tiistai, 7 tammikuun

Sijoititpa kansainvälisiin rahastoihin tai suomalaisiin pörssiosakkeisiin, Yhdysvaltojen presidentiksi palaavan Donald Trumpin päätöksiä kannattaa pitää tänä vuonna silmällä.

Näin sanovat Nordean ja OP:n strategit, joita Yle pyysi listaamaan sijoittajan kannalta olennaisia trendejä vuodelle 2025. Heidän mukaansa Trump on vähintäänkin taustavaikuttajana kaikissa olennaisissa trendeissä.

Trump vannoo virkavalan tammikuun 20. päivänä, ja hänen vaikutuksensa osakemarkkinoihin on arvaamaton.

1. Yhdysvaltojen ylivoima

Seuraa: Lunastaako Trump lupauksensa, jotka tarjoavat etuja yhdysvaltalaisyrityksille?

Yhdysvaltojen pörssin menestys on ollut viime aikoina omaa luokkaansa verrattuna eurooppalaisiin pörsseihin. Moni suomalainen sijoittaa yhdysvaltalaisiin osakkeisiin vähintäänkin rahastojen kautta.

Tänä vuonna yhdysvaltalaisten osakkeiden pörssimenestykseen voi vaikuttaa Donald Trump, joka teki vaalikampanjassaan useita paikallisille yrityksille mieluisia lupauksia. Trump haluaa tukea yhdysvaltaisyrityksiä verohelpotuksilla, tulleilla ja sääntelyn kevennyksillä.

Kun Trump voitti vaalit, Yhdysvaltojen osakemarkkinat kääntyivät reippaaseen nousuun. Wall Streetin tieviitta kuvattiin lähellä New Yorkin pörssiä kesällä 2023. Kuva: Justin Lane, EPA

Aivan selvää ei kuitenkaan ole, mitä lupauksia Trump lunastaa, ja miten paljon Trumpin ratkaisut todella avittavat yhdysvaltalaisia yrityksiä pitämään yllä menestystään.

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Sanna Kurronen arvioi marraskuussa Ylellä, että esimerkiksi tuontitulleista voi Trumpin toiveiden vastaisesti olla yhdysvaltalaisille enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tullit voivat myös vaikuttaa Yhdysvaltojen kauppasuhteisiin. Jos tilanne äityy kauppasodaksi, arvaamattomuus markkinoilla lisääntyy ja globaali talous voi yskähdellä.

2. Rauhaa Ukrainaan

Seuraa: Onnistuuko rauhanhanke, ja lisääntyykö eurooppalaisten luottamus talouteen?

Tänä vuonna Ukrainan ja Venäjän välille etsitään rauhansopimusta tai ainakin pysyvää tulitaukoa.

Taustalla häärii jälleen Donald Trump, joka vaalikampanjansa aikana lupasi tuoda rauhan Ukrainan ja Venäjän välille jo tammikuussa. Käytännössä rauhan aikaansaaminen on vaikea tehtävä, joka vie aikaa.

– Jos Ukrainaan saataisiin jonkinlainen hyväksyttävä rauha, niin se olisi hyväksi Euroopan taloudelle. Eurooppalaisilla on tällä hetkellä todella paljon säästöjä. Jos niitä aletaan vähän rohkeammin laittaa kulutukseen, se voisi pönkittää talouskasvua, sanoo Nordean senioristrategi Hertta Alava.

Donald Trump ja Volodymyr Zelenskyi tapasivat Ranskassa joulukuussa. Kuva: Ludovic Marin / EPA

Kuluttajien luottamus talouteen on yhteydessä siihen, miten ihmiset uskaltavat käyttää rahojaan. Jos ajat ovat epävarmat, ihmiset lykkäävät usein isoja ostopäätöksiä ja välttelevät lainojen ottamista.

Ukrainan jälleenrakennus toisi töitä rakennusteollisuudelle. Toisaalta itäeurooppalainen työvoima suuntaisi tällöin Ukrainaan, ja rakennusmateriaalien hinta todennäköisesti nousisi.

– Suomessa rakennusyhtiöt ovat jo kommentoineet, että rakentamisen hinta Suomessa nousee sinä päivänä, kun Ukrainan sota loppuu, sanoo OP:n päästrategi Lippo Suominen.

