Seksityöntekijöiden määrä on kasvanut heikentyneen taloudellisen tilanteen vuoksi.
Näin arvioi alan sosiaali- ja terveysjärjestö Pro-tukipiste. Sen mukaan yhä useammin alalle tulevan motivaationa toimii raha. Pro-tukipisteestä kerrotaan, että monet uudet alalle tulijat ovat nuoria aikuisia, jotka harkitsevat seksityötä toimeentulon parantamiseksi.
– Meidän palveluihimme tulee koko ajan uusia ihmisiä, uusien ja alalle palaavien määrä on lisääntynyt, sanoo Pro-tukipisteen palvelujohtaja Minna Huovinen.
Pro-tukipiste tarjoaa seksityötä tekeville matalan kynnyksen palveluita, kuten terveyspalveluita, sosiaaliohjausta sekä keskustelu- ja kriisitukea.
Myös niin sanottu liikkuva prostituutio on lisääntynyt ja tuonut tarjontaa myös Suomeen.
– Nyt kun esimerkiksi Etelä-Euroopassa on ollut heikompi talous, niin se on saanut ihmisiä liikkumaan muualle Eurooppaan seksityön merkeissä, Huovinen sanoo.
Poliisi ei varsinaisesti seuraa kotimaista seksikauppaa, koska se on itsessään laillista.
– Laittomaan paritukseen tai varsinkaan ihmiskauppaan liittyviä tapauksia ei ole juuri ilmennyt, sanoo Helsingin poliisin ihmiskaupparyhmän rikosylikomisario Hannu Kortelainen.
Hänen mukaansa seksikauppaan ja paritustoimintaan lähdetään tai ajaudutaan usein taloudellisista syistä.
– Siksi voisi ajatella, että heikentynyt taloustilanne myös Suomen sisällä voisi saada aikaan sen, että seksikauppamarkkinoille tulee uusia toimijoita, Kortelainen sanoo.
Alalle tulijan kanssa käydään perusasiat lävitse
Pro-tukipisteen uusi asiakas saa tavallisesti pohdittavakseen joitakin kysymyksiä.
– Mietimme asiakkaan elämän kokonaisuutta, mitä kaikkea siihen liittyy. Mikä elämän kokonaissuunnitelma on, Pro-tukipisteen Huovinen sanoo.
Hänen mukaansa vastaanotolle tulee usein ihmisiä, joilla on haasteita löytää työpaikka, eivätkä he ole päässeet opiskelemaan.
– Tai ei ole varaa opiskella.
Huovisen mukaan seksialalle lähtiessä vastassa ovat turvallisuuskysymykset, kuten itsensä suojaaminen, omien rajojen kunnioittaminen sekä seksuaaliterveydestä huolehtiminen.
– Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä, joita käymme kaikkien aloittelijoiden kanssa läpi. Toivonkin, että niitä pohdittaisiin ennen kuin alalle lähtee, Huovinen toteaa.
Seksuaaliterapeutti, seksityöntekijä Tiia Forsström tarjoaa keskustelutukea ja mentorointia myös alaa harkitseville.
– Se, että ihmiset mainitsevat nimenomaan taloudellisen tilanteen yhtenä syynä alalle tulemiseen on lisääntynyt. Muitakin syitä on, mutta aina on ollut se fakta, että suurin ja tavallisin syy tehdä seksityötä on raha, Forsström sanoo.
Hän käy ohjauksessaan lävitse muun muassa sitä, miten työtä kannattaa tehdä, ja alaan liittyvää stigmaa.
– Mikä seksityöntekijän suhde alaan liittyvään stigmaan on? Kuinka piilossa haluaa pysyä? Tällä alalla kuitenkin iso osa varsinkin täyden palvelun seksityöntekijöistä toimii niin, että ei anna omia kasvojaan tai nimeään näkyville.
Turvallisuus on ennen kaikkea tunne
Tiia Forsström kertoo, että työnohjauksessa pohditaan myös, mikä tuntuu turvalliselta tavalta tehdä seksityötä.
– Alan ulkopuolella mielikuvat turvallisuudesta liittyvät usein fyysiseen turvallisuuteen.
Forsström nostaa esiin median ja kulttuurin tavan tuottaa mielikuvia siitä, että seksityö on vaarallista erityisesti sen takia, että asiakkaat olisivat vaarallisia.
– Uskon, että suurin osa alan työntekijöistä olisi kanssani samaa mieltä, jos väitän, että suurimmat pohdinnat ja pulmat eivät liity fyysiseen turvallisuuteen, vaan yksityisyyden suojelemiseen ja nimenomaan alaan liittyvään stigmaan.
Hänen mukaansa se, että seksityöntekijät tekevät työtä seksin parissa tai vähissä vaatteissa, ei lähtökohtaisesti tee työstä turvattomampaa kuin muusta työstä, jota tehdään kahdestaan suljetussa tilassa ennestään tuntemattoman ihmisen kanssa.
– Seksityö ei lähtökohtaisesti ole vaarallisempaa kuin taksikuskin tai vaikkapa terapeutin työ. Jos turvallisuudentunteeseen vaikuttaa ulkoiset tekijät, kuten asiakaskunnan rajaaminen jollain tietyllä tavalla tai mikä tahansa muu juttu, niin sitten se kannattaa tehdä, Forsström sanoo.
Hänen mukaansa seksityöhön liittyvä stigma tuo mukanaan myös sen, että alalla on suuri riski jäädä yksin ja tuntea olonsa yksinäiseksi. Siihen voi löytää helpotusta ammattikunnan verkostoista.
– Oma henkilökohtainen kokemukseni tämän alan kollegiaalisuudesta ja yhteisöllisyydestä on se, että millään muulla alalla en ole löytänyt niin huikeaa meininkiä kuin seksityöntekijöiden kesken on mahdollista rakentua.
Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?
Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: [email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.