tiistai, 21 toukokuun

Hallitus ja oppositio väänsivät A-studiossa siitä, kuinka oikeudenmukaisia kehysriihen leikkaukset ovat.

Oppositiopuolue SDP ehdottaa hallituksen sopeutustoimille 1,5 miljardin euron vaihtoehtoista pakettia. Puheenjohtaja Antti Lindtmanin mielestä hallituksen olisi pitänyt tarttua kehysriihessä isoihin rahoihin, joita ei tällä hetkellä veroteta lainkaan tai vain vähän.

– Lähdevero, osinkoverouudistus, korkovähennysoikeuden rajaaminen, ulkomaiset kiinteistösijoitusyhtiöt, Lindtman luetteli A-studiossa keskiviikkona.

Lindtman myöntää, että velkaantunut Suomi tarvitsee sopeutustoimia. Toisin kuin hallitus, demarit eivät ajaisi maata lisäleikkausten kierteeseen. Sopeutuspakettia olisi lähdetty rakentamaan erilaisilla arvovalinnoilla.

– Olisimme ottaneet ensiksi tarkasteluun hallituksen tekemät menolisäykset ja julkista taloutta heikentävät veroratkaisut kuten valtiontalouden tarkastusvirasto on suositellut.

Julkista taloutta heikentävistä veroratkaisuista Lindtman mainitsee yksityisen terveydenhuollon tuet, valmisteverojen alentamisen ja suurituloisten verot. Demarit puuttuisivat myös yritystukiin ja ympäristölle haitallisiin tukiin.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, puolustusministeri Antti Häkkänen ei ostanut Lindtmanin vaihtoehtoja.

– Tässä demareiden esityksessä on niin tyhjät eväät, että Suomi olisi ajautunut oikeasti Kreikan tielle.

Lindtman: Rikkaat hallituksen erityissuojeluksessa

Kehysriihen ainoa erityissuojeluksessa oleva ryhmä on suurituloiset ja rikkaat, sanoo Lindtman. Hänen mukaansa hallituksen veroratkaisut hyödyttävät vain ylimpiä tuloluokkia. Samaan aikaan hallitus leikkaa esimerkiksi osa-aikatyötä tekevän kahden lapsen yksinhuoltajalta satoja euroja kuukaudessa.

– Leikkaatte pienituloiselta palkansaajalta, jonka bruttotulot ovat alle 1500 euroa kuukaudessa. Ministereiden tuloluokalle tulossa 1700 euroa. Jos tämä on hallituksen käsitys oikeudenmukaisuudesta, niin en halua tietää mikä on hallituksen käsitys epäoikeudenmukaisuudesta.

Antti Häkkänen sen sijaan kiittelee kehysriihen ratkaisuja. Päätösten oikeudenmukaisuutta Häkkäsen on vaikeampi arvioida.

– Suomessa on 5,5 miljoonaa erilaista näkemystä oikeudenmukaisuudesta. Joudumme räätälöimään ohjelman, jolla maa selviytyy velkakierteestä. Mitkä porukat ovat valmiita nostamaan Suomen suosta? Saadanko velka hallintaan, saadaanko talous kasvuun.

Kolmen miljardin sopeutuspaketti

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus päätti tiistaina kehysriihessä yhteensä kolmen miljardin sopeutuspaketista. Veronkiristyksiä tehdään 1,43 miljardi euroa ja menoleikkauksia 1,63 miljardi euroa.

Hallitus on muun muassa nostamassa yleistä arvonlisäverokantaa 1,5 prosentti­yksiköllä 25,5 prosenttiin. Korotus astuu voimaan jo tämän vuoden aikana. Veronkiristyksiä on tulossa myös 23 000–57 000 euroa vuodessa eläkettä saavile.

Menoleikkaukset kohdistuvat sosiaali- ja terveyspalveluihin. Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta lasketaan 0,6:een. Perusterveydenhuollon hoitotakuu pitenee kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Suunterveyden hoitotakuu pitenee kolmesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen.

Osana kehysriihtä päätettiin sairaalaverkoston supistamisesta.

Katso A-studion keskiviikon lähetys Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version