Yllättävän moni suomalaisten käytössä oleva arkitavara on peräisin Kiinasta.
Osa tavaroista on sellaisia, että lähestulkoon kaikki tulevat Suomeen Kiinasta.
Sellaisia ovat esimerkiksi leivänpaahtimet, seinäkellot, herätyskellot, sähkösavukkeet ja termospullot.
– Suomessa on paljon sellaisia tuotteita, joista olemme erittäin riippuvaisia, mitä ei käytännössä osteta mistään muualta, Suomen pankin vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta sanoo suoraan.
Esimerkiksi Suomen liukuportaista lähestulkoon kaikki ovat peräisin Kiinasta. Myös valtaosa joukkoliikenteessä käytössä olevista sähköbusseista ovat kiinalaisvalmisteisia ainakin pääkaupunkiseudulla, Kaaresvirta sanoo.
Paljon on myös tuotteita, joista valtaosa tulee Kiinasta, mutta täyttä monopolia kiinalaisilla tuotteilla ei ole.
Mikroaaltouunit ja kannettavat tietokoneet kuuluvat tähän ryhmään, sillä niistä noin puolet tulee Kiinasta.
Valtaosa älypuhelimista on myös jollain tavalla kytköksissä Kiinaan, vaikka ne eivät olisikaan kiinalaisen valmistajan tekemiä tai kokoamia.
Kiinasta tulee niin paljon raaka-aineita ja komponentteja, että niiden kautta moni tuote on osin kiinalainen, Kaaresvirta kuvailee. Älypuhelinten akut tai mikrosirut valmistetaan esimerkiksi monesti Kiinassa.
Samoin tekstiilit ja monet tekstiiliteollisuudessa käytettävät langat tulevat lähes täysin Kiinasta.
Suomi ei ole ainoa Kiina-riippuvainen
Suomi ei ole lainkaan yksin riippuvuutensa kanssa.
– Koko Eurooppa ja melkein koko maailma olisivat pulassa monien tavaroiden tai monien asioiden kanssa, jos Kiinassa ei valmistettaisi enää mitään tuotteita ulkomaille, Kaaresvirta sanoo suoraan.
Jossain määrin voi sanoa, että Kiina hallitsee arjen sujuvuutta, sillä niin moni arjen palanen tai sen osa on Kiinasta peräisin.
Huoli Kiinan asemasta maailmankaupassa on laajaa.
Kiinalaisten tuotteiden korkeampaa tullia on väläytellyt ainakin vastavalittu Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Asiantuntijat ovat arvioineet, että jos Trumpin kaavailut toteutuvat, Kiina vyöryy kovemmalla voimalla Euroopan markkinoille.
Vielä kukaan ei ole hankaloittamassa kiinalaisten tuotteiden tai palveluiden käyttöä rajusti esimerkiksi kieltämällä niitä, mutta sekin vaihtoehto on äärimmäisenä olemassa.
Esimerkiksi Tiktokin kieltämistä on väläytelty niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. Tuontitullien kiristäminen sen sijaan voi toteutuakin lähitulevaisuudessa
Euroopassa.
Jos Kiinasta tuotujen tavaroiden tuontitullia kiristetään, se saattaisi johtaa jonkinlaisiin välivarastoihin Euroopassa, Eetti ry:n toiminnanjohtaja Emma Mikkilä pohtii.
Silloin kiinalaiset yritykset eivät voisi myydä niin helposti tavaraa suoraan EU:n alueen kuluttajille.
– Pohdinnan arvoista on sekin, joutuisivatko yritykset silloin kattavammin EU-lainsäädännön alaisiksi kuin mitä ne nyt ovat, Mikkilä sanoo.
Tällä hetkellä EU:n ulkopuolella toimivat verkkokaupat eivät ole samassa vastuussa tuotteiden kierrättämisestä tai tuoteturvallisuudesta kuin EU:n sisämarkkinoilla toimivat verkkokaupat, vaikka tuote tilattaisiin käytettäväksi esimerkiksi Suomessa.
Jo viisi vuotta sitten EU:n tuoteturvallisuusraportista kävi ilmi, että yli puolet kaikista vaaralliseksi ilmoitetuista tuotteista EU:n alueella tulee Kiinasta.
Tuotteet voivat sisältää esimerkiksi aineita, jotka on kielletty EU:n kemikaalilainsäädännössä jo vuosia sitten.
Myös turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on varoittanut EU:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista: laturit ovat aiheuttaneet tuhoisia tulipaloja, hampaidenvalkaisutuotteissa on vetyperoksidia yli sallitun rajan tai lasten roolileikkivaatteissa on ollut kuristumisvaaran aiheuttavia kiristysnyörejä.
Tilanne ei ole muuttunut viidessä vuodessa miksikään, sillä kesällä uutisoitiin EU:n suunnittelevan tuontitullien lisäämistä kiinalaisista verkkokaupoista tilatuille tuotteille.
Tuontitullin tarkoituksena olisi hillitä halpatuotteiden tilaamista, sillä ne eivät usein täytä EU:n turvallisuusstandardeja.
Nyt alle 150 eurolla saa tilata ilman tulleja, mutta raja haluttaisi poistaa.
Katso myös MOT:n dokumentti Vaatteet myrkkytestissä (7.4.2024):