perjantai, 17 toukokuun

Yhdysvaltalainen Shayna Steele, 48, on tehnyt mittavan uran jazz- ja soul-laulajana. Esiintyminen alkoi jo nuorena teatterissa, parikymppisenä Steele näytteli ja lauloi Broadwaylla.

Isä oli töissä Yhdysvaltain ilmavoimissa, ja perhe muutti tämän tästä isän työn takia. Steele asui pikkutyttönä vuosia Rammsteinin lentotukikohdassa Saksassa. Hän varttui teiniksi Biloxissa Mississippissä.

Steele uskoo, että alituinen paikan vaihto auttoi häntä tavoittelemaan töitä musikaalinäyttelijänä Broadwaylla.

– Se valmisti minua siihen. Pystyin sopeutumaan helposti uuteen ympäristöön.

Rent, Jesus Christ Superstar ja Hairspray. Steele teki töitä Broadwaylla lähes kymmenen vuotta. New York oli 1990-luvun jälkipuolella erilainen kuin nyt.

– Se oli hauska ja paljon rosoisempi. Taiteilijoilla oli varaa asua siellä.

Kaupunki muutti nuoren naisen elämän.

– Olin asunut New Yorkissa kolme kuukautta ja pääsin ensimmäiseen musikaaliin. Tekemään töitä ammattilaisten kanssa korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Steele kertoo, että hän pitää Broadway-vuosien parhaita ystäviään yhä ”perheenään”.

Hän on erityisen kiitollinen Michael McElroylle, joka on menestynyt, amerikkalainen musikaalinäyttelijä. McElroy tekee töitä ei-valkoisten musikaalinäyttelijöiden aseman parantamiseksi Broadwaylla. Hän tutustutti Steelen myös gospel-musiikkiin.

– Hän opetti minua taistelemaan itseni puolesta taiteilijana siitä, mitä halusin ja minkä arvoinen olin, Steele sanoo.

Madonnan musiikkipäällikkö soitti

Menestyksestä huolimatta Steelen mitta tuli täyteen Broadwaylla 2000-luvun alussa.

– En halunnut tehdä teatteria. Se ei ollut intohimoni, Steele sanoo nyt.

Kun hänelle tarjottiin neljättä musikaalia Rentin, Jesus Christ Superstarin ja Hairsprayn jälkeen, Steele päätti nostaa kytkintä. Musikaalinäyttelijän ammatti on kokopäivätyö. Esityksiä on kuutena iltana viikossa.

Loppuaika menee lepäämiseen sekä äänen- ja kehonhuoltoon.

– Et voi tehdä mitään muuta. Olin ollut Broadwaylla kahdeksan vuotta tauotta.

Steele päätti aloittaa soolouran miehensä tukemana, vaikka ympärillä olevat ihmiset varoittelivat.

– Yritän yhä hahmottaa sitä, miten tästä tulisi taloudellisesti kannattavaa. Ei ehkä koskaan, Steele sanoo.

Hän on julkaissut neljä studioalbumia.

Monipuolisena ja teknisesti taitavana laulajana Steele on kysytty vierailija toisten artistien projekteissa. Hän laulaa muun muassa yhdysvaltalaisen Mobyn kappaleella Disco Lies. Taustalaulajana Steelen ansioluettelo on pakahduttava.

Hän on laulanut muun muassa Dolly Partonin, Bette Midlerin, Queen Latifahin, Kelly Clarksonin ja barbadoslaisen Rihannan taustalla. Rihannalle Steele pyydettiin töihin 2010-luvun alkupuolella.

Madonnan musiikkipäällikkö soitti minulle ja kysyi, haluanko lähteä Rihannan kiertueelle. Minulla ei ollut silloin lasta, soolouran jatko pohditutti ja olin mennyt juuri naimisiin.

Kahden viikon päästä Steele oli Rihannan kanssa harjoittelemassa Los Angelesissa.

”Minulle on sanottu töykeitä asioita”

Steele muistelee Rihannan kahta kiertuetta nostalgisesti.

Hän oli mukana Australian kiertueella vuonna 2011, ja muutama vuosi myöhemmin menestysartistin Pohjois-Amerikan ja Euroopan kiertueilla.

– Rihanna on todella taitava tekemään monia asioita samaan aikaan.

Steele näki kulisseissa, miten Rihanna raivasi tiensä ammattitaidollaan yhdeksi maailman menestyneimmistä artisteista. Rihannan omaisuus on arviolta yli miljardi euroa.

– Hän oli kiertueella ja teki samaan aikaan uutta albumia. Lisäksi Rihanna lanseerasi muoti- ja meikkimallistonsa. Oli siistiä seurata sitä. Olen todella ylpeä hänestä, Steele sanoo.

Steele oppi jo Broadwaylla, että ei-valkoiset laulajat joutuvat pitämään puoliaan musiikkibisneksessä. Heitä eivät koske Steelen mukaan samat säännöt kuin valkoisia. Tilanne ei ole juuri muuttunut.

– Ihmiset eivät ole aina kohdelleet minua hyvin musiikkibisneksessä. Minulle on sanottu ja tehty todella töykeitä asioita.

Steele toteaa, että ei-valkoisille laulajille on alalla eri säännöt kuin muille.

– Meitä tummaihoisia naislaulajia kohdellaan yhä huonosti musiikkialalla.

Se näkyy Steelen mukaan muun muassa palkkioissa.

– Meidät asetetaan asemaan, jossa meidän pitäisi olla kiitollisia siitä, että meitä edes kysyttiin töihin. Sen täytyy muuttua, Steele toteaa.

Kuuntele: Laura Korhosen Jazzklubi

Jaa.
Exit mobile version