lauantai, 29 kesäkuun

Väestöliitto julkaisee elokuussa uutta tutkimusdataa suomalaisten seksuaalisuudesta. Tutkimusprofessori antaa esimakua, mitä tuleman pitää.

Jos seksin harrastamista mitataan yhdyntöjen määrällä, suomalaisten seksin harrastaminen vähenee edelleen, mutta itsetyydytys lisääntyy.

Väestöliitto julkaisee uutta Finsex-tutkimusdataa elokuussa. Tutkimus käsittelee suomalaisten seksuaalista käyttäytymistä, parisuhteita sekä seksuaaliasenteita ja -ongelmia.

Vuosikymmeniä aihetta tutkinut emeritustutkimusprofessori Osmo Kontula ei paljasta vielä tarkkoja lukuja uudesta tutkimustiedosta, mutta kertoo, että vanha trendi jatkuu edelleen: vähemmän yhdyntöjä ja enemmän itsetyydytystä.

Väestöliiton viimeisimmät julkaistut tiedot ovat vuodelta 2015. Silloin esimerkiksi naimisissa olleilla miehillä ja naisilla oli yhdyntöjä jopa kaksi kertaa harvemmin kuin vuonna 1971.

– Siinä on menossa johdonmukainen laskutrendi. Se vastaa muissa länsimaissa tehtyjä kyselyjä, joissa myös seksin harrastaminen yhdyntöinä on ollut laskussa 2000-luvulla.

Yle kertoi aiemmin tiistaina, että myös Japanissa seksittömyys yleistyy. Siellä liki puolet aviopareista ei harrasta seksiä.

Kontulan mukaan Suomea koskevissa Finsexin uusissa tiedoissa ei ole suurta muutosta verrattuna aiempiin tuloksiin.

– Se on varma asia, että itsetyydytys lisääntyy aina.

”Ihmisten seksuaaliset halut eivät ole laskeneet”

Finsex-tutkimuksessa on tietoa itsetyydytyksen aktiivisuudesta koko väestössä vuosilta 1971, 1992, 1999, 2007 ja 2015. Itsetyydytyksen kasvu on ollut hyvin selvää ja jatkuvaa sekä miehillä että naisilla kaikissa ikäryhmissä tutkimuskerrasta toiseen. Itsetyydytys on kompensoinut samanaikaista yhdyntämäärien laskua.

– Ihmisten seksuaaliset halut eivät ole laskeneet, mutta niiden toteuttamiseen kumppanin kanssa yhdessä on vähemmän tilaisuuksia ja energiaa.

Kontulan mukaan monien ihmisten vapaa-aika on täyttynyt muiden asioiden suorittamisella.

– Se liittyy yleiseen elämäntapamuutokseen. Vapaa-aika on täyteen buukattua ja ihmisillä on monia odotuksia siitä, mitä heidän pitäisi ehtiä tekemään, ja miten hienosti pitäisi lapsia hoitaa.

Lapsia Suomessa syntyy yhä vähemmän, mutta siitä ei ole tutkimusnäyttöä, liittyykö syntyvyyden lasku yhdyntöjen vähenemiseen.

– Tätä ei oikeastaan pystyisi edes tutkimaan kunnolla, mutta jos hedelmällisessä iässä olevat ihmiset harrastavat seksiä useammin, niin tietysti se todennäköisyys, että tullaan raskaaksi, on suurempi.

”Seksin määrä ei korvaa laatua”

Kontulan mukaan seksin määrä korreloi parisuhteen laadun kanssa. Usein hyviksi koetuissa parisuhteissa on enemmän seksiä kuin epätyydyttävissä suhteissa.

Sitä ei kuitenkaan tutkimusten valossa voi sanoa, kumpi johtuu kummasta. Johtaako runsas seksi hyvään parisuhteeseen, vai onko asia toisinpäin – johtaako muilta ominaisuuksiltaan tyydyttävä parisuhde aktiiviseen seksielämään kumppanin kanssa.

Väestöliitossa seksuaalineuvojana työskentelevän asiantuntijan Viivi Sihvosen mukaan hyvä parisuhde rakentuu monen muun tekijän varaan. Niitä ovat muun muassa avoin kommunikointi, luottamus ja kumppanien välinen tasa-arvo.

– Jos suhteessa on peruspalikat kunnossa, voi olla, että seksiäkin on enemmän. Nämä tilanteet ovat aina yksilöllisiä, eikä seksi yksin ole hyvän suhteen mittari.

Sihvonen ei suosittele suostumaan seksiin kumppania miellyttääkseen silloin, kun ei itse seksiä halua.

– Seksin määrä ei korvaa laatua, ja laatu syntyy hyvästä meiningistä parisuhteessa.

”Nautinnon kannalta on tärkeää kuunnella omia rajoja”

Sihvonen huomauttaa, että jokaisella on oikeus asettaa omat rajat sen suhteen, millä tavalla ja kuinka usein seksiä harrastaa.

– Kenelläkään ei ole velvollisuutta täyttää toisen tarpeita tässä asiassa. Nautinnon kannalta on tärkeää kuunnella omia rajoja, eikä mennä niistä yli. Omien rajojen rikkominen voi olla vahingollista ihmiselle itselleen ja rapauttaa lopulta myös suhdetta.

Sihvosen mukaan mahdollisuus kieltäytyä seksistä ilman pelkoa valaa suhteeseen luottamusta.

Torjutuksi tuleminen voi aiheuttaa toiselle osapuolelle tunteen, että hän ei ole haluttava, mutta näin ei välttämättä ole. Ihmisten halut eivät ehkä vain syty samanaikaisesti.

– Jos elämässä on paljon stressiä, kiirettä ja väsymystä, seksi ei aina ole päällimmäisenä mielessä.

Jaa.
Exit mobile version