tiistai, 8 lokakuun

Epäluottamuksen taustalla on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätös jättää Suomi Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle.

Pekka Kinnunen,

Anne Orjala

Suurin oppositiopuolue SDP esittää vielä tänään epäluottamusta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Taviolle (ps.) sekä koko Orpon hallitukselle.

Kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) kertoi epäluottamuslauseesta kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selontekokeskustelussa eduskunnassa.

– Viime aikoina maan hallituksen linja tai linjattomuus Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisten periaatteiden noudattamisessa on herättänyt huolta – esimerkiksi ministeri Tavion kielteinen päätös Ukrainan tasa-arvoliittoumasta ja hallituksen kyvyttömyys oikaista sitä.

– Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä aikoo siksi myöhemmässä asiakohdassa esittää epäluottamusta ministeri Taviolle sekä koko hallitukselle, Koskinen sanoi.

Kansanedustaja Elisa Gebhard (sd.) epäili, että ministeri Tavion henkilökohtaiset mielipiteet haittaavat jo Ukrainan tukemista.

Eduskuntakeskustelussa vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat vahvistivat, että ministeri Tavion toiminta ei nauti myöskään heidän luottamustaan.

Hallituspuolue RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet toivoi, että ministeri Tavio peruisi päätöksensä.

Antti Kurvinen: Luottamus ministeriin mennyt

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ilmoitti viestipalvelu X:ssä, että myös keskusta äänestää epäluottamusta ministeri Taviolle ja koko hallitukselle.

– Emme pidä nyt viisaana epäluottamuslausetta ulkopolitiikasta. Sekavaa tilannetta ei pitäisi hämmentää enempää. Luottamuksemme hallituksen johtajuuteen ja toimintakykyyn on kuitenkin mennyt, joten äänestämme epäluottamusta ministerille ja hallitukselle, Kurvinen kirjoittaa.

SDP ilmoitti aikeistaan jo perjantaina, kun hallitus ei peruuttanut Tavion päätöstä jättää Suomi Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) moitti perjantaina, että Tavio on tehnyt Suomelle ”hyvin epäedullisen päätöksen”, joten opposition on toimittava.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kuvaili hallituksen päätöstä ”valtavaksi pettymykseksi”.

– Suomella olisi ollut kaikki syyt tukea Ukrainaa ja mennä mukaan tasa-arvoliittoumaan Ukrainan jälleenrakentamisen tukemiseksi. Näyttää siltä, että kokoomuksella ei voima riitä pitämään huoli siitä, että Suomen ulkopolitiikassa tasa-arvosta ja Ukrainan tukemisesta pidetään kiinni myös tässä tapauksessa.

Grahn-Laasonen kumppaniksi Ukraina-valmisteluun

Valtioneuvosto tiedotti perjantaina, että hallitus sisällyttää Ukrainan jälleenrakennussuunnitelman toiseen osaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä koskevan osion.

Sitä valmistelevat yhdessä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio ja tasa-arvoasioista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

Hallitus ei kuitenkaan peru ministeri Tavion aiempaa päätöstä.

– Toimivaltaisen ministerin tekemä ratkaisu oli hänen tekemä eikä hallitus siihen takautuvasti puutu, pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi tiedotustilaisuudessaan perjantaina.

Jaa.
Exit mobile version