perjantai, 18 lokakuun

UPM on antanut tulosvaroituksen, jossa se viittaa myös sellun hinnan laskuun.

Pitkäkuituinen havusellu on metsäteollisuuden tärkeimpiä tuotteita. Kuvassa pakattua sellua Metsä Groupin Äänekosken tehtaalla. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Sellun hinnan lasku on aiheuttanut huolia metsäyhtiöille. Tästä saatiin esimakua, kun UPM antoi tällä viikolla tulosvaroituksen, jossa se viittaa tuotteidensa heikentyneeseen markkinakysyntään ja sellumarkkinoiden haasteisiin.

Toisin kuin paperit, sellu on puolivalmiste. Kun painopapereiden kysyntä on viestinnän sähköistymisen myötä vähentynyt, päätyy aiempaa suurempi osa selluista niin sanotuksi markkinaselluksi. Eli myytäväksi sitä valmistaneen yrityksen ulkopuolelle.

Suomelle erityisen keskeinen sellulaatu on niin sanottu pitkäkuituinen havusellu. Hyvän kysynnän myötä sen hinta käväisi kesällä Euroopan markkinoilla jopa ennätystasolla.

– Kyllä se oli ainakin tämän Prix-havuselluindeksin korkein taso, mitä on ollut. Indeksiä on julkaistu vuodesta 1996 saakka, kertoo metsäteollisuustuotteiden hintoja seuraavan Fastmarkets Foexin selluasiantuntija Lars Halén.

Dollarimääräisinä ilmoitetut sellun hinnat ovat olleet syksyn myötä alenemaan päin.

– Sellunhintaindeksi havusellulle Euroopassa tällä hetkellä liikkuu siellä 1 560–1 570 tienoilla.

Hintaseuranta myös kertoo, että sellutonnin hinnan vaihtelu on ollut ajoittainen jyrkkää ja nopeaa.

– Onpa siellä ollut jopa neljänsadan dollarin vaihtelua alimman ja ylimmän hinnan välillä joidenkin kuukausien aikana, jolloinka se hinta on liikkunut, Halen sanoo.

Halénin mukaan hintojen lasku johtuu kysynnän ja tarjonnan muutoksista. Tämä heijastaa kansainvälisten tekijöiden, kuten Kiinan markkinatilanteen, vaikutusta.

Kiina tahdittaa markkinoita

Kiinalla on ollut tapana ostaa varastonsa täyteen sellua silloin, kun se on halvinta. Vastaavasti kalliiden hintojen aikana se rajoittaa ostojaan.

Alenevien hintojen haasteellisuutta lisää se, että suomalaiset metsäyhtiöt ovat tehneet sellutehtaisiin ja biojalostamoihin miljardiluokan investointeja.

– Tuloskuntoihin kohdistuu merkittävää painetta ainakin kuluvan vuoden neljännellä kvartaalilla, kun tämän viimeisen negatiivisen käänteen kaikki vaikutukset tulevat läpi yhtiöiden numeroihin, arvioi tutkimusyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen.

Muun muassa Luonnonvarakeskus on ennustanut, että ensi vuonna sellun tuotanto ja vienti kasvavat merkittävästi Metsä Groupin Kemin tehtaan vaikutusten realisoituessa täysimääräisesti.

Suomessa valmistettava pitkäkuituinen havusellu sopii erityisen hyvin vetolujuutta ja sitkeyttä vaativien pakkausmateriaalien tekemiseen. Siitä voidaan tehdä myös esimerkiksi talouspaperia.

Suomessa valmistetaan myös lyhytkuituista koivusellua. Lyhytkuituisten sellujen markkinaa maailmantasolla hallitsee eteläamerikkalainen eukalyptussellu.

Jaa.
Exit mobile version