tiistai, 5 marraskuun

Eläinlääkärialan ketjuuntuminen on nostanut palvelujen hintoja, kertoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston tuore selvitys.

Taru Turunen maksaa pitkän pennin Martti-koiran eläinlääkärikäynneistä.

Helsinkiläinen Taru Turunen omistaa kaksi englanninkääpiöterrieriä, Martin ja Sisun.

Martti kärsii perinnöllisestä kystinuria-sairaudesta, jonka vuoksi koiran tilaa tarkkaillaan säännöllisesti esimerkiksi erilaisilla laboratorionäytteillä.

Turusen pitää viedä Martti eläinlääkärin vastaanotolle ainakin kahdesti vuodessa. Tutkimuksista ja toimenpiteitä riippuen yksi käynti voi maksaa noin 450–680 euroa. Turunen on havainnut, että käyntien hinnoissa on tapahtunut nousua viime vuosina.

– Mieluummin lähtisin sillä rahalla johonkin reissuun, mutta kun on koirajuttuun lähtenyt, se on vaan pakko maksaa. Ei ole vaihtoehtoa.

Kilpailun puute on johtanut hintojen nousuun

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tuoreen selvityksen mukaan eläinlääkärimarkkinat ovat keskittyneet yrityskauppojen vuoksi kahdelle ketjulle. Keskittyminen on johtanut hintojen nousuun.

– Kyllä se tietysti budjetissa tuntuu, Turunen toteaa.

Kotitalouksien eläinlääkäri- ja muihin lemmikkipalveluihin käyttämät kustannukset ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Yleisen kustannusten nousun ja eläinlääketieteen kehityksen lisäksi kustannusten kohoamiseen ovat vaikuttaneet markkinoiden keskittyminen ja kilpailun puute.

Kun Martti-koiran sairaus havaittiin, Turunen joutui pulittamaan eläinlääkärille noin viisi tonnia.

– Visa vaan vinkui silmät kiinni. Olin sillein, että apua, mutta näin se vaan menee.

Evidensia ja Vireä hallitsevat markkinoita

Eläinlääkärialan ketjuuntuminen käynnistyi Suomessa noin 15 vuotta sitten, kun ensimmäiset eläinlääkäriketjut perustettiin. Kun pääomasijoittajat tulivat markkinoille vuonna 2012, käynnistyi yrityskauppojen aalto, jonka seurauksena markkinat ovat keskittyneet voimakkaasti.

Nykyään Suomen markkinoita hallitsee kaksi ulkomaisten pääomasijoittajien omistamaa ketjua eli Evidensia ja Vireä. Evidensia on kasvanut voimakkaasti ostamalla kaikki muut alalla vuoteen 2021 asti toimineet ketjut. Myös vuonna 2021 markkinoille tullut Vireä on kasvattanut nopeasti markkinaosuuttaan ostamalla yksittäisiä eläinlääkäriasemia.

Martin tekee mieli makupalaa. Kuva: Jyrki Ojala / YLE

Evidensia hallitsee valtakunnallisesti noin 40–50 prosenttia ja Vireä 10–20 prosenttia pieneläinlääkäripalveluiden markkinoista. Paikallisesti markkinaosuudet ovat monissa kunnissa vielä korkeampia.

Erityisen keskittyneitä markkinat ovat suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa Evidensian markkinaosuus ylittää 60 prosenttia. Evidensia hallitsee myös yksityisten pieneläinsairaaloiden markkinoita yli 70 prosentin markkinaosuudellaan.

Jotkut Taru Turusen tutut ovat ihmetelleet, miksi hän maksaa Martin hoidosta isoja summia, kun saisi samalla rahalla uuden koiran.

– Mutta kun koira on oppinut tekemään juttuja, niin eihän siinä ole tolkunhiventä, että veisin sen lopetettavaksi.

Rokotukset, eläinlääkäri- ja hoitajakäynnit sekä eutanasia kallistuneet

KKV selvitti myös Evidensian ja Omaeläinklinikan välisen vuonna 2021 toteutetun yrityskaupan vaikutusta hintoihin.

Yrityskaupan jälkeen Evidensian hinnat nousivat 28 prosenttia vuosien 2021 ja 2024 välillä. KKV:n mukaan korotus on noin 15 prosenttiyksikköä enemmän kuin alan keskimääräinen hintojen nousu tai yleinen kuluttajahintojen nousu. Eniten kallistuivat rokotukset, eläinlääkäri- ja hoitajakäynnit sekä eutanasia.

KKV:n erityisasiantuntijan Aino Jankarin mukaan eläinlääkäripalveluissa toistuu sama ilmiö kuin yksityisessä terveydenhuollossa: yrityskaupan jälkeen kaupan kohteen palvelujen hinnat ovat nousseet.

Turunen ei luovu Martista. Kuva: Jyrki Ojala / YLE

KKV haluaa tutkia myös pieniä yrityskauppoja

Yrityskauppa on ilmoitettava KKV:lle, jos yrityskaupan osapuolten yhteenlaskettu Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää 100 miljoonaa euroa ja vähintään kahden yrityskaupan osapuolten Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää kummankin osalta 10 miljoonaa euroa.

Yrityskauppaa ei saa panna täytäntöön ennen kuin KKV on hyväksynyt sen. Virasto puuttuu yrityskauppaan, jos sen katsotaan olennaisesti estävän tehokasta kilpailua Suomessa.

Jos liikevaihtorajat eivät ylity, virasto ei voi puuttua yrityskauppoihin, vaikka niitä tehtäisiin sarjana, kuten pieniä eläinlääkäriasemia on ostettu.

KKV:n johtajan Sanna Syrjälän mukaan viraston pitäisi saada otto-oikeus, jotta kilpailuviranomainen voi poikkeustilanteissa ottaa tutkittavakseen myös kilpailulain liikevaihtorajojen alle jäävän yrityskaupan. Otto-oikeus on käytössä muissa Pohjoismaissa ja monissa EU-maissa.

Jaa.
Exit mobile version