3. Helsingin pörssi heräilee?

Seuraa: Päättääkö Trump nostaa tulleja, mikä voi haitata suomalaisten teollisuusyhtiöiden vientiä?

Maailmantalouden odotetaan kasvavan vuonna 2025. Se tukisi useita suomalaisia teollisuusyhtiöitä, jotka menestyvät yleensä silloin, kun kansainvälinen talous porskuttaa.

Esimerkiksi konepaja-, metalli- ja metsäteollisuusyhtiöt voivat hyötyä tästä muutoksesta.

Teollisuusyhtiöiden onnistumiset virvoittaisivat Helsingin pörssiä, jolla mennyt viime aikoina huonosti. Pörssin piristyminen olisi siis hyvä uutinen suomalaissijoittajille, jotka usein omistavat kotimaisessa pörssissä listattuja osakkeita.

Trumpin päätökset voivat kuitenkin jarruttaa Helsingin pörssin havahtumista. Trumpin lupaama tullimaksujen nostaminen vaikuttaa yrityksiin, jotka vievät tuotteita Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat on Suomelle tärkein vientimarkkina. Tuontitulli on käytännössä vero, joka maksetaan tavaroista, jotka tuodaan maahan Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Trump sano vaalikampanjansa aikana nostavansa tulleja 10–20 prosenttia ja Kiinalle sitäkin enemmän.

Trumpin tulliratkaisujen vaikutukset voimistuvat, jos muut maat lähtevät nostamaan tulleja yhdysvaltalaisille tuotteille.

4. Tarkkana tekoälyn kanssa

Seuraa: Purkaako Trump tekoälysääntelyä, ja siten vauhdittaa alan kasvua?

Sijoittajien kiinnostus tekoälyosakkeita kohtaan jatkuu tänä vuonna. Tähän mennessä haipin hedelmiä ovat korjanneet tekoälyn kehittäjät ja siruvalmistajat. Buumista ovat hyötyneet erityisesti yhdysvaltalaiset teknologiayritykset.

Donald Trump haluaa, että yhdysvaltalaisten tekoälyfirmojen menestys jatkuu ja aikoo siksi vähentää niitä koskevaa sääntelyä. Trump haluaa esimerkiksi kumota edeltäjänsä Joe Bidenin määräyksen, jonka tarkoituksena oli parantaa tekoälyn kehittämisen valvontaa.

Tekoälybuumista on hyötynyt muun muassa siruyhtiö Nvidia, jonka pääkonttori on Kaliforniassa. Kuva: John G. Mabanglo / EPA

Sijoittajalla on kuitenkin myös syitä olla varuillaan.

Tekoälyosakkeet ovat jo nyt kalliita ja niiltä odotetaan yhä paljon arvonnousua. Tästä syystä maltillinenkin pettymys voi johtaa isoihin kurssiliikkeisiin. OP:n päästrategi Lippo Suominen huomauttaa, että on vielä epäselvää, mihin kaikkeen tekoälyn kehitys tulee vaikuttamaan, ja mitkä yritykset lopulta selviytyvät voittajina.

Tekoäly-yritysten menestystä kannattaa seurata, vaikka sijoittaisi osakkeisiin lähinnä rahastojen kautta. Pörssisäätiö huomauttaa tiedotteessaan, että monissa globaaleissa rahastoissa painotetaan suuria yhdysvaltalaisia teknologiayhtiöitä.

Kyseisten yritysten vaikeudet näkyisivät myös rahastosijoittajien salkuissa.

5. Hyvinvointialan keksinnöt

Seuraa: Tarttuuko Trump edeltäjänsä ehdotukseen ilmaisista lihavuuslääkkeistä?

Länsimaiden väestö ikääntyy. Tästä syystä sijoittajan kannattaa seurata terveyden ja hyvinvoinnin alan yritysten kehitysharppauksia myös vuonna 2025.

Viime vuosina ovat puhuttaneet erityisen paljon aiempaa tehokkaammat lihavuuslääkkeet, joiden käyttö on yleistynyt kiihkeää vauhtia myös Suomessa.

Yhdysvalloissa väistyvä Joe Bidenin hallinto on ehdottanut lihavuuslääkkeiden tarjoamista ilmaiseksi pienituloisille ja eläkeläisille. Epävarmaa on, viekö Trumpin hallinto ehdotusta eteenpäin.

Jaa.
Exit mobile version