sunnuntai, 19 toukokuun

Hallituspuolueiden ja opposition edustajat ovat kiistelleet lakimuutosten tarpeellisuudesta.

Oppositiosta sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto olisivat halunneet viedä työtaisteluoikeuden rajoittamista koskevan lakimuutoksen vielä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton edustajat paheksuivat hallituksen lakiesitykseen valiokuntakäsittelyssä tehtyjä lisäyksiä, jotka heidän mielestään edustavat taannehtivaa lainsäädäntöä.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietinnössä linjataan, että ennen lain voimaantuloa alkaneeseen poliittiseen työtaisteluun, joka jatkuu lain voimaan tullessa, sovelletaan tämän lain säännöksiä.

Poliittisen työtaistelun katsottaisiin alkaneen lakimuutoksen tullessa voimaan ja siihen sovellettaisiin 24 tunnin aikarajaa.

Valiokunnan mukaan lakia ei sovellettaisi myötätuntotyötaisteluun, joka on alkanut tai josta on ilmoitettu työnantajalle ennen tämän lain voimaantuloa.

Hallituspuolueiden edustajat torjuivat vaatimukset viedä asia vielä perustuslakivaliokunnan punnittavaksi.

Tasapuolisuudesta vastakkaisia näkemyksiä

Eduskuntakeskustelussa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) moitti, että hallituksen ajamat lakimuutokset ovat yksipuolisia ja vinoja.

– Tällä on avattu monia sellaisia asioita, joita on vuosikymmeniä yhdessä tehty. Muun muassa nyt tässä poliittiset lakot otettiin tänne lainsäädäntöön, myötätuntotyötaistelut rajoitettiin, lakkosakot nelinkertaistuu. Eli mennään yksipuolisesti tehden aivan väärään suuntaan. Sen takia tämä paketti on täysin vino, Lyly tuomitsi esityksen.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) vastasi, että muutokset ovat tasapainoisia ja tarpeellisia.

– Tässä prosessin aikana on tehty joitakin tarkennuksia tähän hallituksen esitykseen ja myös näiden tarkennusten kohdalla on huomioitu niin työnantajapuolelta kuin työntekijäpuolelta tulleita ehdotuksia, huolia ja toiveita. Ja näitä on myös valiokunnan käsittelyn yhteydessä tarkasteltu, Sirén vakuutti.

Työministeri Arto Satonen (kok.) kommentoi keskustelua lainaamalla presidentti Mauno Koiviston sanoja.

– Ei pidä provosoitua, vaikka provosoidaan, Satonen totesi.

Satosen mukaan lakipaketti ei ole sen enempää työnantapuolen kuin työntekijäpuolenkaan mielen mukainen.

Lakimuutosten sisällöstä äänestetään perjantaina

Hallitus on ajanut pikaisia muutoksia poliittisen työtaisteluoikeuden käyttöön ja enimmäiskestoon sekä myötätuntotyötaistelujen edellytyksiin.

Lakimuutoksilla rajoitetaan poliittisten lakkojen kesto 24 tuntiin.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta lisäsi lakiin 12 kuukauden aikarajan, jonka kuluttua työtaistelun toimeenpaneva yhdistys voi jatkaa aiemmin järjestämäänsä poliittista työtaistelua saman tavoitteen saavuttamiseksi.

Valiokunnan mietintöön sisältyi SDP:n vihreiden ja vasemmistoliiton yhteinen vastalause sekä keskustan vastalause.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat esittävät lakkolakien hylkäämistä.

Keskustan vastalauseessa vastustettiin 200 euron hyvitysmaksun määräämistä työntekijälle.

Eduskunta äänestää lakimuutosten sisällöstä perjantaina.

Jaa.
Exit mobile version