommenteista Suomen ulkopolitiikan kiistakysymyksiä käsitelleen kokouksen jälkeen käynyt ilmi, miksi Suomi ei voisi mennä takautuvasti liittoumaan.

Lindtmanin mukaan ulkopolitiikan linja muodostuu myös toimista, joita hallitus ja sen yksittäiset ministerit tekevät.

Lindtman: Ei ole hyvä, että ulkopolitiikassa on näkynyt toraa

Tuppurainen moitti, että Tavio on tehnyt Suomelle ”hyvin epäedullisen päätöksen”, joten opposition on toimittava. SDP on kutsunut koolle muut oppositiopuolueet keskustelemaan epäluottamuslauseesta.

Hän arvioi, että epäluottamusta esitetään ensi viikolla.

Lindtmanin mukaan ei ole hyvä, että Suomen ulko- ja tuvallisuuspolitiikan kysymyksissä on näkynyt hallituspuolueissa toraa.

– On ollut poikkeuksellinen tilanne, että nimenomaan hallituspuolueiden sisältä on kyseenalaistettu Suomen ulkoministerin toimintaa YK:ssa ja selvästi on kyseenalaistettu myös mukaanmenoa tasa-arvoliittoumaan.

Jaa.
Exit mobile version