perjantai, 20 syyskuun

Retkeilijä Veli-Matti Lehtonen yritti sammuttaa Jänispään maastopaloa Sevettijärvellä, mutta kova tuuli esti ponnistelut. Paloalueella ei näkynyt nuotiota eikä salamaniskuja.

Jyri Tynkkynen,

Kati Rantala

Inarin kunnan alueella syttyneet maastopalot on saatu hallintaan, sanoo Lapin pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Markus Aarto.

– [Torstaina] illalla saatiin tilanne aika hyvään malliin. Yksittäisiä kytöjä siellä toki vielä on, mutta leviäminen on nyt kaikella varmuudella saatu estettyä.

Torstain ja perjantain väliseksi yöksi pelastuslaitos määräsi sammuttajat lähinnä valvomaan paloalueita pimeyden ja turvallisuuden takia, Aarto sanoo.

– Nyt aamusta sitten aletaan sammuttelemaan niitä kytöjä pois sieltä, että ei enää minkäänlaista savua nousisi mistään. Sitä varmaan tämä päivä askaroidaan.

Aarron mukaan sammuttajat pääsevät perjantaina jälkisammutusvaiheeseen, jossa paloaluetta ja sieltä nousevia yksittäisiä savuja raivataan ja sammutetaan. Kun paloalue saadaan kokonaan pimeäksi, se siirtyy Metsähallitukselle jälkivartiointiin.

– Resurssitilanne on nyt ihan hyvä, että täällä on joukko Kainuusta ja Pohjois-Pohjanmaalta ja sitten meidän omaa henkilöstöä. Puolen päivän aikaan tulee vaihtohenkilöstöä Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin pelastuslaitokselta.

Vaihtohenkilöstön avulla vuorokauden ajan paloalueilla ollut porukka pääsee pois paikalta. Aarto arvioi, että myös Puolustusvoimien virka-apuosasto on vielä perjantain ajan paikalla.

– Näyttää siltä, että näillä resursseilla pärjätään. Se viimeinen vaihe eli jälkivartiointivaihe menee toki meidän omallakin väellä, joka nyt on vähän saanut levätäkin, kun on saatu muilta apuja.

Silminnäkijä: Jänispään palo ei alkanut nuotiosta

Toinen Sevettijärven alueen maastopaloista Jänispäällä saatiin lähes tukahdutetuksi ennen kuin se pääsi leviämään maastoon.

Palopaikalle sattumalta saapunut retkeilijä Veli-Matti Lehtonen sanoo, että hän yritti sammuttaa paloa vaimonsa kanssa, kun se oli vielä aluillaan, mutta ei kyennyt siihen kovan tuulen ja valitettavan sattuman vuoksi.

Lehtosella ei ollut mukanaan vaellusreppua, koska tarkoituksena oli tehdä vain lyhyt lenkki maastossa. Taskussa oli pieni linkkuveitsi, mutta hän sai sillä vain pienen männyn näreen poikki sammutusavuksi.

– Aloin sillä hosalla taputtelemaan palavaa suonreunaa. Yllättävän hyvin se siitä alkoi talttumaan, mutta sitten tuli kovia tuulenpuuskia, jotka aina roihauttivat lisää tulta. Sitten totesin, että tällä pikkurisulla ei saa mitään aikaiseksi, ja soitin Ivaloon ja kerroin, että kyllä se nyt karkaa käsistä.

Lehtonen ei osaa arvioida, mistä palo oli saanut alkunsa. Mitään nuotionpohjan tapaista ei paikalla ollut, eikä puissa näkynyt salamaniskemiä.

Ainoa Lehtosen mieleen tuleva selitys on, että joku olisi polttanut palopaikalla tupakkaa.

– Ehkä joku on sillä tuulella istunut siinä juurakon päällä ja tumpanut tupakan johonkin, niin se ehkä voisi olla syy. En kyllä keksi, että miten muuten on voinut syttyä tuommoinen palo.

Lapin pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Markus Aarto puolestaan pitää todennäköisenä, että ihminen on jollakin tavalla syyllinen kolmen palon syttymiseen tavalla tai toisella, mutta kyse on hänen mukaansa tässä vaiheessa vain ”valistuneesta arviosta”.

Aarron mukaan ainakin yhdellä palopaikalla oli näkyvissä nuotionpohja. Mitään virallista tietoa palon syttymissyistä ei kuitenkaan ole.

Aarto muistuttaa, että Ylä-Lapissa on nyt todella kuivaa.

– On äärimmäisen harvinaista, että syyskuun puolivälissä olisi kolme maastopaloa saman kunnan alueella.

EDIT. 13.9.2024 klo 16.02 lisätty juttuun audio ja video.

Jaa.
Exit mobile version