sunnuntai, 22 syyskuun

Helsingin Kaisaniemen puiston valaistus on poissa käytöstä remontin takia. Pimeydessä työmaa-aitojen takana käytetään ja myydään päihteitä.

Kaisaniemen puisto on Helsingin ydinkeskustan vanhin puisto. Sitä ympäröivät Rautatientorin, Kansallisteatterin ja Kasvitieteellisen puutarhan kaltaiset tunnetut maamerkit.

Samalla se on täydellinen paikka epämääräiselle toiminnalle ja huumekaupalle.

Puisto on peruskorjauksessa. Puistoa halkova hiekkatie on reunustettu työmaa-aidoilla. Katulamput eivät ole käytössä Kruununhaan puolen päiväkodilta aina Kansallisteatterille asti.

Perjantaina iltakahdeksan jälkeen puisto on jo pilkkopimeä.

Työmaa-aitoja on revitty auki useasta kohdasta. Pimeydestä aitojen toiselta puolen kuuluu selvästi päihtyneiden huutoja. Imelän hajuinen savu leijailee päätielle asti.

Mitään ei kuitenkaan pimeässä näy.

Viereisellä kukkulalla on väkeä, joka huutelee sekavia alas tielle. Aidan yli kiipeää erittäin päihtynyt nelikko, joista yksi kieltää kuvaamisen kirosanojen saattelemana.

Hiekkatiellä näkyy lähinnä pyörien ja sähköskuuttien ajovaloja. Pyöräilijä on törmätä kävelijään.

– Voitko varoa, kun täällä ei ole valoja, kävelijä huutaa.

– Käytä heijastinta, pyöräilijä vastaa kiroillen.

Avointa huumekauppaa päivin öin

Helsinkiläinen Mika kertoo kulkevansa puiston läpi viitisen kertaa päivässä. Hän ei kerro sukunimeään, koska lähitalon asukkaana pelkää vaikeuksia.

– Puisto on ollut hirveässä kunnossa jo kymmeniä vuosia. Remontin alettua tilanne paheni entisestään. Huumekauppa ja huumeiden käyttö rehottaa täällä.

Hän harmittelee, että viereisen päiväkodin ja alakoulun lapset joutuvat jo nuorena väistelemään huumeneuloja maassa.

Mikan mukaan huumemyyjä istuu kivellä puiston kulmalla koko päivän ja odottaa asiakkaita. Taustajoukot hengailevat pusikossa takana.

– Pilkkopimeällä puskissa tapahtuu kaikenlaista. Juuri tuossa pariskunta haki myyjältä huumeita ja käytti ne heti. Puiston on annettu muuttua slummiksi.

Mikan kuvailema kivellä istuva mies löytyy Kansallisteatterin edestä puoli yhdeksältä illalla. Takana pimeästä pusikosta kuuluu musiikkia ja puheen sorinaa.

Kukaan ulkopuolinen ei tällä kertaa lähesty kivellä istuvaa miestä.

Puiston valaistus uusitaan

Mika toivoo remontin tuovan puistoon lisää tavallista väkeä, joka saisi hämäräsakin poistumaan.

Helsingin kaupunki remontoi puistoa noin 18 miljoonalla eurolla. Alueelle rakennetaan muun muassa leikkipaikka, vesi palaa betonialtaaseen ja Kasvitieteellisen puutarhan sisäänkäynti palaa puiston puolelle.

Puiston valaistus myös uusitaan. Remontin ensimmäinen vaihe valmistunee ensi kesänä.

Helsinkiläiset Vappu Rossi ja Pete Veijolainen eivät ole kokeneet puistossa uhkatilanteita, mutta mielikuva alueesta on silti negatiivinen.

– Todennäköisyys tulla raiskatuksi täällä on mielikuvissa ollut suuri jo ennen remonttia, Rossi sanoo.

Kaksi miestä oluttölkit kädessään lähestyvät puiston laidalla olevaa työmaakaivantoa, johon mies putosi ja kuoli viime sunnuntaina.

Kaivanto on nyt aidattu kolmella häkkiaidalla sekä muovi- ja betoniaidoilla.

– Ei tästä enää pääsekään, toinen sanoo ja kaksikko kääntyy pois.

Työmaa-aidasta puiston suuntaan löytyy kuitenkin heti aukko.

Jaa.
Exit mobile version